Χρονική ανάσα ενός μήνα για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες ισχύουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, προσανατολίζεται να δώσει στους φορολογουμένους το υπουργείο Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα δίνεται μια «ρεαλιστική παράταση».
Η παράταση έως το τέλος Ιανουαρίου 2022 που σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες αναμένεται να διευκολύνει τους φορολογουμένους, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες τρέχουν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά και πιστοποιητικά που απαιτούνται για να υπογράψουν συμβόλαια και να αποφύγουν την πληρωμή των πρόσθετων φόρων που φέρνει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Λίγες ημέρες πριν από την ενεργοποίηση των νέων τιμών ζώνης, οι οποίες αυξάνονται έως και 250% σε πάνω από 7.000 περιοχές, επικρατεί το αδιαχώρητο σε συμβολαιογραφεία, εφορείες, υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία.
Σε καθημερινή βάση υποβάλλονται πάνω από 1.200 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty, ενώ τους τελευταίους μήνες άλλαξαν χέρια πάνω από 56.000 ακίνητα.
Μάλιστα ο αριθμός αυτός αφορά μόνο πωλήσεις ακινήτων για τις οποίες οι δηλώσεις υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά ενώ με τις χειρόγραφες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή του έτους ο αριθμός των μεταβιβάσεων ακινήτων υπερβαίνει τις 150.000.
Γονικές παροχές με λίγα κλικ
Σημειώνεται ότι από τις 29 Ιουνίου 2021 οι δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ, ενώ τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου αρχίζει η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων για γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων, που θα διευκολύνει τους φορολογουμένους.
Αντιδράσεις
Συμβολαιογράφοι και ιδιοκτήτες ακινήτων πάντως εκτιμούν ότι η παράταση του ενός μήνα για την υπογραφή των συμβολαίων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες δεν επαρκεί, αλλά περιμένουν να δουν τη νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
Οι ίδιοι επιμένουν και ζητούν πάγωμα των νέων αντικειμενικών αξιών για έξι μήνες ώστε να ολοκληρωθούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων.
Οπως επισημαίνουν, η συλλογή των απαραίτητων εγγράφων από διάφορες υπηρεσίες προκειμένου να συνταχθεί η συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης εντός του έτους αποτελεί τιτάνιο αγώνα.
Μάλιστα, επειδή τα περισσότερα δικαιολογητικά έχουν περιορισμένη χρονική ισχύ, και αρκετά έγγραφα εκδίδονται σε διαφορετικούς χρόνους, κάποια εξ αυτών έχουν λήξει όταν εκδίδονται τα υπόλοιπα και πρέπει να επανεκδοθούν, με αποτέλεσμα «οι άμεσα εμπλεκόμενοι ιδιώτες και επαγγελματίες, παρά τη συνεχή πρόοδο στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, να βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση απέναντι στη Λερναία Υδρα μιας ανίκητης και ανυποχώρητης «πιστοποιητικοκρατίας»».
Αυξήσεις
Στις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες έχουν πάρει την ανηφόρα ο φόρος μεταβίβασης εκτοξεύεται στα ύψη από το νέο έτος.
Για παράδειγμα, για την αγορά ενός διαμερίσματος 100 τετραγωνικών στο Χαλάνδρι όπου η τιμή ζώνης είναι σήμερα 1.250 ευρώ και αυξάνεται από τον Ιανουάριο στα 1.700 ευρώ, ο φόρος μεταβίβασης από 3.750 ευρώ που είναι σήμερα, από την 1η Ιανουαρίου θα φουσκώσει στα 5.100 ευρώ
(αύξηση φόρου 36%).
Οι μεγαλύτερες όμως αυξήσεις στους φόρους έρχονται στις περιοχές στις οποίες επεκτάθηκε το αντικειμενικό σύστημα. Στις περιοχές αυτές καταγράφονται άλλωστε και οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες.
Για παράδειγμα, στο Μαρούσι η αύξηση της αντικειμενικής αξίας από 1.300 σε 2.000 ευρώ το τετραγωνικό ανεβάζει τον φόρο μεταβίβασης για την αγορά μιας κατοικίας 100 τ.μ. από 3.900 ευρώ που είναι σήμερα σε 6.000 ευρώ (αύξηση φόρου 54%).
Περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία
Η αύξηση πάντως των μεταβιβάσεων ακινήτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα έχει ζεστάνει για τα καλά τα κρατικά ταμεία. Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν εκτόξευση των εσόδων που εισέπραξε το Δημόσιο από φόρους μεταβίβασης σε σύγκριση με το 2020.
Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, οι φορολογικές εισπράξεις από αγοραπωλησίες ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια) ανήλθαν σε 229,36 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 32% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όταν οι φόροι που είχε εισπράξει η ΑΑΔΕ είχαν ανέλθει σε 173,85 εκατ. ευρώ.
in.gr