Χρ. Δήμας: «Καθοριστικός ο ρόλος του Smart Attica για την ψηφιακή ωριμότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δημόσιας διοίκησης»

Χρ. Δήμας: «Καθοριστικός ο ρόλος του Smart Attica για την ψηφιακή ωριμότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δημόσιας διοίκησης»

Χρ. Δήμας: «Καθοριστικός ο ρόλος του Smart Attica για την ψηφιακή ωριμότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δημόσιας διοίκησης»

Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica» (Smart Attica EDIH) έχει ως κύρια αποστολή να υποστηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φορείς του δημόσιου τομέα στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, δίνοντας έμφαση στους τομείς της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, της Εφοδιαστικής αλυσίδας, του Πολιτισμού και του Τουρισμού. Ο Κόμβος θα παρέχει υπηρεσίες, οι οποίες βασίζονται στην τεχνογνωσία του στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Μεγάλα Δεδομένα, την Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων, την τεχνολογία 5G και την Κυβερνοασφάλεια.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση για την λειτουργία του Smart Attica EDIH, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος», παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, και ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας του Δήμου Αθηναίων κ. Νικόλαος Βαφειάδης.
Ο Κόμβος Smart Attica έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με 135 ακόμη κόμβους, συμμετέχει στο δίκτυο καινοτομίας των European Digital Innovation Hubs (EDIHs) και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027».
Επισημαίνεται ότι ο Κόμβος συντονίζεται από το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, με εκπροσώπηση από το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (IΠΤ), και πρόκειται να συνεργαστεί με μεγάλες επιχειρήσεις και φορείς της χώρας καθώς και με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς κόμβους ψηφιακής καινοτομίας.
Το Smart Attica αποτελεί μία κοινοπραξία 17 φορέων από όλη την Ελλάδα, στην οποία συμμετέχουν τα Ερευνητικά Κέντρα ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και «Αθηνά», καθώς και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, το Found.ation, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής και το Uni.Fund Venture Capital Management Company.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε τα εξής:
«H Ενέργεια και το Περιβάλλον, η Εφοδιαστική αλυσίδα, ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός αποτελούν τομείς με ιδιαίτερη βαρύτητα για την οικονομία και την κοινωνία μας. Με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica αξιοποιούμε τη γνώση, τη δικτύωση και τη δυναμική κορυφαίων φορέων από την ερευνητική, ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα σε τομείς αιχμής. Είμαι βέβαιος πως το Smart Attica θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημόσιου τομέα, καθιστώντας την Ελλάδα οδηγό των εξελίξεων.»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε πως:
«Θα ήθελα να συγχαρώ και τους 17 φορείς για την έγκριση της πρότασης μας Smart Attica. Η Περιφέρεια Αττικής αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την συγκεκριμένη πρόταση και είμαστε υπερήφανοι που θα συμμετέχουμε ενεργά σε ένα τόσο σπουδαίο έργο. Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας «Smart Attica» θα συμβάλει ουσιαστικά στην στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού που υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία από την Κυβέρνηση αλλά και από την Περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα η παρότρυνση και η βοήθεια των Επιχειρήσεων και των Υπηρεσιών του Δημοσίου της Περιφέρειας Αττικής να αναπτύξουν ψηφιακές λύσεις θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα των υπηρεσιών τους στο δημόσιο αλλά και των προϊόντων και την ανταγωνιστικότητα τους στο ιδιωτικό τομέα.»

Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος δήλωσε ότι:
«Είμαι πολύ χαρούμενος που ένας ακόμα κόμβος ψηφιακής καινοτομίας ξεκινάει τη λειτουργία του σήμερα. Το Smart Attica με συντονιστή τον «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ» θα αποτελέσει σημαντική προσθήκη στο οικοσύστημα της ψηφιακής καινοτομίας και ψηφιακής τεχνικής νοημοσύνης που θέλουμε να δημιουργήσουμε στη χώρα. Ως Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που συντονίζουμε τους εφτά Ευρωπαϊκούς Κόμβους της ψηφιακής καινοτομίας στην Ελλάδα, ευχόμαστε καλή επιτυχία.»

Ο Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» κ. Γεώργιος Νούνεσης, δήλωσε:
«Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το Smart Attica και θα υποστηρίξουμε με απόλυτη προτεραιότητα τη λειτουργία του, ώστε να μπορούν άμεσα να καταγραφούν αποτελέσματα και θετικές επιπτώσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Ελληνικών Επιχειρήσεων με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, ανάλυσης δεδομένων μεγάλου όγκο, διαδικτύου των αντικειμένων και τηλεπικοινωνιών 5G. Το “έξυπνο” campus του Δημοκρίτου θα είναι πλέον προσβάσιμο τόσο από ερευνητικές ομάδες από τα Ελληνικούς Ερευνητικούς Οργανισμούς όσο και από επιχειρήσεις.»

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και συντονιστής του Smart Attica EDIH, κ. Ευάγγελος Καρκαλέτσης, δήλωσε:
«Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημιουργήσει και να υποστηρίξει, μέσω ενός μακροχρόνιου προγράμματος χρηματοδότησης, ένα ευρωπαϊκό δίκτυο Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας στα πλαίσια του προγράμματος Digital Europe, είναι καταλυτική για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών αιχμής. Ήδη από το 2019 ιδρύσαμε στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» τον κόμβο ψηφιακής καινοτομίας ahedd. Η μεγάλη επιτυχία του ahedd αποτέλεσε και το κίνητρο για το συντονισμό της πρότασης δημιουργίας του ευρωπαϊκού κόμβου Smart Attica. Η επιτυχής αξιολόγηση της πρότασης αυτής τόσο στο εθνικό όσο και στο ευρωπαϊκό σκέλος οδήγησε στο έργο Smart Attica EDIH που συντονίζεται από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023. Στο Smart Attica συμμετέχει το μεγαλύτερο τμήμα της ερευνητικής και ακαδημαϊκής αριστείας της Αττικής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μεγάλων Δεδομένων και του Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΠΙΣΕΥ, Ε.Κ. «Αθηνά»).»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…

Συνεχίζεται το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων απο τον Δήμο στην Αγία Παρασκευή. Την Κυριακή 22/12 στις 17:30. θα πραγματοποιηθεί χριστουγεννιάτικη συναυλία από το Δημοτικό Ωδείο με τίτλο «…Τρίγωνα Κάλαντα…». H…