Μια μελέτη του 2018 που διεξήχθη από επιστήμονες από το Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Joule, διαπίστωσε ότι οι ανεμογεννήτριες προκαλούν σημαντικές τοπικές αυξήσεις στις επιφανειακές θερμοκρασίες στις περιοχές όπου βρίσκονται. Οι ανεμογεννήτριες προκαλούν τοπικές αυξήσεις της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της γης προκαλώντας την ανάμιξη του αέρα σε τμήματα της ατμόσφαιρας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ανεμογεννήτριες μέτρησης μεταξύ 100 και 150 μέτρων (328 πόδια έως 498 πόδια) που λειτουργούν τη νύχτα μπορούν να τραβήξουν θερμότερο αέρα έως και 1.640 πόδια στον αέρα μέχρι την επιφάνεια, θερμαίνοντας την επιφάνεια της γης. θα επηρεάσει τους ανθρώπους, τα φυτά και τα ζώα που ζουν κοντά στις τουρμπίνες.
Η μελέτη εξετάζει τι θα συνέβαινε εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούσαν να αποκτήσουν όλη την ενέργειά τους από ανεμογεννήτριες. Βρήκε ότι η ανάμειξη θερμότερου αέρα και ψυχρότερου αέρα οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,54 βαθμούς Κελσίου (0,97 βαθμούς F) στις περιοχές όπου θα βρίσκονταν οι ανεμογεννήτριες, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω σχήμα από τη μελέτη. Η αύξηση της θερμοκρασίας σε ορισμένες περιοχές θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, καθώς η Νοτιοδυτική Μινεσότα θα μπορούσε να δει μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,6-0,8 βαθμούς Κελσίου λόγω των ανεμογεννητριών, ενώ η βορειοανατολική Μινεσότα θα δει αύξηση 0,3-0,5 βαθμούς Κελσίου.
Το μεγαλύτερο μέρος της θέρμανσης θα συμβεί τη νύχτα.
«Η περιοχή του αιολικού πάρκου παρουσιάζει υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες (Εικόνα 1Α), με περίπου διπλάσια επίδραση θέρμανσης τη νύχτα σε σύγκριση με την ημέρα (Εικόνες 1Β και 1C). Η θέρμανση ήταν γενικά ισχυρότερη πιο κοντά στο κέντρο της περιοχής του αιολικού πάρκου».
Όλες οι πηγές ενέργειας έχουν αντίκτυπο.
Αυτή η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα γιατί αναγνωρίζει ότι όλες οι πηγές ενέργειας, είτε είναι άνθρακας, φυσικό αέριο, άνεμος ή ηλιακή έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Φαίνεται να είναι μία από τις λίγες μελέτες που επιχειρούν να αξιολογήσουν το κόστος των ανεμογεννητριών, μαζί με τα υποτιθέμενα οφέλη τους, και να χρησιμοποιήσουν αυτό το κόστος/όφελος για να υπολογίσουν ποιες πηγές ενέργειας έχουν τις λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι αυτό θα είναι σημαντικό όταν συζητάμε ποιες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον, αλλά πιστεύω ότι ενημερώνει τις τρέχουσες ενεργειακές μας αποφάσεις.
Σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε για την Μινεσότα:
«Οι κλιματικές επιπτώσεις διαφέρουν σε (τουλάχιστον) δύο σημαντικές διαστάσεις. Πρώτον, ο άμεσος κλιματικός αντίκτυπος της αιολικής ενέργειας είναι άμεσος, αλλά θα εξαφανιζόταν εάν αφαιρούνταν οι ανεμογεννήτριες. Δεύτερον, οι άμεσες κλιματικές επιπτώσεις της αιολικής ενέργειας είναι κατά κύριο λόγο τοπικές στην περιοχή του αιολικού πάρκου».
Με άλλα λόγια, η επίδραση της θέρμανσης των ανεμογεννητριών είναι άμεση και εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό στις περιοχές που είναι οι «οικοδεσπότες» των εγκαταστάσεων. Τα υποτιθέμενα οφέλη από τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι παγκόσμια και όχι τοπικά. Αυτό σημαίνει ότι μέρη όπως η Μινεσότα (ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ) θα δουν μια αύξηση της θερμοκρασίας από τις ανεμογεννήτριες που θα υπερβαίνει το ποσό της πιθανής μελλοντικής υπερθέρμανσης του πλανήτη που θα αποφευχθεί από την πλήρη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Μινεσότα στο μηδέν.
Μειώσεις εκπομπών της Μινεσότα
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ελέγχου Ρύπανσης της Μινεσότα, η Μινεσότα εξέπεμψε περίπου 150 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αερίων θερμοκηπίου το 2016. Χρησιμοποιώντας την ίδια λογική που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Ομπάμα για να δημιουργήσει το Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας, εάν εξαλείφαμε πλήρως όλες αυτές τις εκπομπές στο μηδέν, θα αποτρέψτε μόνο 0,004 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, που είναι πολύ μικρό για να μετρηθεί!
Στην πραγματικότητα, η ποσότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη που αποφεύχθηκε (0,004 βαθμοί C) θα ήταν 138 φορές μικρότερη από την θέρμανση που θα προέκυπτε από τη Μινεσότα από την κατασκευή ανεμογεννητριών για την τροφοδοσία όλης της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας (0,54 βαθμοί C), όπως μπορείτε να δείτε στο Σχήμα 5 (δ) από την παρακάτω μελέτη.
Η πορτοκαλί διακεκομμένη γραμμή δείχνει αυξήσεις της θερμοκρασίας της επιφάνειας στις περιοχές με ανεμογεννήτριες και η πορτοκαλί συμπαγής γραμμή δείχνει την επίδραση της θερμοκρασίας των ανεμογεννητριών σε ολόκληρη την ηπειρωτική Αμερική. Οι μπλε και γκρι σκιασμένες περιοχές δείχνουν τις διαφορές στις επιφανειακές θερμοκρασίες στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη μείωση των εθνικών μας εκπομπών.