
Συνεχείς έλεγχοι για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι στοχευμένοι έλεγχοι από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές αρχές, στις περιοχές όπου έχουν εφαρμοστεί έκτακτα υγειονομικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Οι έλεγχοι αυτοί διεξάγονται σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 687/2020 και έχουν ως στόχο την αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας.
Εντοπισμός παραβάσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια των επιχειρησιακών δράσεων, εντοπίστηκαν περιστατικά παραβίασης των προβλεπόμενων μέτρων. Για τις περιπτώσεις αυτές, οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν άμεσα στις απαραίτητες διαδικασίες και σχημάτισαν σχετικές δικογραφίες.
Συλλήψεις σε διάφορες περιοχές
Συγκεκριμένα, στη Γιάννουλη Λάρισας, στις 10 Νοεμβρίου 2025, συνελήφθη ιδιοκτήτης αιγοπροβάτων, ο οποίος είχε μετακινήσει τα ζώα του για βόσκηση σε αγροτεμάχιο εκτός της σταβλικής εγκατάστασης, παραβιάζοντας τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν λόγω της ευλογιάς.
Στο Δαμάσι Τυρνάβου, την ίδια ημέρα, συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης και ο βοσκός αιγοπροβάτων, καθώς ο βοσκός εντοπίστηκε να βόσκει περίπου 200 αίγες σε απόσταση 500 μέτρων από τη σταβλική εγκατάσταση, παραβιάζοντας και αυτός τα μέτρα.
Στην περιοχή των Σελλάδων Άρτας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 28 και 47 ετών, συνελήφθησαν για παράνομη μεταφορά αρνιών από το Μεσολόγγι, περιοχή που υπόκειται σε απαγορεύσεις λόγω ευλογιάς. Ο ένας από αυτούς εντοπίστηκε να μεταφέρει 45 αμνοερίφια χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα, με σκοπό τη σφαγή τους σε σφαγείο της Φιλιππιάδας. Τα ζώα και το όχημα κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Πρέβεζας, ενώ οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή της Εισαγγελίας.
Τέλος, στη Λυγαριά Φθιώτιδας, στις 17 Νοεμβρίου 2025, συνελήφθη ημεδαπός για παραβίαση των μέτρων πρόληψης ασθενειών, καθώς βόσκησε 40 πρόβατα εκτός των σταβλικών εγκαταστάσεων, σε ζώνη προστασίας. Ο συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος μετά από εντολή του Εισαγγελέα.
Δεσμεύσεις από το Υπουργείο
Όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αυστηρότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της κτηνοτροφικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου. Κάθε παράβαση θα αντιμετωπίζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.














