Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός: Παύθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός: Παύθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Το βράδυ της Δευτέρας, 8 Σεπτεμβρίου 2025, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την έκπτωση του Αρχιεπισκόπου Δαμιανού από τον θρόνο της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από πολλές εντάσεις με τη Σιναϊτική Αδελφότητα, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος είχε ήδη εκφράσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Αιτίες της Παύσης

Η Ιερά Σύνοδος έλαβε υπόψη την απόφαση της Σιναϊτικής Αδελφότητας, η οποία είχε ζητήσει την απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου λόγω κανονικών παραπτωμάτων. Ο Δαμιανός δεν παρέστη στη συνεδρίαση της Συνόδου, καθώς βρίσκεται εγκατεστημένος στην Αθήνα. Στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου αναφέρεται ότι θα διατηρήσει τον τίτλο του «Αρχιεπισκόπου πρώην Σινά, Φαράν και Ραιθώ» από τις 12 Σεπτεμβρίου, ως ένδειξη αναγνώρισης των προσπαθειών του να διευκολύνει τις διαδικασίες εκλογής του διαδόχου του.

Η Αντίκτυποι της Απόφασης

Η απόφαση της Συνόδου, που ελήφθη με ομόφωνη ψήφο, υπογραμμίζει την ανάγκη για σταθερότητα και ενότητα στην εκκλησία. Η Σύνοδος εξέφρασε την επιθυμία της να διατηρήσει την ειρήνη και την ενότητα της Εκκλησίας, ενώ ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Δαμιανό μακροχρόνια υγεία και ευημερία. Το Πατριαρχείο, ως φιλόστοργος μητέρα, έδειξε κατανόηση και μεγαθυμία κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.

Τελευταία άρθρα από την Ελλάδα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ONCAMERA

ΕΡΕΥΝΑ ONCAMERA - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr