
Αίτημα για αύξηση οργανικών θέσεων στα Εφετεία
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απέστειλε σήμερα αίτημα στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, ζητώντας την αύξηση των οργανικών θέσεων στα Εφετεία. Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ένωση χαρακτηρίζει «επιβεβλημένη» την ενίσχυση των Εφετείων με 40 επιπλέον θέσεις Εφετών και 15 θέσεις Προέδρων Εφετών. Ο σκοπός αυτής της ενίσχυσης είναι η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δικαστηρίων, καθώς και η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης τελεσίδικων αποφάσεων στην πολιτική και ποινική δικαιοσύνη.
Ανάγκη για ενίσχυση των Εφετείων
Στο σχετικό αίτημα, η Ένωση αναφέρει ότι η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, η οποία ξεκίνησε την προηγούμενη δικαστική χρονιά και θα ολοκληρωθεί φέτος, θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των υποθέσεων που εκδικάζονται στα Πρωτοδικεία. Αυτή η αύξηση θα προκαλέσει μεγάλη ανάγκη για περισσότερες οργανικές θέσεις στα Εφετεία, προκειμένου να μην παρατηρηθούν καθυστερήσεις στη δευτεροβάθμια δικαιοσύνη. Αν δεν υπάρξει η απαραίτητη ενίσχυση, οι υποθέσεις θα εκδικάζονται πιο γρήγορα σε πρώτο βαθμό, ενώ θα καθυστερούν σημαντικά στον δεύτερο.
Σχέδιο για ειδικό ποινικό τμήμα
Η ανάγκη αυτή καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική αν ληφθεί υπόψη ο σχεδιασμός για τη δημιουργία ειδικού ποινικού τμήματος στο Εφετείο Αθηνών, το οποίο θα απαιτήσει σημαντικό αριθμό δικαστών. Αν και η αύξηση των οργανικών θέσεων των Εφετών κατά 50 με τον νόμο 5197/2025 αναγνωρίζεται ως θετικό βήμα, η Ένωση θεωρεί ότι με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους είναι αναγκαία η περαιτέρω ενίσχυση των Εφετείων με τις προτεινόμενες 40 θέσεις Εφετών και 15 Προέδρων Εφετών. Αυτό θα συμβάλει στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των δικαστηρίων και θα επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης τελεσίδικων αποφάσεων.














