Διατροφές που βλάπτουν τον πλανήτη αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιοπαθειών

Διατροφικές συνήθειες και υγεία: Η σύνδεση με τον πλανήτη

Μια εκτενής μελέτη που διεξήχθη στη Γαλλία αποκαλύπτει ότι οι διατροφές με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα όχι μόνο προστατεύουν τον πλανήτη, αλλά και μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών χρόνιων ασθενειών. Αυτή η διπλή ωφέλεια είναι σημαντική τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον.

Σημαντικά ευρήματα της μελέτης

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Regional Health, εξέτασε τις σχέσεις μεταξύ των περιβαλλοντικών πιέσεων που σχετίζονται με τη διατροφή και της ανθρώπινης υγείας. Ανάλυσε δεδομένα από μια μεγάλη προοπτική μελέτη που περιλάμβανε πάνω από 34.000 Γάλλους ενήλικες. Διαπιστώθηκε ότι για κάθε αύξηση ενός τυπικού αποκλίνοντος στο σύνθετο περιβαλλοντικό δείκτη (EPI), ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου, στεφανιαίας νόσου και διαβήτη τύπου 2 αυξήθηκε σημαντικά. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε σημαντική σύνδεση με εγκεφαλικά επεισόδια ή θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία.

Η σημασία των βιώσιμων διατροφικών συστημάτων

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι διατροφές με χαμηλότερες περιβαλλοντικές πιέσεις συνδέονται με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία. Τα βιώσιμα διατροφικά συστήματα είναι κρίσιμα για την υγεία του πλανήτη και των ανθρώπων. Ο όρος “συνοδευτικά οφέλη” αναφέρεται στην έννοια ότι μια ενέργεια, όπως η επιλογή βιώσιμων τροφών, μπορεί να ωφελήσει ταυτόχρονα την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Αυτή η έννοια έχει γίνει κεντρικό θέμα στις συζητήσεις για το κλίμα και την υγεία, με πολλές έρευνες να δείχνουν ότι οι διατροφικές συνήθειες είναι σημαντικός παράγοντας στην αύξηση των χρόνιων ασθενειών παγκοσμίως.

Δυστυχώς, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το παγκόσμιο αγροδιατροφικό σύστημα είναι κύριος παράγοντας περιβαλλοντικής ζημίας, συμβάλλοντας σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την υποβάθμιση της γης και την κατανάλωση γλυκού νερού. Συγκριτικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι φυτικές διατροφές είναι γενικά καλύτερες για τον πλανήτη σε σύγκριση με τις διατροφές που περιλαμβάνουν ζωικά προϊόντα. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις μελέτες εστιάζουν μόνο σε ένα ή δύο περιβαλλοντικούς δείκτες, περιορίζοντας την γενικευσιμότητά τους.

Μια ολοκληρωμένη έρευνα που εξετάζει ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών πιέσεων και τις σχέσεις τους με την ανθρώπινη υγεία θα μπορούσε να παρέχει στους πολιτικούς και τις δημόσιες υγειονομικές υπηρεσίες τις γνώσεις που απαιτούνται για τη βελτιστοποίηση των βιώσιμων διατροφικών συμβουλών, βελτιώνοντας έτσι τα αποτελέσματα τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ανθρώπινη υγεία.

Ωστόσο, δεν ευθυγραμμίζονται όλες οι περιβαλλοντικές ενδείξεις με χαμηλότερο κίνδυνο υγείας: η υψηλότερη χρήση νερού συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, ενώ η υψηλότερη οικολογική υποδομή συνδέθηκε θετικά με αρκετούς κινδύνους ασθενειών. Η παρούσα μελέτη αντιμετώπισε αυτό το κενό γνώσης χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη NutriNet-Santé, μια εκτενή διαδικτυακή πληθυσμιακή μελέτη στη Γαλλία.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr