Δήμος Φυλής: Συγκίνηση στο μνημόσυνο για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Η Τραπεζούντα” 

Δήμος Φυλής: Συγκίνηση στο μνημόσυνο για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Η Τραπεζούντα” 

Δήμος Φυλής: Συγκίνηση στο μνημόσυνο για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Η Τραπεζούντα” 

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Μαΐου, παρουσία του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού η εκδήλωση μνήμης για τα 103 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που οργάνωσε ο σύλλογος Ποντίων Φυλής “η Τραπεζούντα” στον αύλειο χώρο της πολιτιστικής του στέγης. Ο Πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Παπαδόπουλος έκανε λόγο στο χαιρετισμό του “για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί” και υπογράμμισε πως “το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθούμε να κρατάμε ζωντανή την ιστορία και την παράδοσή μας και να αγωνιζόμαστε να αναγνωριστεί διεθνώς το έγκλημα αυτό”.

“Είναι πολύ βαριά η σημερινή ημέρα για τον Ελληνισμό και δύσκολα βγαίνουν τα λόγια για να περιγράψει κανείς το μέγεθος των διωγμών και των βασανιστηρίων που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου” υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς τονίζοντας πως είναι καθήκον μας να θυμόμαστε και να τιμούμε τη μνήμη τους ενώ ευχήθηκε να μην υπάρξει ποτέ ξανά και πουθενά στον κόσμο άλλη γενοκτονία.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος του Ι.Ν. της Παναγίας της Κανάλας πατέρας Συμεών Αδάχτυλος ο οποίος εξομολογήθηκε με συγκίνηση στον κόσμο πως έχει επισκεφθεί τον Πόντο και περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την πληθώρα των συναισθημάτων που του γεννήθηκαν πατώντας τα ιερά χώματα των προγόνων του.

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας στο Α.Π.Θ. και συγγραφέας Βλάσης Αγτζίδης σε μια συγκλονιστική ομιλία περιέγραψε βήμα βήμα όλες τις ιστορικές συγκυρίες και πρακτικές που οδήγησαν στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τη χαμένη ευκαιρία της Ελλάδος να παίξει για πρώτη φορά καθοριστικό ρόλο στην περιοχή αλλάζοντας τις ισορροπίες και τα δεδομένα της μεταοθωμανικής περιόδου. “ Η μικρασιατική καταστροφή είναι ίσως η μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστησαν οι Έλληνες από τότε που εμφανίζονται στην ιστορία. Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή γιατί για πρώτη φορά παύουν να υπάρχουν Έλληνες και στην ανατολική ακτή του Αιγαίου. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που το Αιγαίο μένει μετέωρο” υπογράμμισε ο κ. Αγτζίδης. Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά παιδιά του συλλόγου που παρουσίασαν δρώμενο προς τιμήν των νεκρών του Πόντου. Η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο γενοκτονίας και ένα Πυρρίχιο που χόρεψαν άνδρες του χορευτικού τμήματος του συλλόγου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Πεντέλης προχωράει στον δρόμο της αντιπλημμυρικής προστασίας και της περιβαλλοντικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το κράτος, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων για…

Χθες, Τρίτη 12 Νοεμβρίου, ο Δήμος Σαρωνικού έκανε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, υπογράφοντας τη σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση δύο σχολείων και ενός κοινοτικού κτίσματος του Δήμου…