Μπουλντόζες στο Μάτι φέρνει το Χωρικό Σχέδιο

Μπουλντόζες στο Μάτι φέρνει το Χωρικό Σχέδιο

Μπουλντόζες στο Μάτι φέρνει το Χωρικό Σχέδιο

||
||

Ιδιαίτερες δυσκολίες συναντά η εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την Ανατολική Αττική καθώς όπως αναφέρουν στον Ελεύθερο Τύπο πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αν τελικά προτιμηθεί ο «πρότυπος» σχεδιασμός, θα πρέπει να γκρεμιστούν εκατοντάδες σπίτια. Βέβαια, ήδη τοπικές αρχές, βουλευτές και πολίτες έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για να «γλιτώσουν» όσο το δυνατόν περισσότερες περιουσίες.

Το βασικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι για να πολεοδομηθεί η περιοχή, θα πρέπει να κατεδαφιστεί ένας μεγάλος αριθμός κατοικιών. Μιλώντας με αριθμούς, από τις συνολικά περίπου 2.000 κατοικίες στην περιοχή οι 400 βρίσκονται σε δασικές-αναδασωτέες περιοχές και περίπου άλλες τόσες έχουν χτιστεί σε ρέματα και προστατευμένες περιοχές. Οι τρεις περιοχές στις οποίες εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η Αμπελούπολη, ο Προβάλινθος και το Μάτι, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Συγκεκριμένα, η Αμπελούπολη έχει 131 κατοικίες (στην πλειοψηφία είναι μονοκατοικίες), εκ των οποίων μόλις οι 31 έχουν οικοδομική άδεια.

Στον Προβάλινθο, υπάρχουν 750 ιδιοκτήτες για 170 οικίες εκ των οποίων μόλις οι 22 έχουν οικοδομική άδεια. Για ακόμα 10 δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι πλήρως νόμιμες ενώ 72 κατοικίες έχουν καεί ολοκληρωτικά (εκ των οποίων οι 20 είχαν άδεια).

Το Μάτι έχει σχέδιο πόλης το οποίο είναι σε αρχική μορφή και δεν έχει εγκριθεί, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες μεταβίβασης και αυτό γιατί έχουν αγροτικούς τίτλους. Μεγάλο θέμα φυσικά είναι και οι δρόμοι, οι οποίοι όπως τραγικά φάνηκε στην πυρκαϊά της 23ης Ιουλίου 2018, μπορούν να μετατραπούν σε παγίδες θανάτου.

Το Κόκκινο Λιμανάκι καθώς είχε πολεοδομηθεί στο παρελθόν, έχει 25 ιδιοκτησίες, όλες με άδεια, οπότε η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να διευκρινιστεί τι μέλλει γενέσθαι, είναι η διάβρωση των ακτών καθώς είναι άγνωστο αν θα αντιμετωπιστεί με το Σχέδιο, αλλά και το τι θα γίνει με τα κτίρια σε οικόπεδα που εφάπτονται στα όρια των ρεμάτων.

Σύμφωνα με πηγές του «Ε.Τ.», κατά ελάχιστο θα πρέπει να κατεδαφιστούν 250-300 σπίτια με το μέγιστο να χρειάζονται να κατεδαφιστούν γύρω στα 800. Η Διυπουργική Επιτροπή, που ασχολείται με το θέμα, δεν έχει καταλήξει, με το χρόνο όμως να πιέζει είναι εύλογο το ερώτημα αν θα έχει κατατεθεί το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο το καλοκαίρι του 2020. Παράλληλα, διχασμένοι για την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί φαίνονται οι εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων, καθώς κάποιοι θεωρούν δεν πρέπει να κατεδαφιστούν πολλά σπίτια -δεδομένου ότι για κάποιους αποτελούν και την πρώτη κατοικία-, ενώ  άλλοι εκτιμούν ότι καλό είναι μην αλλάξει τίποτα νομοθετικά. Ένα σενάριο είναι να αξιοποιηθούν οι παραρεμάτιες περιοχές ως κοινόχρηστοι χώροι, ενώ άλλο ένα είναι η προς πολεοδόμηση περιοχή να προκύψει από τον αριθμό των νόμιμων κτιρίων, πολλαπλασιαζόμενο με την αρτιότητα της εκτός σχέδιο δόμηση (4 στρέμματα).

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που έχει αναλάβει την εκπόνηση του ΕΧΣ, έχει διαμηνύσει ότι θα ολοκληρώσει το σχεδιασμό μέχρι τον Ιούλιο.

Οι μελέτες που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε είναι:

– Μελέτη τοπογραφίας.
– Μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας.
– Συγκοινωνιακή μελέτη.
– Μελέτη οριοθέτησης ρεμάτων.
– Μελέτη κατάρτισης δασικού χάρτη.
– Μελέτη χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Χθες, Τρίτη 12 Νοεμβρίου, ο Δήμος Σαρωνικού έκανε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, υπογράφοντας τη σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση δύο σχολείων και ενός κοινοτικού κτίσματος του Δήμου…

Ο Δήμαρχος Παλλήνης Χρήστος Αηδόνης τοποθετήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Ρόδο, για την Πολιτική Προστασία και τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν τονίζοντας…