Ειδικοί προειδοποιούν για την ανάγκη περιορισμού της κατανάλωσης υπεξεργασμένων τροφίμων

Ειδικοί προειδοποιούν για την ανάγκη περιορισμού της κατανάλωσης υπεξεργασμένων τροφίμων

Μια νέα διεθνής μελέτη αποκαλύπτει ότι οι εταιρείες τροφίμων προωθούν την αύξηση της κατανάλωσης υπεξεργασμένων τροφίμων, η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιοδικό The Lancet, τονίζει την ανάγκη για άμεσες δημόσιες υγειονομικές δράσεις και προτείνει ένα σχέδιο για την εφαρμογή αποτελεσματικών κυβερνητικών κανονισμών, κινητοποίηση της κοινότητας και προσιτές υγιεινές διατροφές.

Η ανησυχία των ειδικών

Στη μελέτη συμμετείχαν 43 ειδικοί από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, το Πανεπιστήμιο Deakin και το Πανεπιστήμιο της Σίδνης. Οι υπεξεργασμένες τροφές περιλαμβάνουν προϊόντα όπως πατατάκια, γλυκά και έτοιμα γεύματα, τα οποία παρασκευάζονται από επεξεργασμένα συστατικά και πρόσθετα, συχνά περιέχοντας υψηλά επίπεδα ζάχαρης, αλατιού και κορεσμένων λιπαρών, με περιορισμένη θρεπτική αξία.

Στρατηγικές παρέμβασης

Ο αναπληρωτής καθηγητής Γκιόργκι Σκρινης από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, ο οποίος συμμετείχε στην ηγεσία της μελέτης, τόνισε ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου της υπεξεργασίας απαιτεί μια τολμηρή και συντονισμένη παγκόσμια αντίδραση. “Μόνο με τη συνδυασμένη εφαρμογή αυστηρότερων κανονισμών για τα κακής ποιότητας τρόφιμα και την υποστήριξη πιο θρεπτικών επιλογών μπορούμε να προωθήσουμε καλύτερες διατροφές για όλους,” δήλωσε ο Σκρινης.

Η πρώτη μελέτη, που συνυπογράφει η Δρ Πρισίλα Ματσάδο από το Πανεπιστήμιο Deakin, αναλύει την επιστημονική τεκμηρίωση που αποδεικνύει ότι τα υπεξεργασμένα τρόφιμα αντικαθιστούν τις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες, επιδεινώνοντας την ποιότητα της διατροφής και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Προτάσεις για πολιτικές

Στη δεύτερη μελέτη, ο καθηγητής Σκρινης περιγράφει τις συντονισμένες πολιτικές που απαιτούνται για τη ρύθμιση και μείωση της παραγωγής, της διαφήμισης και της κατανάλωσης υπεξεργασμένων τροφίμων. “Οι πολιτικές πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα υγιεινά, ολόκληρα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι προσβάσιμα και προσιτά για όλους – όχι μόνο για όσους έχουν χρόνο να μαγειρέψουν, αλλά και για τις πολυάσχολες οικογένειες και άτομα που βασίζονται σε βολικές επιλογές,” πρόσθεσε.

Οι συγγραφείς προτείνουν αυστηρότερους περιορισμούς στη διαφήμιση, ειδικά για τις διαφημίσεις που απευθύνονται σε παιδιά, καθώς και την απαγόρευση των υπεξεργασμένων τροφίμων σε δημόσιες υπηρεσίες όπως σχολεία και νοσοκομεία, περιορίζοντας τις πωλήσεις και το χώρο στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ο ρόλος των μεγάλων εταιρειών τροφίμων

Η τρίτη και τελευταία μελέτη, που ηγήθηκε ο Δρ Φίλιπ Μπέικερ από το Πανεπιστήμιο της Σίδνης, αναλύει πώς οι παγκόσμιες εταιρείες τροφίμων, αντί για ατομικές επιλογές, οδηγούν στην αύξηση των υπεξεργασμένων τροφίμων. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες τροφίμων χρησιμοποιούν φθηνά συστατικά και βιομηχανικές μεθόδους για να μειώσουν το κόστος, συνδυάζοντας αυτό με επιθετική διαφήμιση και ελκυστικό σχεδιασμό για να ενισχύσουν την κατανάλωση.

Η μελέτη αναδεικνύει επίσης τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι εταιρείες τροφίμων για να επηρεάσουν τη νομοθεσία, μέσω της λόμπισης πολιτικών, συντονίζοντας εκατοντάδες ομάδες συμφερόντων παγκοσμίως, κάνοντας πολιτικές δωρεές και χρησιμοποιώντας νομικές διαδικασίες για να καθυστερήσουν τις πολιτικές.

“Καθώς οι παγκόσμιες ετήσιες πωλήσεις τους ξεπερνούν τα 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων αποκομίζουν τεράστια κέρδη αντικαθιστώντας τα ολόκληρα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα με ανθυγιεινά υπεξεργασμένα τρόφιμα,” δήλωσε ο Δρ Μπέικερ. “Χρειαζόμαστε μια ισχυρή παγκόσμια δημόσια υγειονομική αντίδραση που να αντισταθεί στην εταιρική δύναμη, να προστατεύσει τις πολιτικές αποφάσεις από πολιτική λόμπι και να δημιουργήσει ισχυρές συμμαχίες που θα υποστηρίζουν υγιή, δίκαια και βιώσιμα συστήματα τροφίμων.”

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr