Ακρόπολη: Πλημμύρισε από την νεροποντή – Τι απαντά η Λίνα Μενδώνη (Βίντεο)

Ακρόπολη: Πλημμύρισε από την νεροποντή – Τι απαντά η Λίνα Μενδώνη (Βίντεο)

Ακρόπολη: Πλημμύρισε από την νεροποντή – Τι απαντά η Λίνα Μενδώνη (Βίντεο)

||

Ακρόπολη: Πλημμύρισε από την νεροποντή – Τι απαντά η Λίνα Μενδώνη.

Η σφοδρή νεροποντή «χτύπησε» και τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, σε συγκεκριμένο τμήμα του οποίου συγκεντρώθηκε μεγάλη ποσότητα νερού. Η εικόνα αυτή δημιούργησε προβληματισμό και ανησυχία σε σχέση με την επαρκή προστασία του κορυφαίου αρχαιολογικού χώρου από ανάλογα φυσικά φαινόμενα.

Σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε, πριν από λίγο στη Βουλή, η αρμόδια υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη απάντησε πως «τα τελευταία χρόνια η Ακρόπολη πλημμυρίζει στην βόρεια πλαγιά όταν σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις».

Εξήγησε, επίσης, πως «αυτή τη στιγμή είναι ενεργές μόνον τρεις από τις υδροροές προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η βόρεια πλαγιά του μνημείου προκειμένου να προστατευθεί το τείχος που έπεσε το 2014 λόγω πλημμύρας. Οι υπόλοιπές 17 είναι απενεργοποιημένες». Οι τρεις υδροροές που λειτουργούν βρίσκονται κοντά στο νέο ανελκυστήρα απ’ όπου προέρχονται και οι εικόνες των ποταμιών που σχηματίστηκαν.

Όσο για την απαραίτητη υδραυλική μελέτη για την παροχέτευση των ομβρίων υδάτων από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δήλωσε πως «εκπονείται αυτή την περίοδο» συμπληρώνοντας ότι «έχει ήδη κατασκευαστεί φρεάτιο για πρώτη φορά».

Λίγη ώρα αργότερα πραγματοποιήθηκε και περαιτέρω ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με το θέμα στην οποία αναφέροντας τα εξής:

1. Με το έργο κατασκευής των διαδρομών διαστρώθηκε τεχνητός λίθος περιεκτικότητας 12% τσιμέντου (αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα) επί του παλαιού προϋφισταμένου σκυροδέματος. Το παλαιό σκυρόδεμα, επίσης, δεν απορροφούσε τμήμα των ομβρίων υδάτων, όπως και τώρα με το νέο αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, ώστε να μειωθεί το φορτίο των ομβρίων, επιφανειακών, υδάτων. Είναι προφανές ότι δεν έχει επηρεαστεί καθόλου η απορροφητικότητα του εδάφους εξαιτίας των νέων έργων διαμόρφωσης των διαδρομών.

2. Στην περιοχή του μουσείου, όπου δημιουργήθηκε πλάτωμα επί υφιστάμενου αμμοχαλικοστρωμένου δαπέδου, κατασκευάστηκαν έγκαιρα πρόσθετα υδραυλικά έργα αποχέτευσης αποστράγγισης που δεν είχαν γίνει ποτέ. Ηδη εκεί δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα.

3. Στην ελεύθερη επιφάνεια του αρχαιολογικού χώρου, όπως γνωρίζουν όσοι έχουν περιηγηθεί τον αρχαιολογικό χώρο, το έδαφος είναι βραχώδες με πολύ χαμηλή απορροφητικότητα. Άρα τίποτα δεν έχει αλλάξει με τις παρεμβάσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα.

4. Όλοι οι εργαζόμενοι και παροικούντες την Ακρόπολη γνωρίζουν ότι στον αρχαιολογικό χώρο, κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, δημιουργούνται κατά καιρούς πολύ σημαντικές συγκεντρώσεις ομβρίων, κυρίως στην βόρεια πλευρά, του τοίχους καθόσον εδώ και χρόνια έχουν απομονωθεί και είναι παντελώς ανενεργές οι υδραυλικές εκτονώσεις στην βόρεια πλευρά του τοίχους (βλ. συνημμένο σχέδιο της Υπηρεσίας). Αυτή την στιγμή από τις 20 εκτονώσεις διαμέτρου Φ300 λειτουργεί ουσιαστικά μόνον μία και η οποία παραλαμβάνοντας τα όμβρια και των υπολοίπων 19, τα προωθεί υπό πίεση στην κλίμακα του παλαιού ανελκυστήρα. Είναι γνωστό ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο υποβιβασμένος χώρος του ηλεκτρολογείου έχει γεμίσει στο παρελθόν με 1 μέτρο νερό, πολλά χρόνια πριν κατασκευασθούν οι διαδρομές.

5. Η αναφερόμενη έμφραξη των εκτονώσεων έχει γίνει, μάλλον για να αποφευχθεί η διάθεση ομβρίων στην περιμετρική οδό (οδό Θεωρίας) η οποία δεν διαθέτει δίκτυο ομβρίων. Έτσι, τα όμβρια, από την υδρορροή του τείχους, μέσω του περιπάτου καταλήγουν διαχεόμενα, στην περιοχή της “Κλεψύδρας” και στην συνέχεια μέσω δύο εγκάρσιων τεχνικών στην λεκάνη της Αρχαίας Αγοράς.

6. Ήδη εκπονείται ολοκληρωμένη υδραυλική μελέτη, όπως προβλέπεται στην ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ (19/5/20), σε συνεργασία της Υ.Σ.Μ.Α, της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και εξωτερικών συνεργατών του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο και χρηματοδοτεί την μελέτη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα το οποίο υπάρχει επί πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπισθεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Αθηναίων, με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών, θα «φωτίσει την πόλη με ευχές» την Παραμονή των Χριστουγέννων. Η «Νύχτα των Ευχών»έρχεται στην πλατεία Κοτζιά στις 24 Δεκεμβρίου 2024 από τις 18:00.Ο…

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…