Αναστολή χρηματοδότησης για τα Βραβεία Oφίρ από το Ισραήλ

Αναστολή χρηματοδότησης για τα Βραβεία Oφίρ από το Ισραήλ

Ο υπουργός Πολιτισμού του Ισραήλ, Μίκι Ζόχαρ, ανακοίνωσε την αναστολή της χρηματοδότησης για τα Βραβεία Oφίρ, τα πιο σημαντικά κινηματογραφικά βραβεία της χώρας. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την επιτυχία της ταινίας «The Sea», η οποία αφηγείται την ιστορία ενός 12χρονου Παλαιστίνιου αγοριού και κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

Η αντίδραση του υπουργού Πολιτισμού

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο χαστούκι για τους Ισραηλινούς πολίτες από την ενοχλητική και αποστασιοποιημένη ετήσια τελετή απονομής των Βραβείων Οφίρ», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού σε ανάρτησή του στο Χ. Συμπλήρωσε ότι από τον προϋπολογισμό του 2026, η τελετή αυτή δεν θα χρηματοδοτείται πλέον από τα χρήματα των φορολογουμένων. «Υπό την εποπτεία μου, οι Ισραηλινοί πολίτες δεν θα πληρώνουν για μια τελετή που φτύνει στο πρόσωπό τους τους ηρωικούς μας στρατιώτες» πρόσθεσε.

Η ταινία «The Sea» και η επιτυχία της

Η ταινία «The Sea», η οποία είναι η επίσημη υποψηφιότητα του Ισραήλ για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, έχει σενάριο και σκηνοθεσία από τον Σάι Καρμέλι Πόλακ. Πρωταγωνιστεί ο Μοχάμεντ Γκαζάουι, ο οποίος υποδύεται τον Khaled, έναν Παλαιστίνιο μαθητή που προσπαθεί να δει τη θάλασσα κατά τη διάρκεια μιας σχολικής εκδρομής στο Τελ Αβίβ. Ο Γκαζάουι κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού, καθισμένος ως ο νεότερος νικητής στην ιστορία των βραβείων, ενώ ο συμπρωταγωνιστής του, Χαλίφα Νατούρ, έλαβε το Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου. Η ταινία απέσπασε επίσης τα Βραβεία Καλύτερου Σεναρίου και Πρωτότυπης Μουσικής.

Ο Παλαιστίνιος παραγωγός της ταινίας, Μπαχέρ Αγκμπάρια, παρέλαβε το βραβείο με ένα μήνυμα για ισότητα και ανεκτικότητα. Στην ομιλία του, ανέφερε: «Αυτή η ταινία γεννήθηκε από την αγάπη για την ανθρωπότητα και τον κινηματογράφο και το μήνυμά της είναι ένα: το δικαίωμα κάθε παιδιού να ζει και να ονειρεύεται ειρηνικά, χωρίς πολιορκία, χωρίς φόβο και χωρίς πόλεμο».

Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής, οι διαμαρτυρίες κατά του πολέμου στη Γάζα ήταν εμφανείς, με πολλούς συμμετέχοντες να φορούν ρούχα με αντιπολεμικά μηνύματα. Ο πρόεδρος της Ισραηλινής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, Ασάφ Αμίρ, απάντησε στις δηλώσεις του Ζόχαρ, τονίζοντας ότι η επιλογή της ταινίας «The Sea» αποτελεί μια ισχυρή και ηχηρή απάντηση στις επιθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης στον κινηματογράφο και τον πολιτισμό.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr