
Αύξηση περιστατικών καρκίνου του μαστού σε νεότερες γυναίκες
Μια νέα μελέτη που εξετάζει δεδομένα από επτά εξωτερικές κλινικές στην περιοχή της Νέας Υόρκης, αποκάλυψε ότι το 20-24% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού που διαγνώστηκαν σε μια 11ετή περίοδο αφορούσαν γυναίκες ηλικίας 18 έως 49 ετών. Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν σήμερα στη ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Ακτινολογίας της Βόρειας Αμερικής (RSNA).
Σημαντικά ευρήματα για τις νεότερες γυναίκες
Η έρευνα δείχνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό καρκίνων διαγιγνώσκεται σε γυναίκες κάτω των 40 ετών, για τις οποίες δεν υπάρχουν επί του παρόντος οδηγίες ανίχνευσης. Οι γιατροί που φροντίζουν γυναίκες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα θα πρέπει να εξετάσουν την εκτίμηση κινδύνου, προκειμένου να εντοπίσουν εκείνες που μπορεί να ωφεληθούν από πιο εντατική παρακολούθηση λόγω αυξημένου κινδύνου.
Η Δρ. Σταματία Δεστούνις, ακτινολόγος στην κλινική Elizabeth Wende Breast Care (EWBC) στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, μαζί με την συνεργάτιδά της, Αντρέα Λ. Αριένιο, ερεύνησαν τις περιπτώσεις καρκίνου που διαγνώστηκαν από το 2014 έως το 2024 σε μια κοινότητα που περιλάμβανε επτά εξωτερικές κλινικές σε ακτίνα 200 μιλίων από την περιοχή της Δυτικής Νέας Υόρκης.
Αναλυτικά στοιχεία και τάσεις
Συνολικά, διαγνώστηκαν 1,799 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού σε 1,290 γυναίκες ηλικίας 18 έως 49 ετών, με τη μέση ηλικία διάγνωσης να είναι 42,6 χρόνια. Οι ετήσιες διαγνώσεις κυμάνθηκαν από 145 έως 196, με το 41% των περιπτώσεων να ανιχνεύεται μέσω προληπτικών εξετάσεων και το 59% μέσω διαγνωστικών αξιολογήσεων. Από αυτές, οι 1,451 περιπτώσεις (80,7%) ήταν επεμβατικοί καρκίνοι, ενώ οι 347 (19,3%) ήταν μη επεμβατικοί.
«Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις ήταν επεμβατικές, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να εξαπλωθούν πέρα από τον μαστό, και πολλές ήταν επιθετικοί τύποι, ειδικά σε γυναίκες κάτω των 40», δήλωσε η Δρ. Δεστούνις. «Ορισμένες περιπτώσεις ήταν ‘τριπλά αρνητικές’, μια μορφή καρκίνου του μαστού που είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί, καθώς δεν ανταποκρίνεται σε κοινές ορμονικές θεραπείες».
Η ανάγκη για επαναξιολόγηση των προτύπων ανίχνευσης
Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες κάτω των 50 ετών αποτελούσαν το 21% έως 25% των ετησίως εξεταζόμενων, αντιπροσώπευαν σταθερά το ένα τέταρτο των διαγνώσεων καρκίνου του μαστού. «Αυτό είναι εντυπωσιακό, καθώς δείχνει ότι οι νεότερες γυναίκες όχι μόνο φέρουν ένα σταθερό και σημαντικό ποσοστό του βάρους του καρκίνου του μαστού, αλλά οι όγκοι τους είναι συχνά βιολογικά επιθετικοί», πρόσθεσε η Δρ. Δεστούνις.
Η σταθερότητα των αριθμών κατά τη διάρκεια της μελέτης, παρά τη μείωση των συνολικών επισκέψεων νεαρών γυναικών, δείχνει ότι το πρόβλημα δεν θα εξαφανιστεί. «Αυτό σημαίνει ότι το ζήτημα είναι εδώ για να μείνει και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα», κατέληξε η Δρ. Δεστούνις. «Η έρευνα αυτή υποστηρίζει την ανάγκη για πρώιμες και προσαρμοσμένες προσεγγίσεις ανίχνευσης».














