Στον δεύτερο χειρότερο Αύγουστο των τελευταίων 12 ετών αναδεικνύεται ο φετινός για τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.
Οι φετινές πυρκαγιές ξεπέρασαν και εκείνες του Αυγούστου του 2019 που τράβηξαν την παγκόσμια προσοχή αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ζαΐρ Μπολσονάρου.
Ο εθνικός οργανισμός διαστημικών ερευνών INPE κατέγραψε 31.513 ειδοποιήσεις πυρκαγιάς στον Αμαζόνιο μέσω δορυφόρου τις πρώτες 30 ημέρες του μήνα. Είναι ο αμέσως χειρότερος Αύγουστος μετά από τον αντίστοιχο του 2010, όταν καταγράφτηκαν 45.018.
Αποψιλωμένη έκταση στην πολιτεία Ροντόνια. Το δάσος δίνει τη θέση του σε καλλιέργειες και βοσκοτόπια (Reuters)
Αύγουστο και Σεπτέμβριο οι χειρότερες πυρκαγιές
Οι περισσότερες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο παρατηρούνται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, καθώς τότε λιγοστεύουν οι βροχές.
Φέτος, στις 30 ημέρες του Αυγούστου (υπολείπεται μία για την ακριβή σύγκριση) οι πυρκαγιές έχουν ήδη αυξηθεί κατά 12,3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021 και κατά περίπου 20% σε σχέση με τον μέσο του μήνα Αυγούστου από το 1998.
Πολιτική αντιπαράθεση ενόψει εκλογών
Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου με την καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου να αποτελεί από τα κορυφαία ζητήματα επάνω στα οποία διασταυρώνουν τα ξίφη τους οι διεκδικητές των εκλογών.
Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, έχει δεσμευτεί για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων προστασίας του Αμαζονίου και κατηγορεί τον ακροδεξιό Ζαΐρ Μπολσονάρου ότι άφησε την αποψίλωση των δασών να φτάσει σε υψηλό 15 ετών.
Ειδικοί και περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγορούν τον σημερινό πρόεδρο Μπολσονάρου ότι άνοιξε τον δρόμο στους υλοτόμους και στις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες να αποψιλώσουν παράνομα ακόμα μεγαλύτερη έκταση του Αμαζονίου, από τη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2019.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι η αποψίλωση των δασών του βραζιλιάνικου Αμαζονίου το πρώτο επτάμηνο του 2022 ισοδυναμεί με μια έκταση περίπου επτά φορές μεγαλύτερη από την πόλη της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση τουλάχιστον της τελευταίας εξαετίας.