Συστάσεις για ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια με ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα που ζουν σε επικίνδυνες καταστάσεις και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας διατύπωσε η Επιτροπή Βιοηθικής του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Σύμφωνα με την επιτροπή θα πρέπει να αναπτυχθούν στρατηγικές, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία διακρίσεων λόγω οικονομικών λόγων, όπως υλικοτεχνικά και διοικητικά εμπόδια, τέλη εμβολιασμού και κίνδυνοι χειραγώγησης του συστήματος. Αυτές οι στρατηγικές θα πρέπει να προσαρμοστούν ιδιαίτερα στις ανάγκες των ατόμων που βρίσκονται συστηματικά σε μειονεκτική θέση όσον αφορά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της ενίσχυσης της διαφάνειας, της πληροφόρησης και της επικοινωνίας ως εργαλεία για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη διασφάλιση ότι σε κάθε άτομο για το οποίο συνιστάται το εμβόλιο παρέχεται δίκαιη ευκαιρία πρόσβασης στον εμβολιασμό, όπως αναφέρει το ert.gr
Απαιτείται παράλληλα κατάλληλο επίπεδο ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων για τη διασφάλιση της ποιότητας στον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τη Σύμβαση MEDICRIME του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προλαμβάνουν και να καταπολεμούν τα πλαστά εμβόλια. Επιπλέον η Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική η οποία είναι το μόνο νομικά δεσμευτικό μέσο σε διεθνές επίπεδο σε αυτόν τον τομέα, απαιτεί από τα κράτη μέλη «να λάβουν μέτρα για την παροχή δίκαιης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη κατάλληλης ποιότητας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες υγείας και τους διαθέσιμους πόρους» καθώς οι κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση κρίσεων δημόσιας υγείας σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.
Όσον αφορά τον εμβολιασμό, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι προσφέρεται σε όλους, χωρίς διάκριση, δίκαιη ευκαιρία να λάβουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, ενώ με δεδομένη την μέχρι στιγμής έλλειψη εμβολίων, υπάρχει ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες με στόχο την ελαχιστοποίηση των θανάτων και των σοβαρών ασθενειών καθώς και τη μείωση της μετάδοσης.
Η δήλωση της Επιτροπής Βιοηθικής υποστηρίζει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους φορείς στις προσπάθειές τους να προωθήσουν την ισότητα μεταξύ των χωρών και να δημιουργήσουν μηχανισμούς διεθνούς συνεργασίας.