
Μέτρα για την ενίσχυση της ηλεκτροδότησης στη Βόρεια Ελλάδα
Ο ΑΔΜΗΕ προχωρά σε σημαντικές ενέργειες για την ενίσχυση της ευστάθειας και ανθεκτικότητας του ηλεκτρικού συστήματος στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτές οι ενέργειες περιλαμβάνουν τη μετατόπιση του σημείου σύνδεσης της διασυνδετικής γραμμής 400 kV προς το Blagoevgrad της Βουλγαρίας, από το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Θεσσαλονίκης στο ΚΥΤ Λαγκαδά. Αυτές οι τροποποιήσεις θα επιτρέψουν σταδιακά την κατάργηση εναέριων τμημάτων γραμμών που περνούν μέσα από πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Εκτροπή δικτύου και νέα τμήματα γραμμής
Η εκτροπή του δικτύου στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη υλοποιηθεί με τη σύνδεση ενός νέου τμήματος γραμμής μεταφοράς απλού κυκλώματος 400 kV, μήκους 11,6 χλμ, στην υπάρχουσα γραμμή. Ο Διαχειριστής έχει ολοκληρώσει και θέσει σε λειτουργία την τροποποιημένη διαδρομή, με στόχο την περαιτέρω διασφάλιση της λειτουργίας των διεθνών διασυνδέσεων και, κατ’ επέκταση, της αξιοπιστίας του εγχώριου ηλεκτρικού συστήματος.
Βελτίωση της ανθεκτικότητας του συστήματος
Με το έργο του Διαχειριστή, η σύνδεση των δύο διασυνοριακών γραμμών με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες καταλήγουν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται πλέον μέσω δύο ξεχωριστών, αλλά συνδεδεμένων κόμβων. Παράλληλα, αξιοποιούνται τα τεχνικά οφέλη που προσφέρει η κατασκευή του ΚΥΤ Λαγκαδά, κυρίως όσον αφορά την ισορροπημένη κατανομή των καταναλωτικών φορτίων της Θεσσαλονίκης και την ενίσχυση της αξιόπιστης τροφοδότησης στην ευρύτερη περιοχή.
Οι παραπάνω τροποποιήσεις, σύμφωνα με τον Διαχειριστή, αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος αναδιατάξεων των κυκλωμάτων της περιοχής, βελτιώνοντας την ανθεκτικότητα του συστήματος, ακόμη και σε περίπτωση έκτακτων συμβάντων. Σταδιακά, θα επιτρέψουν την κατάργηση εναέριων τμημάτων γραμμών που διέρχονται από πυκνοκατοικημένες περιοχές.

 
                













 
															