
Απελευθερώθηκαν τα μέλη του πληρώματος του τάνκερ Hellas Aphrodite
Αίσιο τέλος είχε η νέα υπόθεση πειρατείας που εκτυλίχθηκε στη Σομαλία, όπου το τάνκερ Hellas Aphrodite δέχθηκε επίθεση το πρωί της Πέμπτης (06.11.2025). Στο πλοίο βρίσκονταν 24 μέλη του πληρώματος, πέντε από τους οποίους ήταν Έλληνες.
Επιχείρηση διάσωσης και απελευθέρωση
Την Παρασκευή 07.11.2025, όλα τα μέλη του πληρώματος απελευθερώθηκαν χάρη σε μια επιχείρηση που πραγματοποίησαν οι ισπανικές Ειδικές Δυνάμεις Ναυτικού (SOF) στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας. Όπως έγινε γνωστό, το πολεμικό πλοίο ESPS Victoria πλησίασε το τάνκερ γύρω στις 13:00 UTC, και μια ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων στρατιωτών επιβιβάστηκε σε αυτό, απελευθερώνοντας τους ναυτικούς που είχαν καταφύγει στο δωμάτιο ασφαλείας του πλοίου.
Καλή κατάσταση των ναυτικών
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν από την επιχείρηση “EUNAVFOR Atalanta” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλοι οι ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους και οι πειρατές έχουν εγκαταλείψει το πλοίο. Η ESPS Victoria παραμένει κοντά στο Hellas Aphrodite για να διασφαλίσει την ασφάλεια του σκάφους και να παρέχει τεχνική υποστήριξη μέχρι να είναι έτοιμο να συνεχίσει την πορεία του.
Πληροφορίες για το τάνκερ
Το τάνκερ, που ανήκει στην ελληνική εταιρεία Latsco Marine Management και φέρει σημαία Μάλτας, είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Sikka της Ινδίας με προορισμό το Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, μεταφέροντας φορτίο βενζίνης. Η επιτυχία της επιχείρησης διάσωσης αναδεικνύει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την ασφάλεια στη θάλασσα.














