Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Κυκλάδων, και ιδιαίτερα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, συνεχίζει να προκαλεί έντονη ανησυχία στους κατοίκους και τους επιστήμονες. Από το πρωί της Τρίτης 11 Φεβρουαρίου, οι σεισμοί συνεχίζουν να καταγράφονται με συχνότητα και μεγέθη που κυμαίνονται από 4 έως 5 Ρίχτερ. Οι σεισμικές δονήσεις έχουν προκαλέσει προβληματισμό για το ενδεχόμενο ενός ακόμη μεγαλύτερου σεισμού στην περιοχή.
Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) εξέδωσε ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός «κύριου» σεισμού. Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι η έντονη σεισμική δραστηριότητα ενδέχεται να αποτελεί μέρος μιας σμηνοσειράς, η οποία μπορεί να συνεχιστεί με αρκετούς σεισμούς του ίδιου μεγέθους. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι από τις 26 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 14.000 σεισμικές δονήσεις στην περιοχή, γεγονός που καταδεικνύει την ένταση της σεισμικής δραστηριότητας.
Από το πρωί της 11ης Φεβρουαρίου, οι σεισμοί συνεχίστηκαν, με πολλούς να καταγράφονται πάνω από 4 Ρίχτερ. Ο ισχυρότερος σεισμός σημειώθηκε το πρωί, με μέγεθος 4,8 Ρίχτερ, ενώ και ένας άλλος σεισμός 5 Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή λίγο μετά τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Η συνεχής αυτή σεισμική δραστηριότητα έχει αυξήσει τις ανησυχίες των κατοίκων της Σαντορίνης και άλλων κοντινών νησιών, με τους ειδικούς να παρακολουθούν στενά την κατάσταση.
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναλύοντας τα δεδομένα της σεισμικής δραστηριότητας, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα το πρωτοφανές στην ακολουθία των σεισμών στην περιοχή. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε δύο ιστορικά παραδείγματα από την Ελλάδα, στην περίπτωση της Φωκίδας και της Μυτιλήνης το 1984, όπου είχαν καταγραφεί σεισμοί παρόμοιου χαρακτήρα και έντασης. Στη συνέχεια, σημείωσε ότι αν τότε υπήρχαν τα σημερινά σεισμογραφικά δίκτυα και λογισμικά, θα είχαν καταγραφεί πολλές μικρότερες δονήσεις, όπως συμβαίνει και τώρα.
Ωστόσο, οι απόψεις των επιστημόνων διαφέρουν σχετικά με την ένταση και τη φύση του φαινομένου. Ο Θανάσης Γκανάς, γενικός διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δήλωσε ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική. Αντίθετα, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο με αυξομειώσεις που προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες. Όσον αφορά την περίπτωση της Σαντορίνης, τονίστηκε ότι αυτό το φαινόμενο είναι πρωτόγνωρο και δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν στην Ελλάδα.
Αντίστοιχα, ο Δημήτρης Παπανικολάου, ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, δήλωσε ότι αυτό το φαινόμενο δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί στη χώρα και ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη. Από την άλλη πλευρά, ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, τόνισε ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν συνδέεται με ηφαιστειακές διεργασίες και ότι πρόκειται για μια κλασική σμηνοσειρά με μικρούς και μεσαίους σεισμούς, οι οποίοι είναι φυσιολογικοί σε τέτοιες περιοχές.
Η κατάσταση συνεχώς εξελίσσεται, και οι επιστήμονες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να παρακολουθήσουν τις σεισμικές δονήσεις και να διαμορφώσουν μια πληρέστερη εικόνα της κατάστασης. Εν αναμονή των επόμενων εξελίξεων, οι κάτοικοι των νησιών παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς η κατάσταση συνεχώς αλλάζει και η ανησυχία για το μέλλον παραμένει.