Για μία άνιση ανάκαμψη στους κόλπους της Ευρωζώνης προειδοποιεί ο οίκος DBRS, επισημαίνοντας ότι οι οικονομίες του Νότου είναι οι πλέον ευάλωτες και θα πρέπει να επιδείξουν την μεγαλύτερη προσοχή εξαιτίας της μεγάλης τους εξάρτησής τους από τον τουρισμό.
Ο οίκος αξιολόγησε διάφορους παράγοντες, κυρίως διαθρωτικούς, που έχουν να κάνουν με το τουρισμό και αντανακλούν τον αντίκτυπο της πανδημίας του Covid-19 στο κάθε κράτος μέλος της Ερυωζώνης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Ελλάδα είναι η πλέον ευάλωτη οικονομία στην ύφεση του τουρισμού και ακολουθούν η Κύπρος, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Στη χώρα μας ο τουρισμός καλύπτει, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο DBRS, το 20,8% του ΑΕΠ και το 21,7% της απασχόλησης.
Στον αντίποδα η Γερμανία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γαλλία και η Σλοβακία φαίνεται να είναι οι λιγότερο ευάλωτες, αφού στηρίζονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στη βιομηχανία ή άλλες υπηρεσίες εκτός τουριστικού κλάδου.
«Η υψηλή εξάρτηση από τον κλάδο τουρισμό και ταξιδιών και η διάχυση των συνεπειών στην ευρύτερη οικονομία στις χώρες της Νότιας Ευρώπης μπορεί να συμβάλλει στην άνιση ανάκαμψη της Ευρωζώνης, καθώς οι οικονομίες συνεχίζουν τη διαδικασία του ανοίγματος» σχολίασε ο Javier Rouillet, αντιπρόεδρος της DBRS Morningstar.
Συνολικά πάντως για την ευρωπαϊκή οικονομία η έκρηξη των κρουσμάτων στην Ευρώπη διέψευσε τις προσδοκίες για μία ισχυρή ανάκαμψη κατά την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών και ενέτεινε την αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο. Η ανάκαμψη του τουρισμού θα εξαρτηθεί τόσο από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων όσο και από παράγοντες, όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον, οι μεταφορές, η ασφάλεια, το τι προσφέρει σε πολιτισμό και φυσική ομορφιά η κάθε χώρα, αλλά και πόσο ανταγωνιστική είναι στις τιμές, όπως σημειώνει η Σπυριδούλα Τζήμα, βοηθός αντιπρόεδρος στην DBRS Morningstar.
Πηγή: kathimerini.gr