Αναγκαία η σαφέστερη καθοδήγηση για ποτά με χαμηλή ή μη αλκοόλη κατά την εγκυμοσύνη

Αναγκαία η σαφέστερη καθοδήγηση για ποτά με χαμηλή ή μη αλκοόλη κατά την εγκυμοσύνη

Μια πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτει ότι τα ποτά χωρίς αλκοόλ και τα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή ανάμεσα στις εγκύους που αναζητούν ασφαλέστερες επιλογές για κοινωνικές περιστάσεις. Παρ’ όλα αυτά, πολλές γυναίκες παραμένουν αβέβαιες σχετικά με την ασφάλεια αυτών των προϊόντων, καθώς οι οδηγίες από τους επαγγελματίες υγείας παραμένουν ανακόλουθες.

Η μελέτη και τα ευρήματα

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Public Health, οι ερευνητές εξέτασαν την ενημέρωση, τις στάσεις και την κατανάλωση ποτών χαμηλής και μη αλκοόλης από εγκύους, συνδέοντας αυτές τις συμπεριφορές με την κατανάλωση αλκοόλ πριν από την εγκυμοσύνη. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι κατανάλωναν τέτοια ποτά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά πολλοί εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, υποδεικνύοντας την ανάγκη για πιο σαφείς κατευθύνσεις.

Η κατανάλωση ποτών χωρίς αλκοόλ και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ αυξάνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, με σχεδόν το 10% των ενηλίκων να τα καταναλώνουν εβδομαδιαίως. Η δημοτικότητα αυτή έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της δημόσιας υγείας για τη δυνατότητά τους να μειώσουν τη βλάβη που σχετίζεται με το αλκοόλ, ειδικά καθώς οι πιο βαρείς καταναλωτές φαίνεται να τα προτιμούν συχνότερα. Ωστόσο, ελάχιστα είναι γνωστά σχετικά με τη χρήση αυτών των προϊόντων πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η επίδραση του αλκοόλ στην εγκυμοσύνη

Το αλκοόλ είναι γνωστός τερατογόνος παράγοντας και οι παγκόσμιες οδηγίες υγείας αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης κατά την εγκυμοσύνη. Παρ’ όλα αυτά, η χρήση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη παραμένει κοινή, με περίπου το 9.8% των εγκύων γυναικών παγκοσμίως να καταναλώνουν αλκοόλ, και οι αριθμοί είναι ακόμη υψηλότεροι στην Ευρώπη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου το 41% των εγκύων γυναικών καταναλώνει αλκοόλ, συμβάλλοντας σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά Διαταραχής Εμβρυϊκού Αλκοόλ, που επηρεάζει την υγεία, την ανάπτυξη και τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα των παιδιών. Οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ πριν από την εγκυμοσύνη είναι ελάχιστα τεκμηριωμένες λόγω της έλλειψης τακτικής παρακολούθησης και της υψηλής αναλογίας μη προγραμματισμένων εγκυμοσυνών.

Η μεθοδολογία της έρευνας

Η έρευνα αυτή περιλάμβανε μια διαδικτυακή έρευνα που στοχεύει γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι είτε εγκυμονούσες είτε είχαν εγκυμοσύνη το τελευταίο έτος. Η πρόσληψη συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2025 μέσω πληρωμένων διαφημίσεων στα κοινωνικά δίκτυα, οδηγώντας τους σε μια ασφαλή διαδικτυακή πλατφόρμα έρευνας.

Η τελική ερώτηση περιλάμβανε πέντε ενότητες: ιστορικό εγκυμοσύνης, κατανάλωση αλκοόλ, κατανάλωση ποτών χωρίς ή χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη, οι ίδιες μετρήσεις για την περίοδο προετοιμασίας (ορίζεται ως οι τρεις μήνες πριν από την εγκυμοσύνη), στάσεις και πεποιθήσεις σχετικά με αυτά τα ποτά, και δημογραφικές πληροφορίες.

Η κατανάλωση αλκοόλ ποσοτικοποιήθηκε χρησιμοποιώντας ένα έγκυρο εργαλείο (προσαρμοσμένο από το AUDIT-C) για να κατατάξει τις συμμετέχουσες σε κατηγορίες «χαμηλού κινδύνου» (14 ή λιγότερες μονάδες την εβδομάδα) ή «αυξανόμενου κινδύνου» (πάνω από 14 μονάδες την εβδομάδα). Στις ερωτήσεις σχετικά με τα κίνητρα και τα εμπόδια για την κατανάλωση ποτών χωρίς ή χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, επιτράπηκαν πολλαπλές απαντήσεις, συμπεριλαμβανομένων ελεύθερων κειμένων. Οι ορισμοί και τα όρια αλκοόλ-κατά-όγκο επαναλαμβάνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια για να διασφαλιστεί η σαφήνεια.

Συνολικά, 2,092 γυναίκες ολοκλήρωσαν την έρευνα. Οι περισσότερες ζούσαν στην Αγγλία και αυτοπροσδιορίστηκαν ως Λευκές, με σχεδόν τις μισές να είναι εγκυμονούσες. Η χρήση αλκοόλ πριν από την εγκυμοσύνη παρουσίασε ποικιλία: το 14.5% απέφυγε την κατανάλωση, ενώ το 6.1% υπερέβη τις 14 μονάδες την εβδομάδα και κατατάχθηκε στην κατηγορία «αυξανόμενου κινδύνου». Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ ως προετοιμασία για την εγκυμοσύνη ήταν συχνή, ειδικά μεταξύ των πρώτων μητέρων. Πριν από την εγκυμοσύνη, το 40.9% κατανάλωνε ποτά χωρίς ή χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, συνήθως σπάνια.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το 86.5% ανέφερε πλήρη αποχή από το αλκοόλ.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr