
Έρευνα αποκαλύπτει χαμηλότερα επίπεδα χολίνης σε άτομα με αγχώδεις διαταραχές
Μια νέα μελέτη από το UC Davis Health αποκαλύπτει ότι τα άτομα που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα χολίνης στον εγκέφαλό τους. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry, ανέλυσε δεδομένα από 25 διαφορετικές μελέτες, συγκρίνοντας τα επίπεδα νευρομεταβολιτών – χημικών που παράγονται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού του εγκεφάλου – σε 370 άτομα με αγχώδεις διαταραχές και 342 άτομα χωρίς τέτοιες διαταραχές.
Σημαντικά ευρήματα για τη χολίνη
Η μελέτη έδειξε ότι τα επίπεδα χολίνης, ενός απαραίτητου θρεπτικού συστατικού, ήταν περίπου 8% χαμηλότερα στους πάσχοντες από αγχώδεις διαταραχές. Ιδιαίτερα, η απόδειξη για τη χαμηλή χολίνη ήταν πιο έντονη στον προμετωπιαίο φλοιό, την περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη σκέψη, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Αυτή είναι η πρώτη μετα-ανάλυση που αποδεικνύει ένα χημικό μοτίβο στον εγκέφαλο για τις αγχώδεις διαταραχές, υποδεικνύοντας ότι διατροφικές προσεγγίσεις, όπως η κατάλληλη συμπλήρωση χολίνης, μπορεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εγκεφαλικής χημείας και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους ασθενείς.
Η σημασία της χολίνης για την υγεία
Η χολίνη είναι κρίσιμη για τη λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών και για εγκεφαλικές λειτουργίες όπως η μνήμη, η ρύθμιση της διάθεσης και ο έλεγχος των μυών. Ο οργανισμός παράγει μια μικρή ποσότητα χολίνης, αλλά η πλειονότητα πρέπει να προέρχεται από τη διατροφή. Ο Richard Maddock, κύριος συγγραφέας της μελέτης και ψυχίατρος, σημειώνει ότι η υψηλή δραστηριότητα του «μάχου ή φυγής» που βιώνουν οι πάσχοντες από αγχώδεις διαταραχές μπορεί να αυξάνει τη ζήτηση χολίνης, μειώνοντας τα επίπεδά της.
Προτάσεις και προφυλάξεις
Ο Maddock προειδοποιεί ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η αύξηση της χολίνης στη διατροφή θα βοηθήσει στη μείωση του άγχους. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης. Ωστόσο, τονίζει ότι μια υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για όλες τις πτυχές της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας. «Ένας άνθρωπος με αγχώδη διαταραχή μπορεί να θέλει να εξετάσει τη διατροφή του», καταλήγει.














