Σαφή μηνύματα συνεχίζει να στέλνει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους που αρνούνται να εμβολιαστούν, σημειώνοντας σε κάθε τόνο και με κάθε ευκαιρία ότι το μέτρο της αναστολής εργασίας θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα στις κατηγορίες εργαζομένων για τις οποίες το εμβόλιο είναι υποχρεωτικό.
Ο έμμεσος υποχρεωτικός εμβολιασμός που επιβάλλει, με αυτό τον τρόπο η Πολιτεία, κάτι που κάνουν ήδη κι άλλες χώρες, δεν παραβιάζει τα ατομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών και είναι συνταγματικά ανεκτός, αφού η προστασία της υγείας αποτελεί ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα.
Έτσι, όταν υπάλληλοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αρνούνται να εμβολιαστούν, οι εργοδότες τους έχουν τη δυνατότητα, βάσει της ιχύουσας νομοθεσίας, να τους θέσουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, χωρίς να τους καταβάλουν το μισθό τους.
Και όλα αυτά, δεν προκύπτουν μόνον από τα καθ’ ημάς, αλλά και από τη νομολογία για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – και παράλληλα, και του ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας.
Δικαστικές αποφάσεις υπέρ της αναστολής εργασίας ανεμβολίαστων
Εξάλλου, είχαμε ήδη δύο δικαστικές αποφάσεις υπέρ της αναστολής εργασίας ανεμβολίαστων.
Η πρώτη δικαστική απόφαση κατά ανεμβολίαστων εργαζομένων εκδόθηκε από δικαστήριο του Βόλου, απορρίπτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.
Εργαζόμενοι (19) στην Κοινωφελή Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Βόλου (δομή στήριξης ευπαθών ατόμων και ηλικιωμένων) προσέφυγαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου, ζητώντας την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο πρόγραμμα το οποίο εργάζονται, επικαλούμενοι αντισυνταγματικότητα του νόμου.
Η αίτησή τους για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής απορρίφθηκε και έτσι η επιχείρηση τους έθεσε σε αναστολή και με δικαστική βούλα.
Επιπλέον, συνταγματικό έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Κιλκίς το μέτρο για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών κατά του κοροναϊού, απορρίπτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε εργαζόμενη στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Παιονίας.
Η εργαζόμενη προσέφυγε δικαστικά, αιτούμενη προσωρινή αναστολή του μέτρου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο πρόγραμμα που εργάζεται, θέτοντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας.
Το δικαστήριο απέρριψε τις αιτιάσεις της εργαζομένης για τις διατάξεις του νόμου, επισημαίνοντας: «… οι οποίες, τέλος, καμία αντισυνταγματικότητα δεν πάσχουν, όπως αβασίμως επικαλείται η αιτούσα, καθότι με αυτές προστατεύεται το υπέρτατης αξίας έννομο αγαθό της υγείας και της ζωής του συνόλου των πολιτών και ιδίως των ευπαθών ομάδων. Με τα δεδομένα αυτά πρέπει να απορριφθεί το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής ως μη νόμιμο και επαλλήλως ως αβάσιμο κατ’ ουσίαν».
Αντιδρούν οι υγειονομικοί
Προειδοποιούν ακόμη ότι η αναστολή εργασίας θα σημάνει υπολειτουργία των νοσοκομείων στην κρίσιμη περίοδο όξυνσης της πανδημίας και με τις ήδη μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.
Το μέτρο έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται στις δομές φροντίδας, ενώ μέχρι τη 1η Σεπτεμβρίου καλούνται να εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί για να μη βγουν σε αναστολή εργασίας.
Σφίγγει ο κλοιός και στον ιδιωτικό τομέα
Την ίδια στιγμή, σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους και στον ιδιωτικό τομέα, που θα χρειαστεί να χάσουν χρόνο και χρήμα προκειμένου να προσέρχονται στην εργασία τους, με τα σενάρια για απολύσεις να δίνουν και να παίρνουν.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, γεγονός που, σε συνδυασμό με την υποχρέωση των ανεμβολίαστων εργαζομένων να προσκομίζουν αρνητικό rapid test για να προσέρχονται στην εργασία τους – το οποίο θα πληρώνουν από την τσέπη τους – έχει φέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση ότι το επόμενο βήμα, μετά την αναστολή, είναι οι απολύσεις.
Χατζηδάκης: Αν κριθεί απαραίτητο θα παρθούν τα απαραίτητα μέτρα
Όσο για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζιδάκης, εξήγησε πως ο νόμος που πέρασε και είναι σε ισχύ, προβλέπει ότι η υποχρεωτικότητα μπορεί να επεκτείνεται και σε άλλους εργαζομένους με απόφαση του υπουργού Υγείας.
Επεσήμανε ότι εξαρτάται από το πώς θα προχωρήσει η κατάσταση και προσέθεσε ότι, «εάν κριθεί απαραίτητο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα παρθούν τα απαραίτητα μέτρα».
Αυστηρό μήνυμα Κοντοζαμάνη σε υγειονομικούς
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι το μικρό ποσοστό των υγειονομικών που δεν έχει εμβολιαστεί, θα το πράξει μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας. Για όσους δεν εμβολιαστούν, θέλω να είμαι σαφής και κατηγορηματικός ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί», δήλωσε σε αυστηρό τόνο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Ο κ. Κοντοζαμάνης προσέθεσε, μάλιστα, ότι «η Βουλή έχει νομοθετήσει σχετικά, είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο. Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να προστατέψει τα μέλη της και ειδικά τα πιο ευάλωτα. Η κατάσταση δεν επιτρέπει μισόλογα και αστερίσκους».
ΠΟΕΔΗΝ: Η «απειλή» των αναστολών στους υγειονομικούς «δεν έπιασε»
Λίγες ημέρες νωρίτερα, πάντως, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, είχε δηλώσει ότι «εάν το σχέδιό τους είναι να πιέσουν τους ανεμβολίαστους συνάδελφους και με το φόβο της αναστολής καθηκόντων να εμβολιασθούν, απέτυχαν.
«Ο ρυθμός εμβολιασμού τού υγειονομικού προσωπικού δεν αυξήθηκε καθόλου από φόβο και σχεδόν όλοι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις άδικες, σκληρές συνέπειες του νόμου», είχε υποστηρίξει.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ είχε τονίσει πως ο νόμος δεν βοηθά, «δημιουργεί μεγάλες αντιπαραθέσεις και εμφυλιοπολεμικό κλίμα στα νοσοκομεία», ενώ είχε προειδοποιήσει πως είναι αδύνατον να αντικατασταθούν 10.000 υγειονομικοί από συμβασιούχους τρίμηνης διάρκειας και, άρα, «η ενδεχόμενη επιμονή στην εφαρμογή της υποχρεωτικότητας θα οδηγήσει σε κατάρρευση τα νοσοκομεία».
Απολύσεις «από το παράθυρο»
Σύμφωνα με τον εργατολόγο, Διονύση Τεμπονέρα, η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αφήνει το περιθώριο για απολύσεις «από το παράθυρο» στον ιδιωτικό τομέα.
«Αν και η κυβέρνηση, με την συγκεκριμένη τροπολογία, δεν συνδέει την άρνηση για εμβολιασμό με απολύσεις ή πειθαρχικά μέτρα, είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν στην πράξη τέτοια ζητήματα, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα», όπως είπε.
Η «ασάφεια» θα λειτουργήσει εις βάρος των εργαζομένων και αρκετοί εργοδότες θα βρουν «πάτημα», για να προχωρήσουν σε απολύσεις, εξήγησε.
Και κατέληξε χαρακτηριστικά:
«Για παράδειγμα, σε ένα ιδιωτικό κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, αν το προσωπικό αρνηθεί να εμβολιαστεί, ο εργοδότης θα εκμεταλλευτεί το κενό ρύθμισης και προφασιζόμενος ότι δεν μπορεί να βρει προσωρινά απασχολούμενο προσωπικό, θα προχωρήσει σε απολύσεις, προσλαμβάνοντας ενδεχομένως (φτηνότερο;) εργατικό δυναμικό.
Τα δικαστήρια θα κληθούν να κρίνουν, μετά από χρόνια, την εγκυρότητα των απολύσεων, ενώ ο εργαζόμενος θα έχει αποκοπεί από τη θέση εργασίας του».
Πέτσας: Να χάνουμε θέσεις εργασίας για τους ανεμβολιάστους;
Τα νέα μέτρα κατά του κοροναϊού, που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Μπορούμε να χάνουμε θέσεις εργασίας, επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται; Γι’ αυτό, τα μέτρα κύρια θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και την προστασία μας από εκείνους που δεν κάνουν το εμβόλιο. Η κόρη μου είναι 17 χρονών και έχει κάνει το εμβόλιο», ανέφερε ο κ. Πέτσας.
«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο για περιορισμούς. Άρα, στους κλειστούς χώρους, πρέπει να επιτρέψουμε την κινητικότητα στους εμβολιασμένους. Για τους άλλους που φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο, τότε ας φοβούνται περισσότερο για τους γύρω τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Και προσέθεσες πως «εκτός από την πολιτική ευθύνη, υπάρχει και η ατομική. Ποια είναι η πολιτική ευθύνη όταν κάποιος αρνείται να εμβολιαστεί;», διερωτήθηκε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «υπάρχει και το συλλογικό».
in.gr