
Χιονοθύελλα πλήττει τις ΗΠΑ: Παγωμένα ιγκουάνα και πάνω από 1.000 τροχαία
Μια σφοδρή κακοκαιρία σαρώνει τις τελευταίες ημέρες τις Ηνωμένες Πολιτείες, με έντονα χιόνια που έχουν προκαλέσει σοβαρές αναταραχές στις μετακινήσεις. Εκατοντάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί, ενώ οι θερμοκρασίες έχουν πέσει τόσο χαμηλά που ιγκουάνα έχουν παγώσει και πέφτουν από τα δέντρα.
Σφοδρές χιονοπτώσεις και τροχαία ατυχήματα
Το Σαββατοκύριακο (31 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου 2026), η Βόρεια Καρολίνα και γειτονικές πολιτείες στο νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ υπήρξαν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. Παρά τις σαφείς οδηγίες για περιορισμό των μετακινήσεων, σημειώθηκαν χιλιάδες τροχαία ατυχήματα λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων, που προκλήθηκε από τον πάγο.
Αν και το χειρότερο φαίνεται να έχει περάσει, το κύμα ψύχους συνεχίζεται και σήμερα, επηρεάζοντας μεγάλο μέρος της χώρας. Στη Φλόριντα, που είναι γνωστή για τις ζεστές της θερμοκρασίες, οι πολίτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με σπάνιες θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Στο αεροδρόμιο του Ορλάντο, η θερμοκρασία έφτασε τους -4° Κελσίου, η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί τον Φεβρουάριο τα τελευταία 100 χρόνια.
Ιγκουάνα και παράξενα φαινόμενα
Οι συνθήκες αυτές προκάλεσαν ένα παράξενο φαινόμενο στην Φλόριντα, όπου ιγκουάνα έπεφταν από τα δέντρα λόγω του κρύου. Όπως εξήγησε η υπηρεσία άγριας πανίδας της πολιτείας, τα ψυχρόαιμα ζώα ακινητοποιούνται όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κοντά στο μηδέν. Παρά το γεγονός ότι δεν πεθαίνουν από το κρύο, αδυνατούν να κινηθούν ξανά μέχρι να ανέβει η θερμοκρασία.
Οι κάτοικοι της Φλόριντα μοιράστηκαν στα social media εικόνες από τις σαύρες, οι οποίες παρέμειναν πεσμένες στο έδαφος, ακινητοποιημένες από το κρύο. Η υπηρεσία άγριας πανίδας επιτρέπει στους πολίτες να βοηθούν τα ιγκουάνα αν τα δουν πεσμένα, προειδοποιώντας ωστόσο να μην τα πάρουν στα σπίτια τους, καθώς μπορεί να γίνουν επιθετικά μόλις ζεσταθούν.
Σοβαρές ζημιές και τροχαία ατυχήματα
Το σαββατοκύριακο, οι χιονοπτώσεις περιορίστηκαν σε λίγες πολιτείες του νοτιοανατολικού τμήματος, με τις μεγαλύτερες να καταγράφονται κοντά στην Ουίλμιγκτον, όπου το χιόνι έφτασε τα 40 εκατοστά. Οι χιονοπτώσεις αυτές, οι μεγαλύτερες εδώ και δεκαετίες στην περιοχή, είχαν σαν αποτέλεσμα πάνω από 1.000 τροχαία ατυχήματα, με τον κυβερνήτη Τζος Στάιν να αναφέρει ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Εντυπωσιακά πλάνα από την Γκαστόνια δείχνουν ένα τρένο να συγκρούεται με φορτηγό που είχε ακινητοποιηθεί σε διάβαση. Ευτυχώς, ο οδηγός του φορτηγού κατάφερε να διαφύγει χωρίς τραυματισμούς, ενώ το τρένο δεν εκτροχιάστηκε.














