Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί έποικοι επιτίθενται σε Παλαιστίνιους και δημοσιογράφους

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί έποικοι επιτίθενται σε Παλαιστίνιους και δημοσιογράφους

Ένα ακόμη επεισόδιο βίας σημειώθηκε στη Δυτική Όχθη, όπου Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε μια ομάδα Παλαιστινίων, ακτιβιστών και δημοσιογράφων που συμμετείχαν στη συγκομιδή ελιών. Το περιστατικό έλαβε χώρα κοντά σε φυλάκιο εποίκων στην περιοχή του χωριού Μπέιτα, νότια της Νάμπλους, σύμφωνα με μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η επίθεση και οι τραυματισμοί

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, περίπου τριάντα Παλαιστίνιοι και ακτιβιστές, καθώς και δέκα δημοσιογράφοι, είχαν συγκεντρωθεί για να υποστηρίξουν τους τοπικούς αγρότες και να καταγράψουν τη διαδικασία της συγκομιδής. Ξαφνικά, δεκάδες άνδρες κατέβηκαν από ένα κοντινό φυλάκιο και εξαπέλυσαν επίθεση, κρατώντας ραβδιά, γκλομπ και μεγάλες πέτρες.

Μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται δύο εργαζόμενοι του Reuters: η φωτορεπόρτερ Ρανίν Σαουάφτα και ο σύμβουλος ασφαλείας που τη συνόδευε, Γκραντ Μπόουντεν. Οι επιτιθέμενοι χτύπησαν επανειλημμένα τη Σαουάφτα, συνεχίζοντας να την λιθοβολούν ενώ είχε πέσει στο έδαφος. Ο Ισραηλινός ακτιβιστής Τζόναθαν Πόλακ, αυτόπτης μάρτυρας, ανέφερε ότι οι έποικοι φώναζαν στα εβραϊκά: «Φύγετε από εδώ».

Συνέπειες και κλίμα βίας

Η φωτογράφος φορούσε κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο με την ένδειξη «Press», ωστόσο το κράνος της υπέστη σοβαρές ζημιές κατά την επίθεση. Ο συνάδελφός της τραυματίστηκε προσπαθώντας να την προστατεύσει, ενώ ο φωτογραφικός τους εξοπλισμός καταστράφηκε. Και οι δύο μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Νάμπλους, ενώ αρκετοί άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Η περιοχή νότια της Νάμπλους έχει γίνει εστία βίας από εποίκους, με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα πριν από δύο χρόνια. Οι επιθέσεις αυξάνονται ιδιαίτερα την περίοδο της συγκομιδής ελιών, όταν Ισραηλινοί και διεθνείς ακτιβιστές συχνά συνοδεύουν Παλαιστίνιους αγρότες για να τους βοηθήσουν να φτάσουν στα χωράφια τους.

Αντίκτυποι και διεθνείς αντιδράσεις

Γύρω από τα παλαιστινιακά χωριά υπάρχουν πολλά φυλάκια εποίκων, τα οποία πολλές φορές δεν έχουν επίσημη έγκριση από τις ισραηλινές αρχές. Οι Παλαιστίνιοι και η πλειονότητα των χωρών τα θεωρούν παράνομα βάσει του διεθνούς δικαίου, κάτι που το Ισραήλ αμφισβητεί. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έστειλε στρατιώτες στην περιοχή έπειτα από «πληροφορίες για αντιπαράθεση», καταδικάζοντας κάθε πράξη βίας, αλλά μάρτυρες ανέφεραν ότι δεν είδαν στρατιώτες κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, οι Ισραηλινοί έποικοι πραγματοποίησαν τουλάχιστον 264 επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη τον Οκτώβριο, σημειώνοντας ένα από τα υψηλότερα επίπεδα από το 2006. Ισραηλινές οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι αυτές οι επιθέσεις σπάνια διερευνώνται σοβαρά και οι δράστες σπάνια οδηγούνται στη δικαιοσύνη, ενισχύοντας ένα κλίμα ατιμωρησίας στην περιοχή.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr