Απώλεια μνήμης: Εγκεφαλονωτιαίο υγρό από νεαρά πειραματόζωα ξανάνιωσε τον εγκέφαλο και τη μνήμη γερασμένων ζώων

Απώλεια μνήμης: Εγκεφαλονωτιαίο υγρό από νεαρά πειραματόζωα ξανάνιωσε τον εγκέφαλο και τη μνήμη γερασμένων ζώων

Απώλεια μνήμης: Εγκεφαλονωτιαίο υγρό από νεαρά πειραματόζωα ξανάνιωσε τον εγκέφαλο και τη μνήμη γερασμένων ζώων

Οι επιστήμονες που εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν να βρουν μια λύση στο πρόβλημα του γηράσκοντος εγκεφάλου και της σταδιακής απώλειας μνήμης, ίσως ανακάλυψαν ένα πιθανό φάρμακο.

Πειράματα σε τρωκτικά έδειξαν ότι η χορήγηση εγκεφαλονωτιαίου υγρού από νεότερης ηλικίας ζώα βελτίωσε αισθητά τη μνήμη στα γερασμένα ποντίκια. Η βελτίωση οφείλεται κυρίως σε μια πρωτεΐνη (FGF17) που περιέχεται στο «νεανικό» υγρό.

Οι Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, με επικεφαλής τους νευροεπιστήμονες Ταλ Ιλάμ και Τόνι Γουίς-Κορέϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Nature», σύμφωνα με το ίδιο και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη θα οδηγήσει μελλοντικά σε θεραπευτικές εφαρμογές στους ανθρώπους (π.χ. με άνοια ή Αλτσχάιμερ), αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο.

Ο δρ Τόνι Γουίς-Κορέι σε παλαιότερη έρευνά του είχε δείξει ότι η χορήγηση αίματος από νεότερα ζώα σε γερασμένα αναστρέφει εν μέρει τη γήρανση. Τώρα η προσοχή στράφηκε στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Οι γιατροί εδώ και καιρό χρησιμοποιούν το εγκεφαλονωτιαίο υγρό ως δείκτη της υγείας του εγκεφάλου και της εμφάνισης νευρολογικών παθήσεων.

Οι πρακτικές δυσκολίες

Η νέα έρευνα αξιοποιεί αυτό το υγρό από οργανισμούς σε νεαρή ηλικία για την ανανέωση της μνήμης γερασμένων οργανισμών. Οι ερευνητές προσδοκούν ότι τελικά το εν λόγω υγρό και ειδικότερα η πρωτεΐνη FGF17 – που θα μπορούσε να χορηγείται και μόνη της – θα αποδειχτεί ένα είδος ελιξίριου για την υγεία του εγκεφάλου και της μνήμης.

Μια από τις πρακτικές δυσκολίες είναι ότι είναι δύσκολη η συλλογή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Επιπλέον, ανακύπτει το ερώτημα βιοηθικής κατά πόσο είναι σωστό να ληφθεί τέτοιο υγρό από έναν νέο άνθρωπο για να μεταφερθεί σε έναν ηλικιωμένο. Η χορήγηση μόνο της πρωτεΐνης FGF17 και όχι όλου του υγρού είναι πιθανώς μια πιο πρακτική λύση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Παλλήνης με χαρά ανακοινώνει την έναρξη των πολιτιστικών του προγραμμάτων για τη νέα περίοδο, από τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024. Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για να προάγουν την…

https://youtu.be/dbsnlj7-Mqo Πρώτα στην ατζέντα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση λέει ο κ. Ισίδωρος Μάδης Δήμαρχος Παιανίας και Πρόεδρος ΣΠΑΥ, είναι τα ζητήματα που αφορούν στην Πολιτική Προστασία λόγω της κλιματικής κρίσης…

Το νέο αντιπλημμυρικό έργο που προωθείται για το Ρέμα στον Βριλησσό δεν θεωρείται επαρκές για την προστασία της πόλης από τους ακραίους πλημμυρικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει, κυρίως μετά τις καταστροφικές…