Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

||
||

Σε ισχύ τέθηκε στις 6 το πρωί η εφαρμογή των πρόσθετων αυστηρών μέτρων με απαγόρευση κυκλοφορίας, για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, που ανακοίνωσε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι πολίτες μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα https://forma.gov.gr/ που ενεργοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής για τις απαραίτητες οδηγίες και τα σχετικά έγγραφα που χρειάζονται για τις μετακινήσεις τους.

Σήμερα οι εργαζόμενοι θα μεταβούν στην εργασία τους με υπεύθυνη δήλωση, αλλά θα αποχωρήσουν με σχετική βεβαίωση του εργοδότη και μόνο, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την παρουσίαση των μέτρων σε κοινή υπουργική συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά, απαγορεύεται η άσκοπη κυκλοφορία από τη Δευτέρα 23-3-2020 στις 6 το πρωί και έως τις 6 Απριλίου στις 6 το πρωί στην ελληνική Επικράτεια χωρίς καμία χωροταξική εξαίρεση.

Το μέτρο, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, «περιλαμβάνει εξαιρέσεις στους πολίτες που οφείλουν να την εφαρμόζουν, μια και η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους».

Δείτε αναλυτικά τις δύο βεβαιώσεις

Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:
α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Πως ασκείται ο έλεγχος-Οι υποχρεώσεις των πολιτών

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι:

– Η Ελληνική Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν όπου χρειάζεται στο ελεγκτικό έργο.
– Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης. Ενώ για κάθε παράβαση που εντοπίζεται θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.
– Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων. Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.
– Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.
– Επίσης από τη Δευτέρα 23/3 δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.
– Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους (π.χ. Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ), μιας και συνολικά η λειτουργία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές.

Πώς θα μπορείτε να δηλώνετε τις μετακινήσεις σας

Οι πολίτες μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα, forma.gov.gr στην οποία θα βρουν τα σχετικά έγγραφα για τη δήλωση τύπου Α και Β για τις μετακινήσεις μας.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και συμπλήρωσε: «Η συλλογική μας μοίρα εξαρτάται απόλυτα από την ατομική μας ευθύνη. Ο αγώνας έναντι στην πανδημία επιβάλλει σήμερα, για να μπορούμε αύριο να βρούμε αυτά που τώρα στερούμαστε. Έτσι οι μετακινήσεις θα πραγματοποιούνται μόνο για την εξυπηρέτηση των αναγκών μας που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλο τρόπο.

Ήδη έχει αναρτηθεί ένας ιστότοπος, forma.gov.gr όπου όλες οι οδηγίες αναφέρονται αναλυτικά. Σε αυτήν την ιστοσελίδα βρίσκονται οι δυο τύποι των εγγράφων, η βεβαίωση κίνησης τύπου Α που αφορά τους εργαζόμενους. Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων η βεβαίωση τύπου Α συμπληρώνεται άπαξ, μια φορά, και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντα από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και εργασίας του εργαζομένου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης κι αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος την φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης συμπλήρωσε ότι για τις υπόλοιπες μετακινήσεις τύπου Β, υπάρχουν έξι λόγοι για κατ εξαίρεση μετακίνηση και έχουν προβλεφθεί τρεις εναλλακτικές διαδικασίες :

Πρώτος τρόπος είναι η φόρμα που βρίσκεται στο site, forma.gov.gr, ο δεύτερος είναι ένα λευκό χαρτί στο οποίο μπορεί κανείς να γράψει απλώς μια δήλωση με αυτά τα στοιχεία με το ονοματεπώνυμό του κι ο τρίτος τρόπος αφορά την αποστολή sms σε έναν πενταψήφιο αριθμό, τον 13033 όπου γράφει κανείς έναν από τους 6 αριθμούς (λόγους), 1-6 κενό κι έπειτα το ονοματεπώνυμό του και την διεύθυνση κατοικίας του. Οι οδηγίες αυτές βρίσκονται στο forma.gov.gr.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το sms στο 13033 είναι δωρεάν, καθώς και το ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν κρατούν δεδομένα των πολιτών. «Τα δεδομένα αυτά διαγράφονται αυτομάτως. Χρησιμοποιούμε το sms μόνο σαν απόκομμα αντί χαρτιού για να μπορεί ο κάθε πολίτης χρησιμοποιήσει την τεχνολογία».

Οι έξι λόγοι για κατ΄εξαίρεση μετακίνηση είναι οι παρακάτω:

Λόγος 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία
Λόγος 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών αναγκών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους
Λόγος 3. Μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
Λόγος 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
Λόγος 5. Μετάβαση σε τελετή υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
Λόγος 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δυο άτομα.

Με ελικόπτερα και drone, ελέγχους στους δρόμους και στα διόδια, πρόστιμα και αυτόφωρα, ο έλεγχος της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Με ελικόπτερα και drone από αέρος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αυστηρότατους ελέγχους στους δρόμους και στα διόδια σε όλη την Ελλάδα, με επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων ακόμα και αυτόφωρο, θα επιβάλλεται από την αστυνομία η απαγόρευση της κυκλοφορίας από αύριο στις 6 το πρωί, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, για την εφαρμογή των μέτρων η ΕΛ.ΑΣ και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν καταρτίσει ειδικό σχέδιο που προβλέπει:

1. Αυστηρούς ελέγχους σε όλη τη χώρα από αυξημένες περιπολίες αστυνομικών, οι οποίοι, εκτός από την επιβολή του προστίμου των 150 ευρώ που προβλέπεται για τους παραβάτες, θα επιβάλλουν και σοβαρότερες ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από άλλες διατάξεις και επιφέρουν ακόμα και αυτόφωρα αδικήματα.
2. Θα υπάρχει επιτήρηση από αέρος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από ελικόπτερα της αστυνομίας και drone, από τα οποία θα ενημερώνονται οι επίγειες δυνάμεις και θα επεμβαίνουν για την βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή των κυρώσεων.
3. Στα διόδια θα υπάρχουν πάρα πολύ αυστηροί έλεγχοι και όσοι προσπαθήσουν να περάσουν χωρίς να έχουν την ειδική άδεια θα υποχρεώνονται σε αναστροφή και επιστροφή στα σπίτια τους, συν το πρόστιμο των 150 ευρώ. Ή των άλλων κυρώσεων που προβλέπονται ανάλογα με την περίπτωση.

Πηγή:skai.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Αθηναίων, με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών, θα «φωτίσει την πόλη με ευχές» την Παραμονή των Χριστουγέννων. Η «Νύχτα των Ευχών»έρχεται στην πλατεία Κοτζιά στις 24 Δεκεμβρίου 2024 από τις 18:00.Ο…

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…