Δήμος Αθηναίων: Οι εκβιασμοί και η καταγγελία καταστηματάρχη- ο ρόλος της “Νάνσυς”

Δήμος Αθηναίων: Οι εκβιασμοί και η καταγγελία καταστηματάρχη- ο ρόλος της “Νάνσυς”

Δήμος Αθηναίων: Οι εκβιασμοί και η καταγγελία καταστηματάρχη- ο ρόλος της “Νάνσυς”

Σε αργία τέθηκαν οι δημοτικοί υπάλληλοι που συνελήφθησαν από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για υπόθεση χρηματισμού, και εκβιασμού ιδιοκτητών καταστημάτων στην Αθήνα μετά από καταγγελία καταστηματάρχη.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 14 άτομα, ιδιώτες και εννέα υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων.

Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων για τις συλλήψεις κάνει λόγο για «μηδενική ανοχή στη διαφθορά», ωστόσο, στο «φως» έρχονται νέα στοιχεία και διάλογοι για το ρόλο και τις κινήσεις των συγκεκριμένων δημοτικών υπαλλήλων.

Σε συνέντευξη που έδωσε εκπρόσωπος του δικηγορικού γραφείου ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, το οποίο έχει αναλάβει την υπόθεση στο αυτοδιοικητικό site  aftodioikisi.gr είπε τα εξής:

“Υπάρχει ένας μεγάλος όγκος δικογραφίας, τον οποίο και εμείς τώρα μελετάμε. Για την ακρίβεια, σήμερα το πρωί, ξεκίνησαν τα σκαναρίσματα και οι φωτοτυπίες των εγγράφων. Είναι πολύ πρώορο να τοποθετηθούμε, δημοσίως για όλα αυτά, προτού μελετήσουμε το περιεχόμενο. Όντως, αφορά 14 άτομα. Οι χρόνοι είναι πιεστικοί για όλους, την Τετάρτη είναι η απολογία.”

“Ιθύνων νους” διευθυντικό στέλεχος με το όνομα “Νάνσυ”

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες έχει διαρρεύσει ένα όνομα διευθυντικού στελέχους του κυκλώματος φερόμενο ως «Νάνσυ» το οποίο βασίζεται στο παρακάτω μήνυμα το οποίο απέστειλε ενοχλημένος ιδιοκτήτης χώρου εστίασης στο κέντρο της Αθήνας τον περασμένο Απρίλιο, προς την… “Νάνσυ”, που φέρεται ως διευθυντικό στέλεχος του κυκλώματος διαφθοράς που δρούσε στην “καρδιά” του δήμου Αθηναίων.

“Νάνσυ μου θεωρώ το να δίνουμε 12.000 και πέρυσι 16.000 ευρώ και να έχουμε αυτή την αντιμετώπιση δεν είναι ότι καλύτερο. Η προστασία ποια είναι δηλαδή, να μας κλείσουν δυο μέρες και να τραβήξουμε εμείς σφραγίδα, αυτή είναι η προστασία και να δίνουμε αυτά τα χρήματα”.

Ο εκβιαζόμενος καταστηματάρχης, είχε μόλις ενημερωθεί ότι θα του αφαιρούσαν όλα τα τραπεζοκαθίσματα, παρά το γεγονός ότι είχε πληρώσει αδρά τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν κατάφερε να τον “προστατεύσει” από τους ελέγχους των Αρχών.

Για την παράνομη δραστηριότητα των υπαλλήλων, σχηματίσθηκε δικογραφία κατά περίπτωση για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, δωροληψία υπαλλήλου, δωροδοκία υπαλλήλου και συνέργεια σε αυτή, πλαστογραφία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση, για παραβάσεις των νομοθεσιών περί αθλητισμού, περί όπλων καθώς και του κώδικα μετανάστευσης.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη υπάλληλοι, που δεν είχαν ρόλο ως μέλη της οργάνωσης, αλλά υποβοηθούσαν το έργο της. Στην κατοχή των συλληφθέντων εντοπίστηκαν περισσότερες από 400.000 ευρώ, ενώ η λεία από την παράνομη δράση, εκτιμάται πως ξεπερνούσε τις 700.000 ευρώ το χρόνο!

Η καταγγελία

“Είμαι επιχειρηματίας στο κέντρο της Αθήνας, που δραστηριοποιούμαι στο χώρο της εστίασης και θέλω να σας καταγγείλω κάτι γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Εδώ και αρκετό καιρό κάποιοι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν κάνει δύσκολη τη ζωή φίλων συναδέλφων μου και τους εκβιάζουν για να βγάζουν μεροκάματο”, ανέφερε η καταγγελία που δέχτηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι “αδιάφθοροι” της ΕΛ.ΑΣ. στις 12 Απριλίου. Σε άλλο σημείο, ο καταγγέλλων ανέφερε: “Δύο συγκεκριμένοι άντρες δημοτικοί αστυνομικοί γυρνάνε από μαγαζί σε μαγαζί και κάνουν μηνύσεις για να συμπληρώσουν οι καταστηματάρχες από δύο ο καθένας. Όπως πολύ καλά ξέρετε στις τρεις μηνύσεις γίνεται σφράγιση. Τότε, περνάει μία κυρία που συστήνεται ως Νάνσυ και λέει ότι μπορεί να μεσολαβήσει να μην γίνει τρίτη μήνυση, αλλά εννοείται με το αζημίωτο. Αν κάποιος δεν της δώσει χρήματα μετά από λίγες μέρες, ως δια μαγείας έρχονται πάλι οι δημοτικοί και κάνουν την τρίτη μήνυση”.

Αφού έδωσε τον τηλεφωνικό αριθμό της… “διευθύντριας” του κυκλώματος, τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, κατάφεραν γρήγορα να την ταυτοποιήσουν και να φτάσουν μέχρι τους υπόλοιπους συνεργούς της. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, είναι Τμηματάρχης της Δημοτικής Αστυνομίας, υπάλληλος της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, υπάλληλος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής και υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής.

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι: “Να κάνουμε παιχνίδι να πάρεις λεφτά…”

ΝΑΝΣΥ: “Μακάρι να πάει αρχείο, γιατί και εγώ αρχείο θέλω να το στείλεις, απλά να κάνουμε παιχνίδι να πάρεις λεφτά θέλω”

ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ: “ωραία, άμα είναι έτσι επιμένω τότε το ψάχνω”.

Η παραπάνω συνομιλία, σύμφωνα με το thetoc.gr καταγράφηκε στις 20 Απριλίου, με την αρχηγό του κυκλώματος, να ζητά από υπάλληλο της Διεύθυνσης Δόμησης Δήμου Αθηναίων, να εντοπίσει και να αρχειοθετήσει παρανόμως με προγενέστερη ημερομηνία έγγραφα της Υπηρεσίας του, που αφορούν υπό κατασκευή κατάστημα επί της οδού Ερμού.

Πέντε ημέρες αργότερα, η “Νάνσυ”, επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, στον οποίο επισήμανε πως της χρωστάει χρήματα για την… διευθέτηση, λέγοντας του παράλληλα πως για να μην εκτεθεί στις επαφές της στην Πολεοδομία και στο Υπουργείο Πολιτισμού, αναγκάστηκε να τους πληρώσει η ίδια. “Εγώ πάντα έχω ρευστό γιατί οι άνθρωποι που ανακατεύομαι, όταν λέω ότι θα γίνει αυτό θέλω να σηκώνουν το τηλέφωνο”, του είπε χαρακτηριστικά, με τον επιχειρηματία να αναγκάζεται να ενδώσει, πληρώνοντας λίγες ημέρες αργότερα το χρηματικό ποσό των 8.000 ευρώ.

“Είναι η Δημοτική Αστυνομία στο … (όνομα καταστήματος), πες τους να φύγουνε” , αναφέρει σε άλλη επικοινωνία η Νάνσυ μιλώντας με το δεύτερο διευθυντικό στέλεχος της Οργάνωσης, έναν 64χρονο που βρισκόταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τα εμπλεκόμενα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας. Ο 64χρονος, της απάντησε πως ακόμα και εάν βεβαιώσουν κάποια παράβαση θα φροντίσει να την ακυρώσει αργότερα, ενώ η Νάνσυ, του επισήμανε πως επειδή είναι νέος “πελάτης” θα πρέπει να του δώσουν την εντύπωση πως έχουν πράγματι δύναμη να παρέμβουν στον έλεγχο.

Η αρχηγός παριστάνει… τη μηχανικό

“Θα το φτιάξουμε, μη σε νοιάζει θα γίνει η δουλειά”, αναφέρει σε επικοινωνία της με την αρχηγό της Εγκληματικής Ομάδας, υπάλληλος της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου, αναφερόμενη σε έναν… εικονικό έλεγχο που θα κάνουν σε κατάστημα στην οδό Ιπποκράτους. Επειδή η επιχείρηση δεν διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα, οι δυο τους αποφάσισαν για να μην υποψιαστεί τίποτα άλλος υπάλληλος που θα βρίσκεται στον έλεγχο, να υποδυθεί η αρχηγός τη μηχανικό του καταστήματος επιδεικνύοντας διάφορα άσχετα έγγραφα!

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας: ,

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν σε εκβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά, για την αποφυγή βεβαίωσης διοικητικών παραβάσεων.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 14 άτομα, εκ των οποίων 9 δημόσιοι υπάλληλοι, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, δωροληψία υπαλλήλου, δωροδοκία υπαλλήλου και συνέργεια σε αυτή, πλαστογραφία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση, για παραβάσεις των νομοθεσιών περί αθλητισμού, περί όπλων καθώς και του κώδικα μετανάστευσης.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 9 υπάλληλοι, που δεν είχαν ρόλο ως μέλη της οργάνωσης, αλλά υποβοηθούσαν το έργο της, χωρίς διαρκή συμμετοχή.

Η ύπαρξη της εγκληματικής οργάνωσης προέκυψε μετά από διερεύνηση καταγγελίας, σχετικά με ιδιώτη, που σε συνεργασία με υπαλλήλους δημοτικής αρχής, προέβαινε σε εκβιασμούς καταστηματαρχών, με σκοπό το οικονομικό τους όφελος.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν πληροφοριακά στοιχεία και προανακριτικά δεδομένα, ενώ έγινε εφαρμογή ειδικών ανακριτικών ενεργειών από την περαιτέρω ανάλυση των οποίων προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, επιχειρησιακά δομημένης και με διαρκή δράση, τα μέλη της οποίας, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023, προέβαιναν στην προαναφερόμενη παράνομη δραστηριότητα.

Στην εν λόγω οργάνωση, αρχηγικά μέλη της οποίας ήταν ιδιώτες, είχαν στρατολογηθεί και ενταχθεί ως μέλη Προϊστάμενος δημοτικής αρχής αλλά και υπάλληλοι έτερων δημόσιων υπηρεσιών του νομού Αττικής, αρμόδιοι για ελέγχους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ συμμετείχαν και άλλοι ιδιώτες, οι οποίοι είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους, και συγκεκριμένα:

– 43χρονη και 64χρονος (ιδιώτες), αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, συντόνιζαν τη δράση όλων των μελών, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων,

– 41χρονος ιδιώτης, συγγενικό πρόσωπο της 43χρονης, είχε αναλάβει τον ρόλο του εισπράκτορα – ταμία παραλαμβάνοντας τα χρηματικά ποσά από τους καταστηματάρχες, τα οποία αποθήκευε και εν συνεχεία, κατ’ εντολή των αρχηγικών μελών, διαμοίραζε στα υπόλοιπα μέλη. Επίσης, εκτελούσε χρέη οδηγού και συνοδού της 43χρονης,

– 75χρονη, συγγενικό πρόσωπο της 43χρονης και του 41χρονου, είχε παραχωρήσει χώρο στην οικία της για την αποθήκευση των χρημάτων,

– 55χρονος, είχε αναλάβει χρέη οδηγού της 43χρονης, καθώς και ρόλο εισπράκτορα,

– οι υπόλοιποι κατέχοντας θέση στον δημόσιο τομέα, ήταν επιφορτισμένοι με τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχείων και οικοδομικών εργασιών (Δήμοι, Δημοτική Αστυνομία, Υπηρεσίες Δόμησης, Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου, Υπουργείο Πολιτισμού κ.λπ.) και διαδραμάτιζαν κομβικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης, καθώς ήταν αδύνατο να αναπτύξει την παράνομη δραστηριότητα της, χωρίς τη συνδρομή τους.

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) της οργάνωσης:

– τα αρχηγικά μέλη προσέγγιζαν καταστηματάρχες, κυρίως στην περιοχή της Αθήνας, στους οποίους προσέφεραν και παρείχαν προστασία με σκοπό να αποφύγουν βλάβη της επιχείρησης, μέσω της αποτροπής βεβαίωσης διοικητικών παραβάσεων,

κατ’ εντολή των αρχηγικών μελών, οι υπάλληλοι διενεργούσαν στοχευμένους ελέγχους στα εν λόγω καταστήματα, προκειμένου να εξαναγκαστούν να υποκύψουν στις εκβιάσεις,

– οι υπάλληλοι παρείχαν πληροφορίες σχετικά με επικείμενους ελέγχους καταστημάτων, που γνώριζαν μέσω των υπηρεσιών τους, στα αρχηγικά μέλη, οι οποίοι στη συνέχεια ενημέρωναν τους καταστηματάρχες προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι,

– οι υπάλληλοι λάμβαναν χρηματικά ποσά προκειμένου να παραβλέπουν διαπιστωθείσες παραβάσεις, καθώς και για να βεβαιώνουν ψευδή γεγονότα σε δημόσια έγγραφα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν μετέβαιναν για τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων και συνέτασσαν ψευδή έγγραφα.

Για την επίτευξη του παράνομου σκοπού τους, τα αρχηγικά μέλη κατηύθυναν τους υπαλλήλους για στοχευμένους ελέγχους σε καταστήματα, καθώς και για τη βεβαίωση συγκεκριμένων παραβάσεων σε αυτά. Με αυτό τον τρόπο οι καταστηματάρχες εξαναγκάζονταν να απευθυνθούν στην οργάνωση, προκειμένου να προστατευτούν, καταβάλλοντας χρηματικό αντίτιμο.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δεν δέχονταν την προστασία που τους παρείχε η οργάνωση, δέχονταν απειλές ότι θα υπόκεινται σε ελέγχους δημοτικών Αρχών και θα τους βεβαιώνονται διοικητικά πρόστιμα.

Τα μέλη, προκειμένου να μην γίνει αντιληπτή η δράση τους, λάμβαναν μέτρα προστασίας, με τις συναντήσεις τους (μεταξύ τους ή με τους καταστηματάρχες) και τις δωροληψίες να πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένους χώρους και εν συντομία, ενώ οι επικοινωνίες τους πραγματοποιούνταν και μέσω διαδικτυακών εφαρμογών με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν χρηματικά ποσά που κυμαίνονται από -6.000- έως -16.000- ευρώ ανά έτος, από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, -1.500- ανά έτος από περίπτερα, ενώ διακριβώθηκαν και περιπτώσεις που έλαβαν αμοιβές από -1.000- έως -35.000- ευρώ για μια παράνομη ενέργεια ή παράλειψη.

Τα ανωτέρω ποσά στη συνέχεια διαμοιράζονταν μεταξύ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και ειδικότερα για την παράνομη δράση τους ενδεικτικά λάμβαναν:

υπάλληλος Δημοτικής Αστυνομίας: από 3.000 έως και 6.000 ευρώ ανά κατάστημα, ανά έτος.

υπάλληλος Υπηρεσιών Δόμησης: από 1.000 έως και 2.500 ευρώ ανά περίπτωση.

υπάλληλοι Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου: από 250 έως και 2.000 ευρώ ανά περίπτωση.

υπάλληλοι Υπουργείου Πολιτισμού: από 6.000 έως και 10.000 ευρώ ανά περίπτωση.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν διακριβωθεί -47- περιπτώσεις, ενώ το συνολικό όφελος εκτιμάται ότι ξεπερνάει το ποσό των -700.000- ευρώ ανά έτος.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-439.140- ευρώ,

-26- ρολόγια,

χρυσή λίρα,

-19- κινητά,

-3- φορητοί υπολογιστές,

-3- σκληροί δίσκοι,

-7- φυσίγγια,

σπρέι πιπεριού,

-96- δισκία αναβολικής ουσίας και

πλήθος σφραγίδων, υπεύθυνων δηλώσεων και εγγράφων.

Πηγές: thetoc.gr , aftodioikisi.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…

Συνεχίζεται το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων απο τον Δήμο στην Αγία Παρασκευή. Την Κυριακή 22/12 στις 17:30. θα πραγματοποιηθεί χριστουγεννιάτικη συναυλία από το Δημοτικό Ωδείο με τίτλο «…Τρίγωνα Κάλαντα…». H…