
Αγρότες: Διχασμένοι για τον διάλογο με την κυβέρνηση
Οι αγρότες εξακολουθούν να διατηρούν τις κινητοποιήσεις τους, με τις επόμενες κινήσεις τους να αναμένονται μετά την Πρωτοχρονιά. Η πλειονότητα των αγροτών έχει ορίσει μια εβδομάδα προθεσμία μέχρι την πανελλαδική σύσκεψη. Ωστόσο, στην Επανομή Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι 18 μπλόκων, μετά από συνάντηση, εκφράζουν την επιθυμία τους για διάλογο με την κυβέρνηση, ζητώντας άμεσες λύσεις στα προβλήματά τους.
Οι εκπρόσωποι των μπλόκων και τα αιτήματα τους
Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι προέρχονται από 14 μπλόκα και τέσσερις αγροτικούς συλλόγους, όπως είναι του Αεροδρομίου, Ευζώνων, Κερδυλλίων, Δράμας, Αιγινίου Πιερίας και άλλων περιοχών, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Ρόδου. Στην ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης επίλυσης ζωτικών προβλημάτων που αφορούν όχι μόνο τους αγρότες αλλά και την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της.
Η ανάγκη για διάλογο και οι επιφυλάξεις
Στην ανακοίνωση τους, οι αγρότες επισημαίνουν ότι η κατάσταση απαιτεί έναν ουσιαστικό διάλογο με την κυβέρνηση, μακριά από σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις που στοχοποιούν γνήσιους αγρότες. «Δεν περισσεύει κανείς σε αυτόν τον αγώνα», αναφέρουν, καλώντας και άλλους αγρότες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή. Παράλληλα, τονίζουν ότι δεν διαρρηγνύουν το κοινό μέτωπο και ότι η πρωτοβουλία τους αποσκοπεί στην έναρξη ενός διαλόγου.
Στη Νίκαια, ωστόσο, οι αγρότες εκφράζουν τις ανησυχίες τους, δηλώνοντας ότι δεν έχουν λάβει ουσιαστικές απαντήσεις από την κυβέρνηση. Ακούν διάφορες υποσχέσεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αν δεν υπάρξει διάθεση από την κυβέρνηση για διάλογο, οι αγρότες δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε έναν προσχηματικό διάλογο.
Κλείσιμο δρόμων και κινητοποιήσεις
Στο μπλόκο των αγροτών και κτηνοτρόφων στα Μάλγαρα, παραμένει κλειστό το ρεύμα προς Αθήνα, με τους οδηγούς να χρησιμοποιούν παρακαμπτήριους δρόμους. Παρά το γεγονός ότι ο δρόμος ήταν ανοιχτός κατά την διάρκεια των εορτών, από χθες έκλεισε και πάλι. Το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη αναμένεται να κλείσει συμβολικά τη Δευτέρα, ενώ την Τρίτη θα ανοίξουν και τα δύο ρεύματα για να διευκολύνουν τους εκδρομείς.
Στο τελωνείο Ευζώνων, προγραμματίζονται δύο τετράωροι αποκλεισμοί σήμερα, με τα ρεύματα κυκλοφορίας να παραμένουν κλειστά από τις 12:00 έως τις 16:00 και από τις 18:00 έως τις 22:00. Στα τελωνεία Προμαχώνα και Εξοχής, ο αποκλεισμός αφορά μόνο τα φορτηγά, ενώ τα επιβατικά οχήματα διέρχονται κανονικά. Στο Δερβένι, στην Εγνατία οδό, προγραμματίζεται επίσης κλείσιμο και των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας το μεσημέρι.














