Αρχαιότερο κανό 5.200 ετών ανακαλύφθηκε σε λίμνη των ΗΠΑ

Αρχαιότερο κανό 5.200 ετών ανακαλύφθηκε σε λίμνη των ΗΠΑ

Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη από τον πυθμένα της λίμνης Μεντότα στο Ουισκόνσιν έχει φέρει στο προσκήνιο αρχαία κανό που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν. Αυτή η σειρά από σκαφίδια, που ανασύρθηκαν πρόσφατα, αναδεικνύει την πλούσια ιστορία των ιθαγενών πληθυσμών της Βόρειας Αμερικής και, συγκεκριμένα, του πολιτισμού των Χο-Τσανκ.

Η ανακάλυψη και η σημασία της

Η ιστορία της ανακάλυψης ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021, όταν η δύτρια Ταμάρα Τόμσεν της Wisconsin Historical Society εντόπισε τυχαία ένα βυθισμένο κανό κατά τη διάρκεια κατάδυσης. Αρχικά, οι ειδικοί εκτίμησαν ότι το εύρημα ήταν μερικών αιώνων, αλλά η ραδιοχρονολόγηση αποκάλυψε ότι το κανό είναι 1.200 ετών. Από τότε, οι έρευνες αποκάλυψαν άλλα 15 κανό, με το αρχαιότερο να χρονολογείται γύρω στα 3.200 π.Χ., δηλαδή αιώνες πριν από την κατασκευή των πρώτων πυραμίδων στην Αίγυπτο.

Πολιτιστική κληρονομιά και αναβίωση

Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν ότι η περιοχή κατοικούνταν από ιθαγενείς πληθυσμούς πολύ πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων. Τα κανό, σκαλισμένα από κορμούς δέντρων, μαρτυρούν την εξελιγμένη τεχνολογία και την βαθιά γνώση του φυσικού περιβάλλοντος από τους προγόνους των Χο-Τσανκ. Ο Μπιλ Κουάκενμπρας, αξιωματούχος πολιτιστικής διατήρησης του έθνους, περιγράφει την εμπειρία της ανακάλυψης ως συγκλονιστική, τονίζοντας ότι τα κανό προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή και τις συνήθειες των ιθαγενών.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής είχαν αναπτύξει ένα σύνθετο δίκτυο υδάτινων και χερσαίων διαδρομών. Τα βαριά κανό πιθανόν εγκαταλείπονταν για να χρησιμοποιηθούν από άλλες κοινότητες, μια πρακτική που θυμίζει «προϊστορικούς σταθμούς κοινής χρήσης». Αυτή η ανακάλυψη έχει επίσης πολιτιστική διάσταση, καθώς οι Χο-Τσανκ βλέπουν στα ευρήματα μια ευκαιρία επανασύνδεσης με την κληρονομιά τους.

Μέλλον και προοπτικές

Από το 2022, η φυλή διοργανώνει ετήσιες εκδηλώσεις με παραδοσιακά κανό στα προγονικά ύδατα, ενισχύοντας την πολιτιστική τους ταυτότητα. Το πρώτο κανό που ανασύρθηκε θα εκτεθεί στο νέο Κέντρο Ιστορίας του Ουισκόνσιν, το οποίο αναμένεται να ανοίξει το 2027. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η λίμνη Μεντότα ενδέχεται να κρύβει ακόμη περισσότερα ευρήματα, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.

Η λίμνη αυτή μετατρέπεται σε ένα μοναδικό «υποβρύχιο αρχείο» ανθρώπινης δραστηριότητας, προσφέροντας στους ιθαγενείς μια ζωντανή σύνδεση με ένα παρελθόν που αποδεικνύεται πολύ πιο πλούσιο από ό,τι θεωρούνταν μέχρι σήμερα.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2026 – ONCAMERA.gr