Η Παγκόσμια ημέρα κατά του Kαρκίνου, που έχει καθιερωθεί την 4η Φεβρουαρίου, αποτελεί ευκαιρία να τονιστεί για ακόμα μια φορά η ανάγκη για πρόληψη, πρώιμη διάγνωση αλλά και θεραπεία της νόσου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο νοσούν 8.900 συνάνθρωποι μας από καρκίνο του πνεύμονα και άλλες 7.500 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού.
Χάρη στην έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση αλλά και σύγχρονων μορφών θεραπείας που ακολουθούνται πια στην ογκολογική περίθαλψη, έχει επιτευχθεί αύξηση των ποσοστών της επιβίωσης. Εκείνοι λοιπόν που έδωσαν τη μάχη απέναντι στον καρκίνο με σθένος και αναδείχτηκαν τελικά νικητές, επιστρέφουν στην καθημερινότητα, διεκδικώντας το δικαίωμα στη λήθη ώστε να αντιμετωπίζονται ως ίσοι απέναντι σε ίσους.
Τον Φεβρουάριο του 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα το οποίο καλεί τα κράτη-μέλη να εναρμονιστούν πλήρως μέχρι το 2025 και να εφαρμόσουν το «Δικαίωμα στη Λήθη», ώστε να αποφεύγονται διακρίσεις και να υπάρχει καλύτερη πρόσβαση των πρώην καρκινοπαθών σε ασφαλιστικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Ήδη κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες τροποποίησαν τη νομοθεσία τους υπέρ της συγκεκριμένης θέσης, η Γαλλία από τον Ιανουάριο του 2022 έχει ψηφίσει σχετική νομοθεσία όπως άλλωστε και η Ιταλία. Την ίδια πορεία ακολούθησαν Ρουμανία και Λουξεμβούργο περιλαμβάνοντας σχετικές ρυθμίσεις στη νομοθεσία τους.