
Διατροφή φυτικής βάσης και οι επιπτώσεις της στην υγεία και το περιβάλλον
Μια ομάδα ειδικών στις μολυσματικές ασθένειες υποστηρίζει ότι η υιοθέτηση διατροφών φυτικής βάσης μπορεί να συμβάλει ταυτόχρονα στη μείωση της κλιματικής αλλαγής, στην καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά και στη μείωση των κινδύνων ασθενειών. Αυτή η προσέγγιση ενδυναμώνει τους κλινικούς γιατρούς να προωθήσουν τη βιώσιμη διατροφή για έναν πιο υγιή πλανήτη.
Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην κλιματική αλλαγή
Μια πρόσφατη ανασκόπηση στο περιοδικό Open Forum Infectious Diseases αναλύει την επίδραση της κτηνοτροφίας στην κλιματική αλλαγή και την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. Οι ερευνητές προτείνουν την υιοθέτηση φυτικών διατροφών, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να μετριάσουν την κλιματική αλλαγή και να βελτιώσουν τη δημόσια υγεία. Η κτηνοτροφία είναι σημαντικός παράγοντας στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την υποβάθμιση της γης. Περίπου το μισό της κατοικήσιμης γης του κόσμου χρησιμοποιείται για γεωργία, με τα δύο τρίτα αυτής να προορίζονται για την κτηνοτροφία.
Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση κρέατος
Η βιομηχανία κρέατος ευθύνεται σχεδόν για το μισό των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου, κυρίως λόγω της κτηνοτροφίας βοοειδών. Επιπλέον, η αποδάσωση που προκαλείται από την επέκταση των βοσκοτόπων και την παραγωγή ζωοτροφών έχει οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βιοποικιλότητας. Η αποδάσωση δημιουργεί επίσης οικολογικές συνθήκες που ευνοούν τη μετάδοση ασθενειών, καθώς οι τροποποιημένες τοπιογραφίες υποστηρίζουν περισσότερους χώρους αναπαραγωγής κουνουπιών και αυξάνουν την έκθεση των ανθρώπων σε παθογόνους οργανισμούς. Ως αποτέλεσμα, οι ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα, όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά.
Από το 2001 έως το 2015, η κτηνοτροφία βοοειδών ευθύνεται για διπλάσια απώλεια δασών σε σύγκριση με όλες τις άλλες γεωργικές δραστηριότητες. Παρά αυτά τα περιβαλλοντικά κόστη, η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος αναμένεται να αυξηθεί κατά 76% μέχρι το 2050.
Η αντοχή στα αντιβιοτικά (AMR) αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως μία από τις κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για την υγεία και η αύξησή της σχετίζεται στενά με τη χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία. Οι περισσότερες αντιβιώσεις που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούνται στη γεωργία για την προώθηση της ανάπτυξης των ζώων και την πρόληψη ασθενειών. Όταν εκκρίνονται στα απόβλητα, μολύνουν το έδαφος και το νερό μέσω της απορροής και των λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται.
Η ευρεία έκθεση στα αντιβιοτικά προάγει την εμφάνιση ανθεκτικών βακτηριακών στελεχών που μπορούν να φτάσουν στους ανθρώπους. Αν και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν περιορίσει επιτυχώς τη χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, η πρόοδος σε άλλες περιοχές παραμένει αργή. Η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στη γεωργία, περιορίζοντας έτσι την εξάπλωση της AMR.
Οι διατροφές φυτικής βάσης προσφέρουν πολλές υγειονομικές προοπτικές σε σύγκριση με τις διατροφές πλούσιες σε κρέας. Αποδείξεις συνδέουν αυτές τις διατροφές με χαμηλότερους κινδύνους παχυσαρκίας, καρδιοαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και συνολικής θνησιμότητας. Θρεπτικά συστατικά που είναι άφθονα σε φυτικά τρόφιμα, όπως οι ίνες, οι βιταμίνες C και E, η βήτα-καροτίνη και οι πολυφαινόλες, ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και μειώνουν τη φλεγμονή.
Αντίθετα, η υψηλή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους καρκίνου και καρδιοπάθειας. Ιατρικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA), προτείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος και την ενσωμάτωση φυτικών τροφών.
Επιπλέον, οι αναδυόμενες αποδείξεις υποδεικνύουν ότι οι διατροφές φυτικής βάσης μπορεί επίσης να μειώσουν την ευαισθησία σε μολυσματικές ασθένειες. Μελέτες έχουν δείξει χαμηλότερους κινδύνους αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19, σε άτομα που ακολουθούν φυτικές ή πικταριανές διατροφές. Για παράδειγμα, οι υγειονομικοί εργαζόμενοι που καταναλώνουν τέτοιες διατροφές είχαν έως και 73% χαμηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρό COVID-19.
Η υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνδέεται επίσης με ήπια συμπτώματα και μικρότερες παραμονές στο νοσοκομείο μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19. Για άτομα που ζουν με τον ιό HIV, οι οποίοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιοαγγειακής νόσου, οι διατροφές φυτικής βάσης μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη.














