Αλλαγή ώρας 2021 – Πότε γυρνάμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω

Αλλαγή ώρας 2021 – Πότε γυρνάμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω

Αλλαγή ώρας 2021 – Πότε γυρνάμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω

||

Οριστικό τέλος μπήκε στο… θρίλερ με το αν και πότε θα αλλάξει η ώρα σε χειμερινή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών, κανονικά -όπως κάθε χρόνο- θα γίνει η αλλαγή ώρας από θερινή σε χειμερινή, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021,.

Οπότε, θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω.

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ..».

Το παρασκήνιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε αποφασίσει πως η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021, δηλαδή φέτος στις 31 Οκτώβρη.

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής να σταματήσει η πρακτική της αλλαγής ώρας, υποστηρίζοντας το τέλος των αλλαγών στην ώρα μέχρι το 2021, οπότε και η κάθε χώρα καλείται να επιλέξει εάν οι δείκτες των ρολογιών θα παραμείνουν στη θερινή ή τη χειμερινή.

Ωστόσο, η οριστική απόφαση για το πότε η πρόταση της Επιτροπής θα αποκτήσει νομική ισχύ, εξαρτάται από το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Συμβούλιο της ΕΕ δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμη τη θέση του.

Μιλώντας στην ιρλανδική ηλεκτρονική έκδοση The Journal, η Ιρλανδή ευρωβουλευτής Ντέιρντρε Κλουν είπε ότι «η πρόταση δεν προχωρά προς το παρόν και έχει φρενάρει».

Η Κλουν υποστηρίζει εδώ και καιρό την κατάργηση των αλλαγών ώρας στην ΕΕ και θέλει οι χώρες να παραμένουν στη θερινή ώρα όλο το χρόνο. «Εάν οι χώρες επέλεγαν το θερινό ωράριο, θα είχαμε πιο φωτεινά βράδια όλο το χρόνο. Αλλά τον χειμώνα, τα πρωινά θα ήταν πιο σκοτεινά από τα γνωστά σε όλους μας χειμερινά πρωινά».

Η κ. Κλουν υποστήριξε ακόμα ότι «το Κοινοβούλιο συμφώνησε με την πρόταση και την ψηφίσαμε, αλλά τα κράτη μέλη έπρεπε να συμφωνήσουν και υπήρχε διχασμός», αναφέρει το in.gr

Πότε εφαρμόστηκε πρώτη φορά η αλλαγή ώρας σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η θερινή ώρα άλλαζε πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά) για το καλοκαίρι και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω) για το χειμώνα (χειμερινή ώρα). Ήταν το 1976, όταν με αφορμή την πετρελαϊκή κρίση, «όπου αποφασίστηκε στην Ευρώπη η καθιέρωση της θερινής ώρας με στόχο την εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός για τις ώρες εργασίας και την εξοικονόμηση ενέργειας».

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε, επειδή στις 28 Ιουλίου 1916 στις 04:00 ώρα, τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά κατά την εισδοχή της ζώνης ώρας που είχε αποφασιστεί παγκοσμίως.

Έτσι η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα.

Τα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί μια απλή μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Αθηναίων, θέτει από την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, και για όσο διάστημα χρειαστεί, τις υπηρεσίες του σε ετοιμότητα λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, με βάση τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.Αναλυτικά:Η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων ενεργοποιεί την 24ωρη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών, προσφέροντας στους άστεγους συμπολίτες μας προστασία από το ψύχος.Οι ομάδες StreetWork με συνεχείς βάρδιες θα επιχειρούν στους δρόμους της πόλης, μοιράζοντας ζεστό τσάι, τρόφιμα, είδη ρουχισμού και κουβέρτες. Παράλληλα, θα υπάρχει ενημέρωση για τους διαθέσιμους θερμαινόμενους χώρους, καθώς και άμεση υποστήριξη σε όσους χρειάζονται βοήθεια για τη μεταφορά τους στο Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων επί των οδών Αχαρνών και Λιοσίων. Η δομή θα παραμείνει ανοιχτή, παρέχοντας ασφαλή διαμονή, σίτιση και βασικές υπηρεσίες φροντίδας, καλύπτοντας τις ανάγκες των φιλοξενούμενων.Επί 24ωρου βάσεως θα λειτουργεί και το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.). Όσοι εντοπίσουν συμπολίτη μας που διαμένει στο δρόμο, μπορούν να καλέσουν στο 210-5246515/6 εσωτ. 0, παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, ώστε οι ομάδες StreetWork να παρέμβουν άμεσα. Αναφορές για σημεία, όπου βρίσκονται άστεγοι μπορούν να γίνονται επίσης στον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο).

Προτεραιότητα λέει ο Δήμαρχος Παλλήνης Χρήστος Αηδόνης είναι τα σχέδια πόλης Κλιμάκιο της διεύθυνσης χωρικού σχεδιασμού της περιφέρειας Αττικής με επικεφαλής την διευθύντρια κ. Εύα Μικράκη και τους Λουκία Λάσκαρη, Κανέλλα Σύρου,…

Σε ισχύ τέθηκε ο νέος «Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας Περιφερειακού Συμβουλίου» που ρυθμίζει ολοκληρωμένα τον τρόπο σύγκλισης των Συμβουλίων στις δεκατρείς (13) Περιφέρειες της Χώρας, καθώς και της αποτελεσματικής και ουσιαστικής…