Επικίνδυνος κακοποιός συνελήφθη το 2012. Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και οπλοφορία. Προφυλακίσθηκε με ποινή κάθειρξης οκτώ ετών. Το 2015 αποφυλακίσθηκε με βάση τον πολυσυζητημένο «νόμο Παρασκευόπουλου». Συνελήφθη ξανά το 2018 για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που προχωρούσε σε ληστείες και διαρρήξεις και προφυλακίστηκε εκ νέου. Αποφυλακίσθηκε ξανά το 2019, λόγω μη προσδιορισμού της δίκης μέσα στο 18μηνο.
Αυτό είναι τμήμα της εμπιστευτικής ενημέρωσης – όπως αποκαλύπτουν «TA NEA» – από αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που προσφάτως μίλησε στη Βουλή για δεκάδες κακοποιούς που αφέθηκαν ελεύθεροι τη διετία 2018-2020 με βάση ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις ή άλλα κενά στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Οπως εξήγησε ο προϊστάμενος της Λεωφόρου Κατεχάκη, «σε 117 προφυλακισθέντες κατά τα έτη 2018–2020 – στις 12/1/2021, ημερομηνία κατά την οποία διεξήχθη έλεγχος στις βάσεις δεδομένων – οι 51 (ποσοστό 43,45%) είχαν αποφυλακισθεί επειδή η προσωρινή τους κράτηση είχε αντικατασταθεί με περιοριστικούς όρους ή οι ποινές τους είχαν συγχωνευθεί ή λόγω του νόμου Παρασκευόπουλου ή λόγω του ότι παρήλθε το ανώτατο όριο προφυλάκισης χωρίς να έχει προσδιορισθεί η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης».
Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά
Η λίστα αυτή επανεξετάσθηκε και εμπλουτίσθηκε στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν στα Γλυκά Νερά. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η «ανακύκλωση» των κακοποιών που αδρανοποιούνται για μικρό χρονικό διάστημα, αποτελούν έναν από τους κύριους λόγους για την αύξηση διαρρήξεων και ληστειών. Ετσι, όταν σημειώνονται αιματηρές επιθέσεις, η πρώτη κίνησή τους είναι να αναζητήσουν στοιχεία από τη δικαστική εξέλιξη υποθέσεων εγκληματικών ενεργειών ή καταλόγους προσφάτως αποφυλακισθέντων. Οπως διαπιστώνουν, οι κακοποιοί επανέρχονται δριμύτεροι μετά τη σύλληψή τους, την άμεση απελευθέρωσή τους ή τη σύντομη φυλάκισή τους.
Ενδεικτικά, από τους 117 ποινικούς της «λίστας Χρυσοχοΐδη» (με ποσοστό άνω του 50% των… υπότροπων ποινικών) οι 64 έχουν κατηγορηθεί για διακεκριμένες κλοπές (οικίες, καταστήματα, ΑΤΜ), οι 26 για ληστείες σε σπίτια και οι 27 για κλοπές οχημάτων, ενώ όλοι έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις.
Οπως σημειώνει σε πρόσφατη σχετική μελέτη του ο δικηγόρος Αθηνών και διδάκτωρ Εγκληματολογίας Παναγιώτης Παπαϊωάννου, «οι περισσότερες προβληματικές αποφυλακίσεις (υπολογίζονται σε 2.000-7.000) του Ν. 4322 της 27ης Απριλίου 2015 προέρχονται από τη μεγαλύτερη – την τελευταία εικοσαετία – οριζόντια αποφόρτιση των φυλακών, καθώς όριζε ότι «απολύονται» χωρίς κριτηριοποίηση μια μεγάλη γκάμα καταδίκων σε πολυετείς καθείρξεις. Με μόνη προϋπόθεση τη συμπλήρωση ενός ελαχίστου ορίου έκτισης της ποινής, «με οποιονδήποτε τρόπο», δηλαδή, συνυπολογιζομένου και του πλασματικού χρόνου, λόγω εργασίας μέσα στις φυλακές».
Δολοφονίες
Δεκάδες εγκληματικές υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τις Αρχές τα τελευταία χρόνια είχαν ως πρωταγωνιστές ποινικούς που είχαν αποφυλακισθεί πρόωρα. Μια από αυτές ήταν η ληστεία μετά φόνου – στις 16 Αυγούστου 2015 – ενός 67χρονου εστιάτορα από ομάδα εννιά Γεωργιανών στην Υδρα, οι δράστες της οποίας είχαν αποφυλακισθεί με βάση τις συγκεκριμένες ευνοϊκές διατάξεις. Το ίδιο διαπιστώθηκε και στην περίπτωση του 62χρονου δολοφόνου της άτυχης εφοριακού Δώρας Ζέμπερη, που μαχαιρώθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2017 στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Το ίδιο συνέβη και με ληστές που συμμετείχαν σε επιδρομή σε πολυκατοικία στο Παλαιό Φάληρο (σ.σ. ένας εξ αυτών σκοτώθηκε και ένας κρύφτηκε σε… ντουλάπα). Με εφαρμογή του ίδιου νόμου αφέθηκε ελεύθερος – τον Οκτώβριο του 2015 – με περιοριστικούς όρους, ο 17χρονος Αφγανός ο οποίος φέρεται ως ο δράστης της δολοφονίας, τον Δεκέμβριο του 2016, της 19χρονης φοιτήτριας Μαρία Λαντενμπέργκερ στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας.
Επανάληψη
Επίσης, σε δεκάδες περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, καταγράφεται η σύλληψη και η απελευθέρωση των δραστών τουλάχιστον 10-15 φορές… έκαστου. Ακόμη και στην περίπτωση της δολοφονίας – πριν από έναν χρόνο στη Ζάκυνθο – της συζύγου επιχειρηματία, είχε διαπιστωθεί ότι οργανωτικό ρόλο είχε πρώην αστυνομικός που είχε καταδικασθεί πριν από τέσσερα χρόνια σε 47 χρόνια κάθειρξης και ήταν ήδη ελεύθερος.
Επιπλέον, όπως καταγράφεται στη «λίστα Χρυσοχοΐδη» υπάρχει περίπτωση ανηλίκου που συνελήφθη δεκάδες φορές από το 2015 έως το 2018 για κλοπές και κάθε φορά, εκμεταλλευόμενος ευνοϊκές διατάξεις, βρισκόταν ελεύθερος: Το 2019 συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, το 2020 έπεσε στα χέρια των αστυνομικών άλλες δύο φορές για διαρρήξεις σε καταστήματα και από τα τέλη του 2020 επαναδραστηριοποιείται στα ίδια αδικήματα με παρόμοιο τρόπο. Τελικώς, συνελήφθη το 2021 και πάλι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένες διαρρήξεις και προφυλακίσθηκε.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ