Μίκης Θεοδωράκης – Πώς θα γίνει το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα

|| - OnCamera.gr

Στην αγκαλιά των Ελλήνων παραδίδεται σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης.

Από τις 15:00, σήμερα το απόγευμα, μέχρι την Τετάρτη, η σορός του αξεπέραστου μουσικοσυνθέτη θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, στη Μητρόπολη Αθηνών.

Όλες τις προηγούμενες μέρες πολλοί ήταν αυτοί που τον τίμησαν αφήνοντας ένα λουλούδι ή ένα σημείωμα στη πόρτα του σπιτιού του στου Φιλοπάππου.

Το ίδιο και στα Χανιά, τον τόπο καταγωγής του.

Ένα «χρέος» τιμής, που το νιώθουν έντονα όλοι οι Έλληνες, οι οποίοι επιθυμούν να πουν το τελευταίο αντίο στον δικό τους Μίκη.

Πώς θα γίνει το λαϊκό προσκύνημα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ και σε συνεννόηση με τη Μητρόπολη Αθηνών, το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει αύριο, Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στις 3.00 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 7.00 το απόγευμα.

Θα συνεχιστεί την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 7.00 το απόγευμα και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 2.00 το μεσημέρι.

Θα ακολουθήσει στις 3.00 το μεσημέρι η τελετή αποχαιρετισμού.

Σεβαστή η επιθυμία του – Στα Χανιά η ταφή του

Στη συνέχεια, η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό καταγωγής του πατέρα του, τον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, σε ώρα που θα προσδιοριστεί, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία στην εκκλησία του χωριού και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του Γαλατά, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Ο Έλληνας – έμβλημα ολόκληρης της χώρας και των αγώνων της θα ενταφιαστεί – όπως κατ` επανάληψη είχε ζητήσει με κάθε τρόπο – στα πάτρια εδάφη του, δίπλα στους γονείς και τον αδερφό του.

Μία επιθυμία, που συζητήθηκε επί ημέρες, καθώς η κόρη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, Μαργαρίτα, είχε ζητήσει ο πατέρας της να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας, όπου βρίσκεται το εξοχικό του.

Ωστόσο, μετά από ανακοίνωση του δημάρχου Χανίων, έγινε γνωστό πως ο Μίκης Θεοδωράκης είχε κάνει μια σειρά ενέργειες για να εξασφαλίσει ότι θα ταφεί στον Γαλατά Χανίων, ακόμα και αν κάποιοι, μέσα από την οικογένειά του, διαφωνούν με αυτή του την επιθυμία.

Η επιστολή του Μίκη από το 2013

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Παρασκευής ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που είχε στείλει το 2013 ο Μίκης Θεοδωράκης στον τότε δήμαρχο, Μανώλης Σκουλάκη, με μοναδικό περιεχόμενο τη συνδρομή του, ώστε να υλοποιηθεί η επιθυμία του να ταφεί στο κοιμητήριο του Γαλατά, εκεί δηλαδή όπου αναπαύονται οι γονείς και ο αδελφός του.

Ο κ. Σημανδηράκης υπογράμμισε ότι η απόφασή του να δοθεί η επιστολή στη δημοσιότητα προκύπτει από τη θεσμική υποχρέωση του Δήμου, να τηρήσει τα όσα ο Μίκης Θεοδωράκης ζητούσε.

Στην επιστολή, η οποία παραλήφθηκε με εμπιστευτικό πρωτόκολλο, ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρεται στο γεγονός ότι η οικογένειά του είναι αντίθετη με την επιλογή του, αλλά ότι είναι δικαίωμά του να καθορίσει τον τόπο της τελευταίας του κατοικίας. 

Ενδεικτικό της βούλησης του μεγάλου Έλληνα συνθέτη να ταφεί στον τόπο καταγωγής του, είναι το γεγονός ότι είχε προνοήσει να ζητήσει, σε περίπτωση που ο Μανώλης Σκουλάκης δεν θα ήταν δήμαρχος όταν ο Μίκης θα έφευγε από τη ζωή, η επιθυμία του να υλοποιηθεί από τον νυν δήμαρχο, κάτι το οποίο και έγινε.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Σημανδηράκης υπογράμμισε ότι δημοσιοποιεί την επιστολή ως οφείλει και με κάθε σεβασμό στην οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη.

Το θέμα έφτασε στα δικαστήρια

Μετά από αυτή την εξέλιξη, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας οι εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, λόγω της αντίθεσης του συγγενικού περιβάλλοντος του μεγάλου μουσικοσυνθέτη που, μέχρι πρότινος, ζητούσε να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας.

Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή, μάλιστα, με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του Μίκη Θεοδωράκη μέχρι τη Δευτέρα 6 του μήνα, οπότε και ορίστηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Και παρά το γεγονός ότι, τελικά, υπάρχει ομόφωνη πλέον απόφαση της οικογένειάς του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, τη Δευτέρα θα συζητηθούν κανονικά τα ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο, αναφορικά με την κηδεία του σπουδαίου μουσουργού.

Με νόμο «εξασφάλισε» ότι θα ταφεί στην Κρήτη

Εν τω μεταξύ, γνωστοποιήθηκε πως ο μεγάλος δημιουργός είχε κάνει πραγματικά τα πάντα, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα υλοποιηθεί η τελευταία του επιθυμία να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, πλάι στους γονείς και τον αγαπημένο του αδελφό, Γιάννη Θεοδωράκη.

Διαβάστε επίσης: Μίκης Θεοδωράκης – Μου λείπουν οι γονείς και ο αδελφός μου, γι΄ αυτό θέλω να με θάψουν στον Γαλατά

Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι την επιθυμία του Μίκη γνώριζε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Το in.gr συνομίλησε με τον κ. Βούτση, μέσα από τα λόγια του οποίου, αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά, όχι μόνον η διακαής επιθυμία του μεγάλου συνθέτη να ταφεί στα Χανιά, αλλά κυρίως οι προσπάθειες που κατέβαλε προκειμένου να εξασφαλίσει ότι, στην επιθυμία του αυτή, δεν θα μπορεί να βάλει «εμπόδια» ούτε η οικογένειά του.

 

in.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ