Δήμος Παιανίας: Δωρεάν φυσικοθεραπείες για τα μέλη των ΚΑΠΗ

Δήμος Παιανίας: Δωρεάν φυσικοθεραπείες για τα μέλη των ΚΑΠΗ

Δήμος Παιανίας: Δωρεάν φυσικοθεραπείες για τα μέλη των ΚΑΠΗ

Ο Δήμος Παιανίας, στο χώρο του ΚΑΠΗ Γλ. Νερών διατηρεί σύγχρονο φυσικοθεραπευτήριο και παρέχει υπηρεσίες που καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών της τρίτης ηλικίας εξυπηρετώντας τα μέλη από την Παιανία και τα Γλυκά Νερών.

Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας απαιτούν ιδιαίτερη και διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά την ιατρική τους φροντίδα και την αποκατάσταση τραυμάτων και μετεγχειρητικών καταστάσεων.

Συνήθως, είναι η ηλικία όπου κάνουν την εμφάνισή τους χρόνιες καρδιαγγειακές παθήσεις, παθήσεις του νευρικού συστήματος (Parkinson, άνοια, εγκεφαλικά επεισόδια κ.ά.), μυοσκελετικές παθήσεις (οστεοπόρωση, εκφυλιστικές αρθρίτιδες), παθήσεις του αναπνευστικού, όπως Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, αλλά και ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως ελάττωση της ακοής και της όρασης κτλ.

Επιπλέον, παρατηρείται μείωση της ισχύος των μυών, μείωση της κινητικότητας και του εύρους των κινήσεων, ενδεχομένως διαταραχές στην ισορροπία, δυσκολία στη βάδιση και μεγαλύτερη ροπή προς τα κατάγματα. Πέραν του αριθμητικά μεγάλου εύρους των προβλημάτων πρέπει να τονίσουμε και το γεγονός πως η θεραπεία και η αποκατάσταση δυσκολεύει όσο περνούν τα χρόνια.

Οι συνέπειες της γήρανσης που περισσότερο ενδιαφέρουν τους φυσικοθεραπευτές είναι αυτές που λαμβάνουν χώρα στο μυϊκό ιστό κυρίως, αλλά και στο νευρικό ιστό, στον οστίτη και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Το κατά πόσο ένας ηλικιωμένος μπορεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές δραστηριότητες εξαρτάται από τρεις παράγοντες. Ο πρώτος είναι τα ενεργητικά στοιχεία (μύες) , ο δεύτερος τα παθητικά στοιχεία ( σύνδεσμοι, τένοντες , αρθρικός θύλακος ) και τρίτος ο νευρικός έλεγχος.

Πλήθος συστηματικών ανασκοπήσεων από το 2010 και μετά καταγράφει τη σημαντική συμβολή της φυσικοθεραπείας, μέσω της θεραπευτικής άσκησης, στη βελτίωση της ποιότητας των ασθενών στη μείωση των επιπέδων του πόνου, καθώς και στην αύξηση της λειτουργικότητας των ασθενών που πάσχουν από μυοσκελετικές, νευρολογικές, ψυχιατρικές, καρδιαγγειακές, μεταβολικές και αναπνευστικές παθήσεις, ακόμα και από καρκίνο.
Επιπρόσθετα, η Φυσικοθεραπεία σε ηλικιωμένους ανθρώπους έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο σε κινητικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Στοχεύει στη διατήρηση των σωματικών ικανοτήτων και δραστηριοτήτων των ηλικιωμένων ενώ παράλληλα βοηθά στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκύψουν με το πέρασμα των χρόνων. Όσον αφορά στα άτομα τα οποία απλά δεν έχουν πια την δύναμη και την αντοχή να γυμνάζονται ή να κάνουν δραστηριότητες και ειδικότερα σε χώρους εκτός σπιτιού, η φυσικοθεραπεία συμβάλλει τα μέγιστα.

Συνοψίζοντας, ο ρόλος της φυσικοθεραπείας σε αυτή τη φάση της ζωής δεν αφορά μόνο στην αποκατάσταση της σωματικής λειτουργίας και δραστηριότητας, αλλά και στην εμψύχωση και καταπολέμηση του αισθήματος κατάθλιψης. Η ψυχολογική διάθεση και η ποιότητα ζωής βελτιώνεται σημαντικά όσο πιο λειτουργικός είναι κάποιος σωματικά και ειδικά μετά από την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος προκύπτει. Είναι γεγονός ότι η συμμετοχή των ηλικιωμένων σε προγράμματα άσκησης και φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της υγείας, στην αυτονομία και αυτοεξυπηρέτηση και κατ’ επέκταση στην ποιότητα ζωής τους.

Το φυσικοθεραπευτήριο λειτουργεί καθημερινά κατόπιν ραντεβού (210 665 7013 / 210 664 1065 / 210 6041470).
Υπεύθυνη Φυσικοθεραπεύτρια: Στεργιούλα Μαριάννα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…