Ανασφαλή δόσεις και ασυνεπείς ετικέτες σε συμπληρώματα κουρκουμά

Ανασφαλή δόσεις και ασυνεπείς ετικέτες σε συμπληρώματα κουρκουμά

Μια πρόσφατη μελέτη φέρνει στο φως σημαντικά κενά στη ρύθμιση και τη διαφάνεια των συμπληρωμάτων κουρκουμά, υποδεικνύοντας ότι η αδύναμη εποπτεία και οι ασαφείς ετικέτες μπορεί να θέτουν τους καταναλωτές σε κίνδυνο, παρά τη γενικά υγιή φήμη του κουρκουμά.

Η μελέτη και τα ευρήματα

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Naunyn-Schmiedeberg’s Archives of Pharmacology, αξιολόγησε συστηματικά 125 συμπληρώματα κουρκουμά από χώρες όπως η Αυστραλία, η Γερμανία, η Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην αξιολόγηση της συνέπειας αυτών των προϊόντων με τις δημόσιες συστάσεις δοσολογίας, συλλέγοντας πληροφορίες από τις ετικέτες και τις διαφημιστικές ιστοσελίδες τους κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του 2022.

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν σημαντικές ασυμφωνίες στις ετικέτες και τις συστάσεις δοσολογίας. Συγκεκριμένα, το 34,4% των προϊόντων δεν αποκάλυπτε την ποσότητα των ενεργών κουρκουμινοειδών, ενώ το 28,8% των προϊόντων που παρείχαν πληροφορίες δοσολογίας συνιστούσαν μέγιστη ημερήσια δόση που υπερέβαινε την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) του JECFA, που είναι 0-3 mg ανά κιλό σωματικού βάρους για τον κουρκουμά.

Οι κίνδυνοι και η ανάγκη για ρύθμιση

Αυτά τα ευρήματα αναδεικνύουν την ανάγκη για καλύτερη ρύθμιση σε μια παγκόσμια αγορά όπου οι καταναλωτές εκτίθενται σε πιθανούς κινδύνους υπερδοσολογίας και παρενεργειών. Η κατάσταση αυτή υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για εναρμονισμένα διεθνή πρότυπα.

Ο κουρκουμάς (Curcuma longa) έχει μακρά ιστορία στην παραδοσιακή ιατρική και τη μαγειρική της Νότιας Ασίας, εκτιμώντας τις ευεργετικές του ιδιότητες. Ωστόσο, παρά τη δημοτικότητά του, ο κουρκουμάς έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: την κακή βιοδιαθεσιμότητα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανθρώπινος πεπτικός σωλήνας δεν απορροφά αποτελεσματικά τα κουρκουμινοειδή, περιορίζοντας έτσι την θεραπευτική τους δυνατότητα.

Στρατηγικές βελτίωσης και προκλήσεις

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, οι κατασκευαστές έχουν αναπτύξει προηγμένες συνθέσεις που περιλαμβάνουν ουσίες που ενισχύουν την επίδραση του κουρκουμά, όπως η πιπερίνη από το μαύρο πιπέρι, ή τη δημιουργία συμπλοκών με λιπίδια και νανοσωματίδια για την αύξηση της απορρόφησης. Παρόλο που αυτές οι μέθοδοι έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητα, εγείρουν επίσης ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια, καθώς η τοξικότητα αυτών των μορφών δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.

Η παρούσα μελέτη, λοιπόν, αποσκοπεί να ενημερώσει τις πολιτικές δημόσιας υγείας και να προάγει τη διαφάνεια στην αγορά των συμπληρωμάτων κουρκουμά. Με την ανάλυση 125 προϊόντων από πέντε χώρες, οι ερευνητές εστίασαν σε κρίσιμες παραμέτρους όπως η παρουσία TEES, η τιμή των προϊόντων και οι διαφημιζόμενες υγειονομικές ωφέλειες, προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια των καταναλωτών.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr