Δύο επιχειρήσεις διάσωσης στη Γαύδο
Στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου, πραγματοποιήθηκαν δύο διαδοχικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, οι οποίες συντονίστηκαν από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ). Αυτές οι επιχειρήσεις οδήγησαν στη διάσωση συνολικά 109 αλλοδαπών που βρίσκονταν σε λέμβους.
Η πρώτη επιχείρηση διάσωσης
Η πρώτη επιχείρηση έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου. Ένα εμπορικό πλοίο με σημαία Σιγκαπούρης εντόπισε μια λέμβο με 40 αλλοδαπούς, 25 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου. Το πλοίο παρέμεινε στην περιοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η διάσωση, με τους επιβαίνοντες να μεταφέρονται με ασφάλεια στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων.
Η δεύτερη επιχείρηση διάσωσης
Η δεύτερη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 16 Σεπτεμβρίου. Ένα σκάφος της ευρωπαϊκής δύναμης FRONTEX εντόπισε μια λέμβο με 69 άτομα. Όλοι οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο ίδιο λιμάνι, συνεχίζοντας την επιτυχημένη προσπάθεια διάσωσης στην περιοχή.