Η κυβέρνηση προχωράει σε αυστηροποίηση του πλαισίου σχετικά με τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων σε δημόσιους χώρους από επιχειρήσεις εστίασης, τριπλασιάζοντας τα πρόστιμα για τους παραβάτες που δεν συμμορφώνονται με τις ισχύουσες διατάξεις. Αυτή η απόφαση στοχεύει να περιορίσει τις αυθαίρετες καταλήψεις δημόσιων χώρων, όπως πεζοδρόμια, πλατείες και άλλες κοινόχρηστες περιοχές, ενισχύοντας παράλληλα την εφαρμογή της νομοθεσίας.
Νέες Ρυθμίσεις για τα Πρόστιμα
Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι το πρόστιμο για την αυθαίρετη κατάληψη δημόσιου χώρου, όπως πεζοδρομίων, θα τριπλασιαστεί. Ενδεικτικά, στην περίπτωση αυθαίρετης κατάληψης 5 τετραγωνικών μέτρων σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας, όπως η οδός Μητροπόλεως, το ισχύον ετήσιο τέλος χρήσης παραμένει στα 1.500 ευρώ, αλλά το πρόστιμο αυξάνεται από 1.500 ευρώ σε 4.500 ευρώ.
Η απόφαση αυτή έρχεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της συνεχούς κατάχρησης δημόσιων χώρων από επιχειρηματίες που τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα σε μεγαλύτερες εκτάσεις από αυτές που τους επιτρέπεται, εμποδίζοντας συχνά την ελεύθερη διέλευση των πεζών και δημιουργώντας συνθήκες ασυδοσίας.
Αυστηρότερες Κυρώσεις
Εκτός από την αύξηση των προστίμων, εισάγονται και αυστηρότερες κυρώσεις για τους παραβάτες που συνεχίζουν να παρανομούν. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, ο παραβάτης έχει προθεσμία 7 ημερών να απελευθερώσει τον χώρο. Αν δεν συμμορφωθεί, θα γίνει απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων από τις αρμόδιες δημοτικές αρχές.
Εάν ο επιχειρηματίας επαναλάβει την παράβαση, θα ακολουθήσουν ακόμα αυστηρότερες ποινές, όπως:
- Αφαίρεση της άδειας χρήσης του δημόσιου χώρου για έξι μήνες.
- Διπλασιασμός του προστίμου.
- Ενδεχόμενο σφράγισμα της επιχείρησης για διάστημα από 1 έως 10 ημέρες.
Κλείσιμο Επιχείρησης για Συνεχείς Παραβάσεις
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης παραβιάσει τη σφράγιση που του έχει επιβληθεί, η ποινή αυστηροποιείται ακόμα περισσότερο, καθώς προβλέπεται το οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης. Αυτή η κίνηση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες παρά τις επανειλημμένες κυρώσεις, προασπίζοντας έτσι το δικαίωμα των πολιτών στη χρήση των δημόσιων χώρων.
Διαφορετικά Τέλη ανά Δήμο
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το τέλος που πληρώνουν οι επιχειρηματίες για τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων σε δημόσιους χώρους διαφοροποιείται από δήμο σε δήμο. Για παράδειγμα, οι χρεώσεις στο κέντρο της Αθήνας είναι υψηλότερες συγκριτικά με άλλες περιοχές, λόγω της μεγαλύτερης εμπορικής αξίας των δημόσιων χώρων.
Η απόφαση αυτή είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στις πόλεις, διασφαλίζοντας ότι οι δημόσιοι χώροι θα παραμένουν προσβάσιμοι για όλους τους πολίτες. Αποτελεί επίσης απάντηση στα συνεχή παράπονα κατοίκων και οργανώσεων που ζητούν αυστηρότερη επιτήρηση της αυθαίρετης κατάληψης των πεζοδρομίων και άλλων κοινόχρηστων χώρων από τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων.