
Η ΝΔ εκλέγει τον κομματικό στρατό της με συμμετοχή 120.000 πολιτών
Αύριο, Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2025, οι πολίτες που είναι μέλη της Νέας Δημοκρατίας θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου κομματικού «στρατού». Στις κάλπες θα εκλεγούν οι 59 Πρόεδροι των Διοικουσών Επιτροπών Εκλογικών Περιφερειών (Δ.Ε.Ε.Π.), οι 330 Πρόεδροι των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων (ΔΗΜ.Τ.Ο.) καθώς και τα Συμβούλια τους. Επιπλέον, θα εκλεγούν 1.000 σύνεδροι που θα συμμετάσχουν στο τακτικό συνέδριο του κόμματος την ερχόμενη άνοιξη.
Εντυπωσιακή συμμετοχή και ανανέωση
Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία εγγραφής και κατάθεσης υποψηφιοτήτων ήταν εντυπωσιακή. Συγκεκριμένα, 122.546 πολίτες κατέβαλαν την ετήσια συνδρομή των 12 ευρώ, αποκτώντας το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις εκλογές ή να θέσουν υποψηφιότητα. Αυτή η κίνηση ενίσχυσε το κομματικό ταμείο κατά περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο κατάλογος των ενεργών μελών έχει ανανεωθεί, με σημαντικό αριθμό νέων μελών σε σχέση με το 2021.
«Αυτό πιστοποιεί ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί το κόμμα με την – αναλογικά – ισχυρότερη βάση ενεργών μελών, όχι μόνο μεταξύ των ελληνικών κομμάτων, αλλά και σε όλα τα ευρωπαϊκά κεντροδεξιά κόμματα», δήλωσε με ικανοποίηση η Πειραιώς.
Διαδικασία εκλογών και συμμετοχή
Η εκλογική διαδικασία θα περιλαμβάνει και την επιλογή ηλεκτρονικής ψήφου, μια καινοτομία που εισήγαγε η ΝΔ το 2021. Οι κάλπες, συνολικά 1.200, θα στηθούν σε 233 σημεία σε όλη τη χώρα και θα ανοίξουν στις 8 το πρωί, κλείνοντας στις 7 το απόγευμα. Την ίδια ώρα θα διεξάγεται και η ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Για τις κομματικές θέσεις θα εκλεγούν 3.500 μέλη από τις πάνω από 7.200 υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί. Σύμφωνα με την Πειραιώς, το 50% των μελών ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25-54 ετών, ενώ το 42% είναι γυναίκες. Εντυπωσιακό είναι ότι το 48% εργάζεται ως μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το 27% είναι έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες ή εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα, και το 25% είναι συνταξιούχοι.
Σημασία των εκλογών για το κόμμα
Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό ανανέωσης των μελών των προεδρείων των οργανώσεων του κόμματος αναμένεται να ξεπεράσει το 60%. Οι νεοεκλεγέντες «γαλάζιοι» σύνεδροι, μαζί με τους 3.000 ex officio, θα αποτελέσουν το Σώμα του συνεδρίου, το οποίο θα εκλέξει τα 150 αιρετά μέλη της Νέας Πολιτικής Επιτροπής.
Η εκλογική διαδικασία της Κυριακής είναι κρίσιμη για το Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς, καθώς θα «μετρήσουν δυνάμεις» στην κομματική «σκακιέρα». Παρά την παράδοση που θέλει την Πολιτική Επιτροπή να έχει «προεδρικό χρώμα», ο αριθμός των συνέδρων που θα εκλέξουν οι κορυφαίοι της ΝΔ θα έχει καθοριστική σημασία.
Οι διεργασίες στο παρασκήνιο έχουν υπήρξαν έντονες το τελευταίο διάστημα, με επαφές «γαλάζιων» από όλη την Ελλάδα στα πολιτικά γραφεία κορυφαίων υπουργών. Αυτές οι εσωκομματικές εκλογές πραγματοποιούνται σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την πρόσφατη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, με σενάρια για ίδρυση νέου κόμματος να κυκλοφορούν και το ενδιαφέρον για τη στάση των υποστηρικτών του πρώην Προέδρου να είναι υψηλό.
Τον συντονισμό και την προετοιμασία του συνεδρίου και των εκλογών έχει αναλάβει ο Γραμματέας της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, σε συνεργασία με τον διευθυντή Γιάννη Σμυρλή και τον Γραμματέα Οργανωτικού, Στέλιο Κονταδάκη. Τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας μπορούν να πληροφορηθούν πού ψηφίζουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση ekloges.nd.gr/vote/, ενώ για τα εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα μπορούν να επισκεφθούν τη διεύθυνση ekloges.nd.gr/eklogika-kentra/.














