Ουκρανία: Ουκρανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν το σχέδιο Τραμπ ως παράλογο

Ουκρανία: Ουκρανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν το σχέδιο Τραμπ ως παράλογο

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από αξιωματούχους στο Κίεβο, οι οποίοι το χαρακτήρισαν «εντελώς παράλογο» και «προβοκάτσια». Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το σχέδιο επαναλαμβάνει απαιτήσεις που είχαν τεθεί από τη Ρωσία το 2022, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με την Ουκρανία.

Η αντίδραση του Ζελένσκι και οι προοπτικές διαπραγμάτευσης

Παρά τις επικρίσεις, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη (20.11.2025) ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το επίμαχο σχέδιο με τον Αμερικανό πρόεδρο. Το σχέδιο απαιτεί από την Ουκρανία να προχωρήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις για να επιτευχθεί η ειρηνική λύση στην ρωσική εισβολή.

Το γραφείο του Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι έχει παραλάβει το σχέδιο και ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες θα εξετάσουν τις «υπάρχουσες διπλωματικές δυνατότητες» και τα «απαραίτητα σημεία για την επίτευξη ειρήνης» τις επόμενες ημέρες.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου και οι αντιδράσεις

Το σχέδιο, που έχει συνταχθεί από τον Κιρίλ Ντμίτριεφ, στενό συνεργάτη του Βλαντίμιρ Πούτιν, και τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, προτείνει την εγκατάλειψη του βόρειου τμήματος του Ντονμπάς από την Ουκρανία, τη μείωση του στρατού της στο μισό και την παράδοση όπλων μεγάλης εμβέλειας. Επιπλέον, απαγορεύει την παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία, αποκλείοντας έτσι την πιθανότητα μιας δυτικής ειρηνευτικής δύναμης.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης ασαφείς αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας και προβλέπει την επίσημη αναγνώριση της ρωσικής γλώσσας και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αιτήματα που παραμένουν πάγιες αξιώσεις του Κρεμλίνου. Πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι αυτά τα μέτρα υπονομεύουν την κυριαρχία της χώρας τους.

Διπλωματικές πιέσεις και η κατάσταση στο μέτωπο

Η χρονική συγκυρία δεν είναι τυχαία, καθώς ο Ζελένσκι αντιμετωπίζει σοβαρές πολιτικές προκλήσεις λόγω σκανδάλων διαφθοράς που αφορούν πρώην συνεργάτες του. Στο Κίεβο, αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτή την αδυναμία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πιέσεις στο Κίεβο για να αποδεχθεί ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Την Πέμπτη, ο Ζελένσκι είχε επαφές με τον νέο ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Νταν Ντρίσκολ, ο οποίος βρίσκεται στην Ουκρανία για να αξιολογήσει την στρατιωτική κατάσταση.

Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δηλώνουν ότι ενημερώθηκαν για το σχέδιο μόνο μετά τη δημοσιοποίησή του. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, τόνισε ότι «κανένα σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς Ουκρανούς και Ευρωπαίους», υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη παραμένει ο κύριος στρατιωτικός και οικονομικός υποστηρικτής της Ουκρανίας.

Ενώ οι διπλωματικές διεργασίες συνεχίζονται, η κατάσταση στο μέτωπο παραμένει κρίσιμη, με τη Ρωσία να εντείνει τις επιθέσεις της κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας. Την Τετάρτη, βομβαρδισμοί έπληξαν πόλεις στα δυτικά της χώρας, με αποτέλεσμα τον θάνατο 26 ανθρώπων, ανάμεσά τους και τρία παιδιά.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr