Ένα σπουδαίο καλλιτέχνημα που αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία του ιστορικού χώρου στη θέση «Μαγεμένο» της Νικιάνας, έχει τοποθετηθεί, εδώ και καιρό, και πλησιάζει η ώρα των αποκαλυπτηρίων τόσο του νέου μνημείου όσο και του υπό διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.
Το νέο μνημείο, τοποθετήθηκε ήδη από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης (ΠΤΑ), και πρόκειται για χυτοσιδηρή ανάγλυφη πλάκα και ορειχάλκινο βωμό, πάνω σε μαρμάρινο βάθρο, έργα του διεθνώς καταξιωμένου γλύπτη και ζωγράφου, Γεωργίου Μέγκουλα, που ζει και εργάζεται στην Κέρκυρα.
Την ανάπλαση του χώρου (ράμπα ΑμεΑ, πλακοστρώσεις, κλπ.) έχει αναλάβει ο Δήμος Λευκάδας μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με το ΠΤΑ-ΠΙΝ.
«Το Μαγεμένο είναι ένα σημαντικό τοπόσημο της Λευκάδας, που τη συνδέει άρρητα με την Εθνική Παλιγεννεσία και τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Η Περιφερειακή Αρχή και ιδίως η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπουλου, ανταποκρίθηκε άμεσα στο πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, για την αναβάθμιση του μνημειακού χώρου του Μαγεμένου.
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί το νέο μνημείο είναι ένα σπουδαίο καλλιτέχνημα, όπως αρμόζει και δικαιούται το ιστορικό Μαγεμένο. Μια σύγχρονη δημιουργία υψηλής αισθητικής, που υπογραμμίζει την ιστορική σημασία του χώρου, αλλά και τον αναβαθμίζει, έτσι ώστε να κεντρίζει το ενδιαφέρον του επισκέπτη και μέσα από τα καλλιτεχνικά ερεθίσματα που θα εκπέμπει.
Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφερειάρχη μας για το ιδιαίτερο προσωπικό της ενδιαφέρον, καθώς και τον σπουδαίο γλύπτη και ζωγράφο, Γιώργο Μέγκουλα, ο οποίος, όχι μόνο φιλοτέχνησε ένα έργο αντάξιο του Μαγεμένου, αλλά επέβλεψε και ο ίδιος προσωπικά τις εργασίες κατασκευής και τοποθέτησης του» δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς.
Ποιος είναι ο Γεώργιος Μέγκουλας
Ο Γιώργος Μέγκουλας έχει σπουδάσει καλές τέχνες, γλυπτική, αρχιτεκτονική και διακόσμηση σε Αθήνα και Παρίσι, ενώ έχει μετεκπαιδευτεί σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις με υποτροφίες της UNESCO.
Έχει διατελέσει επιθεωρητής ιστορικών μνημείων και οικισμών της UNESCO, καθηγητής στη Διπλάρειο Σχολή Αθηνών, μέλος της Εφορείας Γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Πρόεδρος του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος. Επίσης, ήταν μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και συμμετείχε στην οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.
Έχει φιλοτεχνήσει πάνω από 90 γλυπτικά έργα και μνημεία , που κοσμούν διάφορους δημόσιους χώρους και πλατείες στην Ελληνική Επικράτεια, όπως ο μαρμάρινος Λέοντας, ύψους 3,30 μ. στην είσοδο του λιμανιού του Πειραιά, το γλυπτό σύμπλεγμα αφιερωμένο στην Εθνική Αντίσταση στην είσοδο του Νέου Φρουρίου της Πόλης της Κέρκυρας, κλπ. Επίσης, έργα του φιλοξενούνται σε μουσεία όπως η Εθνική Πινακοθήκη (Αθήνα), η Πινακοθήκη της Κέρκυρας, το Μουσείο Βορρέ, το Μουσείο Κοτοπούλη (Αθήνα), το Μουσείο Science (Σικάγο, ΗΠΑ).
Έχει στο ενεργητικό του πάνω από 100 ομαδικές και 11 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ο ελληνικός και διεθνής τύπος έχει ασχοληθεί συχνά με το καλλιτεχνικό του έργο, αποσπώντας αξιέπαινες κριτικές.
Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία και επαίνους, με κορυφαία την υψηλή διάκριση του «Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών» το 1995 από το Γαλλικό Κράτος.
Δείτε στιγμιότυπα από την τοποθέτηση του νέου μνημείου στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=VqsYNefwM9A&list=PL_2mPNUW8A74FgrMSVM9JYrgkXhcPtFSA