
Αποτελεσματικότητα των φυτικών ωμέγα-3 σε μακροχρόνια διατροφική μελέτη
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition ρίχνει φως στην ικανότητα του λιναρόσπορου να αυξάνει τα επίπεδα των βιολογικά ενεργών μακροχρόνιων ωμέγα-3, EPA και DHA, στον ανθρώπινο οργανισμό. Αν και οι προηγούμενες έρευνες είχαν υποδείξει ότι η μετατροπή του φυτικού ALA σε μακροχρόνια ωμέγα-3 είναι περιορισμένη, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συμπλήρωση με ALA μπορεί να έχει σημαντική επίδραση.
Οι ευεργετικές επιδράσεις του ALA
Η μελέτη επικεντρώθηκε στο αν η συμπλήρωση με λιναρόσπορο θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση των ωμέγα-3, ιδιαίτερα σε χορτοφάγους και vegans, οι οποίοι συχνά παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα EPA και DHA. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συμπλήρωση με ALA αύξησε σημαντικά τα επίπεδα EPA, DPA και DHA σε όλους τους τύπους διατροφής, εφόσον ελέγχονταν τα επίπεδα ωμέγα-6 στη διατροφή.
Η σημασία των μακροχρόνιων ωμέγα-3
Τα μακροχρόνια ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το EPA και το DHA, είναι κρίσιμα για την καρδιοαγγειακή υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη ρύθμιση της φλεγμονής. Οι διατροφικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα λιπαρά ψάρια είναι η κύρια πηγή αυτών των λιπαρών οξέων, γεγονός που εξηγεί γιατί οι χορτοφάγοι και οι vegans έχουν συχνά χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τους παμφάγους.
Η μελέτη NuEva
Η NuEva είναι μια προοπτική, μη τυχαία παρέμβαση που περιλάμβανε 168 συμμετέχοντες, οι οποίοι κατατάχθηκαν σε τέσσερις διατροφικούς τύπους: Δυτική διατροφή (παμφάγοι), flexitarians, vegetarians και vegans. Η παρέμβαση διήρκεσε 12 μήνες και οι συμμετέχοντες ακολούθησαν διατροφικά σχέδια που διασφάλιζαν ευνοϊκή αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3, μειώνοντας έτσι τον μεταβολικό ανταγωνισμό για κοινές ενζυμικές οδούς.
Από τον τρίτο έως τον δωδέκατο μήνα, οι συμμετέχοντες λάμβαναν καθημερινά συμπλήρωμα λιναρόσπορου που παρείχε περίπου 3 γραμμάρια ALA. Οι αναλύσεις των λιπαρών οξέων πραγματοποιήθηκαν κάθε τρεις μήνες, με σκοπό να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της μετατροπής του ALA σε ωμέγα-3. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η τακτική συμπλήρωση με λιναρόσπορο, σε ελεγχόμενο διατροφικό πλαίσιο, βελτίωσε την κατάσταση των ωμέγα-3.
Συνολικά, η μελέτη αυτή προσφέρει νέα δεδομένα για τη σημασία των φυτικών πηγών ALA και την ικανότητά τους να αυξάνουν τα επίπεδα των ωμέγα-3 στον οργανισμό, προτείνοντας ότι η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας των ατόμων που δεν καταναλώνουν ψάρι.














