ΕΔΣΝΑ: 36 εκ. ευρώ αναζητούνται…

ΕΔΣΝΑ: 36 εκ. ευρώ αναζητούνται…

ΕΔΣΝΑ: 36 εκ. ευρώ αναζητούνται…

Αναζητούνται, αλλά φαίνεται να… έχουν κάνει φτερά, 36 εκ. ευρώ από τα ταμεία του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) τα οποία είχαν εισπραχθεί από τους δήμους της Αττικής ως τέλος ταφής και έπρεπε να αποδοθούν σε ειδικό λογαριασμό του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ).

Η συγκεκριμένη καταγγελία που τέθηκε υπόψιν του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής έχει επίσης κοινοποιηθεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στο υπουργείο Εσωτερικών, σε Εισαγγελείς και σε Δήμους – Μέλη του ΕΔΣΝΑ.

Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό παρανομίας και ασυδοσίας από τα πολλά που βαραίνουν εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες τον ΕΣΔΝΑ και βασικά στελέχη του.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του Ν. 4819/2021 προβλέπεται ότι από 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται τέλος ταφής για τις ποσότητες αστικών αποβλήτων που διατίθενται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ).

Υπόχρεοι καταβολής του συγκεκριμένου τέλους είναι οι ΦΟΔΣΑ (σε ότι αφορά την Αττική ο ΕΔΣΝΑ) και οι ΟΤΑ α’ Βαθμού. Το τέλος ταφής ανέρχεται σε 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται ετησίως αν πέντε ευρώ τον τόνο και ως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο.

Το τέλος ταφής αφού εισπράχθηκε από τον ΕΣΔΝΑ έπρεπε να αποδοθεί στον ειδικό λογαριασμό του ΕΟΑΝ. Με βάσει την συγκεκριμένη διάταξη ο ΕΣΔΝΑ εισέπραξε από τους δήμους της Αττικής το ποσό περίπου των 36 εκατ. ευρώ για το έτος 2022. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Όμως ο ΕΣΔΝΑ δεν απέδωσε ποτέ το συγκεκριμένο ποσό στον ΕΟΑΝ! Και όχι μόνο αυτό τα χρήματα ούτε στους λογαριασμούς του ΕΣΔΝΑ σύμφωνα με την καταγγελία, όπως προκύπτει και από τον προϋπολογισμού 2023 του Οργανισμού!

Που πήγαν όμως τα χρήματα; Σύμφωνα με την συγκεκριμένη καταγγελία τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν από δύο στελέχη του ΕΣΔΝΑ για να καλύψουν νέες συμβάσεις προμηθειών εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες μάλιστα έχουν πολύ «σκοτεινές» διαδρομές και παρασκηνιακές κινήσεις! Με άλλα λόγια κάποια στελέχη του Φορέα αποφάσισαν να χρησιμοποιούν χρήματα που προορίζονταν για άλλον οργανισμό προκειμένου να κλείσουν νέες «δουλειές» για τον ΕΣΔΝΑ.

Συνέπεια όλων αυτών των αλόγιστών και …υπόπτων δαπανών ήταν να δημιουργηθούν δυσβάσταχτα χρέη στον ΕΣΔΝΑ και υπέρογκες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες υπεύθυνη του ΕΣΔΝΑ παραδέχθηκε ότι τα χρήματα «δεν υπάρχουν στον ειδικό λογαριασμό και έχουν γίνει προμήθειες»!

Η «τρύπα» λοιπόν που έχει ανοίξει από τα 36 εκατ. που έκαναν «φτερά» και προσγειώθηκαν πάνω σε νέες συμβάσεις για προμήθειες ετοιμάζονται να μετακυλήσουν στις πλάτες των κατοίκων της Αττικής που μια ακόμα φορά καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο» της κακοδιαχείρισης και των περιέργων αποφάσεων των υπεύθυνων του ΕΣΔΝΑ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/s4rTICsGjdM «Το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών μεταφέρεται από γενιά σε γενιά» εξηγεί ο Ψυχολόγος κ. Σπύρος Στάμος στο ΟnCamera.gr στην εκπομπή «Εν αρχή ην ο λόγος» με την…

https://youtu.be/HpEX5TE5Oiw Ο Νικόλας Φουρναράκης επικεφαλής του “ΒΟΛΤ Ελλάδος” φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του OnCamera.gr «Εν αρχή ην ο Λόγος» και μίλησε για τη φιλοσοφία, τη δομή, τις προοπτικές και τον ευρωπαϊκό…