Δήμαρχος Χαλανδρίου: Προτεραιότητα η αντιπλημμυρική προστασία και η πολεοδομική οργάνωση

Δήμαρχος Χαλανδρίου: Προτεραιότητα η αντιπλημμυρική προστασία και η πολεοδομική οργάνωση

Δήμαρχος Χαλανδρίου: Προτεραιότητα η αντιπλημμυρική προστασία και η πολεοδομική οργάνωση

Δήμαρχος Χαλανδρίου

Στην ευρεία σύσκεψη που έγινε την Τρίτη 20 Αυγούστου, με τη συμμετοχή Υπουργών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την φωτιά της Πεντέλης ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, έθεσε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δύο κρίσιμα ζητήματα και μια πρόταση που αφορούν στα αντιπλημμυρικά έργα και την πολεοδομική δόμηση. Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου επισήμανε ότι η φωτιά επεκτάθηκε στο Χαλάνδρι εκεί που δεν υπάρχει κανένα πολεοδομικό σχέδιο και κανόνας και οι κάτοικοι έχτισαν παλαιότερα στην περιοχή όπου και όπως ήθελαν.

Ο Πρωθυπουργός, στην τοποθέτηση του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα που έθεσε ο κ. Ρούσσος και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει η στήριξη της κυβέρνησης και θα τεθούν σε προτεραιότητα τα ζητήματα της αντιπλημμυρικής προστασίας και της πολεοδομικής οργάνωσης.

Ο Δήμαρχος στην παρέμβαση του, τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης προκειμένου να αντιμετωπιστούν πλημμυρικά φαινόμενα και τα οποία όπως είπε, «θα είναι η πιο σοβαρή επίπτωση της πυρκαγιάς»

Ειδικότερα:

  • η διευθέτηση του ρέματος Βριλησσού, για την οποία ο Δήμος Χαλανδρίου έχει υποβάλει ολοκληρωμένη μελέτη και εκκρεμεί η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η δημοπράτηση του έργου από την Περιφέρεια Αττικής, και
  • η κατασκευή συμπληρωματικού δικτύου ομβρίων υδάτων στο Πάτημα, για το οποίο ο Δήμος Χαλανδρίου έχει υποβάλλει ώριμη μελέτη προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση.
  • Η ορθή πολεοδομική και χωροταξική οργάνωση, επισημαίνοντας ειδικότερα, ότι οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στην εκτός σχεδίου περιοχή πέριξ του νεκροταφείου, όπου δεν υπάρχει το αναγκαίο οδικό δίκτυο και επικρατεί αναρχία στις χρήσεις γης. Για την εκτός σχεδίου περιοχή, ο Δήμος Χαλανδρίου έχει ολοκληρώσει την πολεοδομική μελέτη και προχωρά το φθινόπωρο σε ανάρτηση. 

Πρότεινε ακόμη την ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, για να μπορέσουν οι Δήμοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς και να ενισχύσουν την αντιπλημμυρική θωράκιση και την πολιτική προστασία τους, όπως η επανεκκίνηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» με ειδική πρόσκληση στους πυρόπληκτους ΟΤΑ, η δημιουργία ενός νέου ειδικού ταμείου, η αναστολή των τοκοχρεολυσίων των πληγέντων Δήμων ή η δανειοδότηση απο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Μια ακόμη μεγάλη δράση αναδάσωσης του Σ.Π.Α.Υ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2025, στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, στην περιοχή Πανοράματος Βούλας. Η δράση διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από…