Δημ. Δελτσίδης: Απλές κινήσεις για προστατευτούμε από την απάτη του ηλεκτρονικού εγκλήματος

Δημ. Δελτσίδης: Απλές κινήσεις για προστατευτούμε από την απάτη του ηλεκτρονικού εγκλήματος

Δημ. Δελτσίδης: Απλές κινήσεις για προστατευτούμε από την απάτη του ηλεκτρονικού εγκλήματος

||

Νέες μορφές εγκλήματος έχουν εμφανιστεί πρόσφατα. Εγκλήματα που έχουν να κάνουν με το διαδίκτυο και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μας.

Νέες μορφές εγκλήματος έχουν εμφανιστεί πρόσφατα. Εγκλήματα που έχουν να κάνουν με το διαδίκτυο και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μας. Και επειδή με την πάροδο των ετών, οι συναλλαγές με το κράτος αλλά και οι αγορές μας ως καταναλωτές, οδηγούνται στην ψηφιοποίηση, οφείλουμε να επιστήσουμε την προσοχή μας.

Πόσες φορές έχουμε ακούσει γνωστό ή συγγενή μας, να παραγγέλνει κάτι από το internet, επώνυμο μεν αλλά σε πολύ καλή τιμή, ελκυστική θα έλεγα, και εν τέλει να παραλαμβάνει άλλο προϊόν κατώτερης ποιότητας ή ακόμη και να μην παραλαμβάνει ποτέ αυτό που παρήγγειλε. Πολλοί πέφτουν θύματα τέτοιας μορφής απάτης, ειδικά οι νέοι, που βλέπουν σε ένα site το κινητό των ονείρων τους σε καταπληκτική τιμή και το αγοράζουν με «κλειστά μάτια». Το δε κινητό δεν έρχεται ποτέ στο σπίτι τους, γιατί απλά το site από όπου έγινε η παραγγελία ήταν «μαϊμού».

Πώς μπορούμε όμως να προστατευτούμε από αυτά τα φαινόμενα;
Απλές κινήσεις:
εξακρίβωση την διεύθυνσης που εδρεύει η εταιρία (είναι όντως κατάστημα, είναι σπίτι εκεί, σε ποια περιοχή;)
πριν την παραγγελία, μία τηλεφωνική επικοινωνία με την εταιρία. Θα απαντήσουν στο τηλέφωνο; Κι αν ναι ποιος θα απαντήσει;
Δέχονται να μας στείλουν το δέμα και να εξοφλήσουμε με αντικαταβολή – μετρητά; Η δέχονται μόνο κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ώστε να καταθέσουμε εμείς τα χρήματα και να μην αποσταλεί ποτέ το κινητό;
Ιδιαίτερη προσοχή σε εσάς που αναρτάτε μία αγγελία πώλησης, κυρίως για αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα. Εμφανίζονται υποψήφιοι αγοραστές (τηλεφωνικά βέβαια) και σε 2 λεπτά σου λένε, ότι θέλουν να αγοράσουν το όχημά σου, χωρίς καν να το δούνε και αμέσως σου μιλάνε για προκαταβολή. Αν πέσεις στη παγίδα τους, όχι μόνο δεν πουλάς το όχημα σου, αλλά καταφέρνουν και παίρνουν χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό σου!

Πώς προστατευόμαστε:

Πάντα ζητάμε αυτοπρόσωπη παρουσία του αγοραστή
Δεν πειθόμαστε να πάμε σε ΑΤΜ της περιοχής μας για να καταθέσει την προκαταβολή, όπως ισχυρίζεται
Κάνουμε ερωτήσεις στον υποψήφιο αγοραστή για να διαπιστώσουμε αν όντως ενδιαφέρεται πραγματικά
Έντονο επίσης το φαινόμενο κατά την τελευταία διετία, να δεχόμαστε κλήση στο τηλέφωνο μας από άγνωστο νούμερο και στην άλλη άκρη της γραμμής, να ακούμε κάποιον να κλαίει ή κάποιον να συστήνεται ως Αστυνομικός, λέγοντάς μας ότι τα παιδί μας προκάλεσε τροχαίο και μας ζητάνε χιλιάδες ευρώ για να μην σχηματίσουν δικογραφία, να μην έχει μπλεξίματα τα παιδί και άλλα παρόμοια.

Τί κάνουμε;

Επ ‘ ουδενί, δεν χάνουμε την ψυχραιμία μας. Κάνουμε ερωτήσεις στον άνθρωπο που μιλάμε για να αποσπάσουμε πληροφορίες, αλλά κυρίως για να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, να ηρεμήσει και να σκεφτεί λογικά
Ζητάμε από τον άνθρωπο που συνομιλούμε να μας δώσει τον αριθμό τηλεφώνου του για να επικοινωνήσουμε εμείς μαζί του (δεν πρόκειται να μας δώσει αριθμό τηλεφώνου, απλά θα μας κλείσει το τηλέφωνο!)
Σκεφτόμαστε απλά, ότι η Αστυνομία στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει περίπτωση να προβεί σε τέτοια κίνηση. Οπότε, οτιδήποτε έχει σχέση με αυτό το φαινόμενο είναι απάτη.
Ας είμαστε λίγο σε εγρήγορση, γιατί όπως εξελισσόμαστε εμείς, όπως εξελίσσεται η κοινωνία, έτσι εξελίσσεται και το έγκλημα…

Δημήτρης Δελτσίδης

Διοικητής τμήματος Ασφαλείας Ραφήνας

Πηγή: Εφημερίδα Polis

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Πεντέλης προχωράει στον δρόμο της αντιπλημμυρικής προστασίας και της περιβαλλοντικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το κράτος, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων για…

Χθες, Τρίτη 12 Νοεμβρίου, ο Δήμος Σαρωνικού έκανε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, υπογράφοντας τη σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση δύο σχολείων και ενός κοινοτικού κτίσματος του Δήμου…