Δήμος Μαραθώνος – Πολιτική Προστασία: Με επιτυχία η άσκηση «ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗΣ 2024»

Δήμος Μαραθώνος – Πολιτική Προστασία: Με επιτυχία η άσκηση «ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗΣ 2024»

Δήμος Μαραθώνος – Πολιτική Προστασία: Με επιτυχία η άσκηση «ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗΣ 2024»

Την Τρίτη 11/6/2024 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου η άσκηση επί χάρτου Πολιτικής Προστασίας ‘’ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗΣ 2024’’. Το σενάριο προέβλεπε την άσκηση των συμμετεχόντων στην Οργανωμένη Απομάκρυνση Πολιτών από την Παραλία του Βαρνάβα, στην οποία εκδηλώθηκε (υποθετικά) δασική πυρκαγιά. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Δήμο Μαραθώνος μετά από συνεργασία του τομέα Πολιτικής Προστασία του Δήμου μας με το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας.

Οι συμμετέχοντες ασκήθηκαν στην αντιμετώπιση 18 επεισοδίων αρμοδιότητας όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμος, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Λιμενικό, Δασαρχείο, Κέντρο Υγείας κλπ). Κατά την επίλυση των ζητημάτων που εκκλήθηκαν να διαχειριστούν έγινε φανερό ότι η υψηλή ετοιμότητα, η γνώση των απαιτούμενων διαδικασιών και η στενή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων διασφαλίζει την όσο το δυνατόν βέλτιστη αποτελεσματικότητα των ενεργειών που απαιτούνται υπό το καθεστώς της έντασης που προκαλεί η απειλή της ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος.

Στην άσκηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Στέργιος Τσίρκας και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Λειτουργίας & Αναβάθμισης Κέντρου Προβολής Μαραθωνίου Δρόμου κ. Ευάγγελος Κυπαρίσσης.

448370246 2277634049265353 5171249491191927063 n Δήμος Μαραθώνος - Πολιτική Προστασία: Με επιτυχία η άσκηση «ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗΣ 2024»
Δήμος Μαραθώνος - Πολιτική Προστασία: Με επιτυχία η άσκηση «ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗΣ 2024» 2

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΠ Περιφέρειας Αττικής κ. Λεωνίδας Μαναωλάκος.

Ο Προϊστάμενος Τμήματος Φυσικών Καταστροφών, της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Ανδρέας Αντωνάκος, το στέλεχος του Τμήματος Φυσικών Καταστροφών της ΓΓΠΠ κ . Ευάγγελος Αγγελόπουλος,, οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ κα Βασιλική-Χρυσάφω Λιώση και κα Κωνσταντίνα-Ελένη Αντωνοπούλου.

Ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Ν. Μάκρης Αντιπύραρχος Αθανάσιος Αρβανιτάκης. Η κα Δήμητρα Αθανασοπούλου από τη Δνση Αστυνομίας Β/Α Αττικής. Ο κ. Κωνσταντίνος Σατσόγλου Διοικητής και ο κ. Βασίλειος Μπακόπουλος Υποδιοικητής Α.Τ Μαραθώνα. Ο κ.. Γεώργιος Καρανικόλας από την Τροχαία Κηφισιάς, ο κος Σπυρίδων Μοναστηριώτης και ο κος Λεωνίδας Nάσιος από την Τροχαία Β/Α Αττικής. Η κα Παρασκευή Μπρούνου και ο κος Γεώργιος Σιδέρης από το Λιμεναρχείο Ραφήνας. Ο κ. Γεώργιος Λαφης και ο Βασίλειος Λεμπούσης από το Λιμενικό Τμήμα Ωρωπού. Ο κ .Γεώργιος Κοντογεώργος από τη Ναυτική Βάση Ν. Ευβοϊκού. Ο Δασάρχης κ. Διονύσιος Σωτηρόπουλος και ο κ. Γεώργιος Μίχας από το Δασαρχείο Καπανδριτίου. Ο κ. Κωνσταντίνος Βούλγαρης από το Δασαρχείο Πεντέλης Ο Συντονιστής Κέντρου Υγείας Ν. Μάκρης κ. Ιωάννης Σακελλάρης. Εκπρόσωποι της Δνσης ΠΠ, Περιφέρειας Α.Αττικής

Ο κ. Εμμανουήλ Καβαρνός εκπτρόσωπος της Αντιπεριφερειάρχου Α. Αττικής κας Β. Καβαλλάρη.

Από τους αιρετούς του Δήμου Μαραθώνα συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι κ. Γιώργος Ζούρος, κ. Εμμανουήλ Γεωργάτος, κ Χρήστος Στάμος, κ. Κώστας Λάσκος, κ. Πέτρος Πάλλης και κ. Αναστάσιος Χρυσίνας. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δημήτριος Κουλουμπής και Σπανού Μαρία,. Η Πρόεδρος της Κοινότητας Μαραθώνα κα Παναγιώτα Δενδρολιβανά και οι Πρόεδροι των κοινοτήτων Ν. Μάκρης Ισίδωρος Μέξης, Γραμματικού Σπύρος Ζαγάρης και Βαρνάβα Γιώργος Ηλίας. Οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι κ. Γεώργιος Λέπουρης, κ. Αθανάσιος Νησιώτης, κ. Ιωάννης Κυριακός. Ο Κοινοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος των εθελοντών δασοπυροσβεστών του Σ.Ε.Δ.Μ. κ. Ματθαίος Καραμολέγκος και τα μέλη του Σ.Ε.Δ.Μ. κ. Άγγελος Σπανάκος και κα Παυλίνα Καλαμά. Τα μέλη των εθελοντών δασοπυροσβεστών του ΠΥ.Σ.ΕΘ Ν. Βουτζά – Προβαλίνθου κ. Νικόλαος Γούρνελος και κ. Αρκάδιος Γιακούμποβιτς.

Από του υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου συμμετείχαν και ασκήθηκαν, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου κ. Νικόλαος Ζολοταριώφ, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Οικονομικών κα. Αννα Λάμπρου Σωτήρχου, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παναγιώτης Ηλίας, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανακύκλωσης Καθαριότητας Περιβάλλοντος, Συντήρησης, Πρασίνου και Υποδομών κ. Αθανάσιος Φούντας, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τοπικής Ανάπτυξης κα. Ελευθερία Χατζηγαβριήλ, ο Προϊστάμενος Τμήματος Περιβάλλοντος Πολιτικής Προστασίας και Συντήρησης Πρασίνου κ. Βασίλειος Λιακώνης, ο Προϊστάμενος Δημοτικής Αστυνομίας κ. Πέτρος Μπερτόλης, ο Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Συνοχής, Παιδείας, Αθλητισμού & Πολιτισμού κ. Στέφανος Κατσαγώνης, ο Προϊστάμενος Συντήρησης και Κίνησης Οχημάτων κ. Βασίλειος Μάζης, οι υπάλληλοι κα Χρυσάνθη Πολύζου, κα Ελένη Χρυσούλα και κα Λίλλη Χάλαρη. Η υπάλληλος της Κοινότητας Βαρνάβα κα. Αικατερίνη Φλώρου.

Οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας κα Βάνα Καμπέλη, κα Γεωργία Σαφρά, κα Αικατερίνα Λιούτα και κα Μαρία Θανασιά.

Η για πρώτη φορά διεξαγωγή άσκησης αυτής της κλίμακας στο Δήμο μας κατέδειξε ότι τα καλλίτερα δυνατά αποτελέσματα στα πάσης φύσεως περιστατικά που διαχειρίζονται οι δυνάμεις που επιχειρούν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικές καταστροφές, βασίζονται στον υψηλό επαγγελματισμό και την ικανότητα του στοιχείου διοίκησης να λαμβάνει μετά από ουσιαστικό συντονισμό και λεπτομερή γνώση των διαδικασιών τις βέλτιστες αποφάσεις που απαιτεί η κάθε επι μέρους κατάσταση ασφαλείας.

Ο Δήμος Μαραθώνος ευχαριστεί θερμά τα στελέχη του Υπουργείου για την καθοριστική συμβολή τους στην πραγματοποίηση της άσκησης. Τα στελέχη της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού, του Δασαρχείου του Κ. Υγείας Ν. Μάκρης και των μονάδων των ΕΔ για την εξαιρετικά θετική αρωγή τους στη λήψη αποφάσεων του στοιχείου Διοίκησης, που κατέδειξε τον υψηλό επαγγελματισμό που τους διακρίνει. Τα στελέχη του Δήμου που ανταποκρίθηκαν με προθυμία, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα στις απαιτήσεις της επικίνδυνης κατάστασης που προσομοίαζε η άσκηση. Είμαστε βέβαιοι ότι οι γνωστικές εμπειρίες που προσκόμισαν τους εφοδίασαν με πολύτομα εφόδια, που μακάρι να μη χρειαστούν ποτέ.

Ευχαριστούμε το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου για την άρτια διοργάνωση και υποστήριξη της άσκησης και το προσωπικό του Μουσείου για την πολύτιμη αρωγή τους στην προετοιμασία του χώρου και την φιλοξενία των συμμετεχόντων. Επίσης τον Αντιδήμαρχο κο Ζούρο για τα εκλεκτά εδέσματα

Οι ασκήσεις είναι χρήσιμες για να αυξάνουν τις δυνατότητες των υπηρεσιών σε δύσκολες καταστάσεις, αλλά πιο καθοριστική από όλα είναι η συλλογική μας προσοχή και συμβολή ώστε και παρά τις δυσχερείς συνθήκες που προκαλεί η κλιματική κρίση να διατηρήσουμε ψηλά τον παράγοντα ασφαλείας.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…