
Οδηγός χωρίς γλουτένη βελτιώνει τη διατροφή των παιδιών, αλλά χρειάζεται υποστήριξη
Μια πρόσφατη μελέτη στον Καναδά αποκαλύπτει ότι ο νέος οδηγός διατροφής χωρίς γλουτένη μπορεί να ενισχύσει τη διατροφή των παιδιών που πάσχουν από κοιλιοκάκη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, για να διατηρηθούν αυτές οι βελτιώσεις, απαιτείται συνεχής καθοδήγηση και εκπαίδευση σχετικά με τη διατροφή.
Η μελέτη και τα ευρήματά της
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, οι ερευνητές εξέτασαν την αποτελεσματικότητα ενός νέου οδηγού διατροφής χωρίς γλουτένη (GFFG) στην κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων από παιδιά με κοιλιοκάκη και στη βελτίωση της διατροφικής τους ποιότητας.
Μετά από τρεις μήνες διατροφικής καθοδήγησης σύμφωνα με τον GFFG, τα παιδιά παρουσίασαν υψηλότερους δείκτες συνολικής, επαρκούς και ποικιλίας στη διατροφή τους, σύμφωνα με τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής–Καναδά (HEI-C). Επίσης, κατανάλωναν περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Ωστόσο, αυτές οι βελτιώσεις δεν διατηρήθηκαν έξι μήνες αργότερα.
Η σημασία της διατροφικής εκπαίδευσης
Η κοιλιοκάκη επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού και απαιτεί μια δια βίου διατροφή χωρίς γλουτένη. Πολλά εμπορικά προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, αλλά φτωχά σε μικροθρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διατήρηση μιας θρεπτικής διατροφής.
Παιδιά με κοιλιοκάκη συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ποιότητα της διατροφής τους, καθώς πάνω από το 50% της ενέργειάς τους προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα χωρίς γλουτένη, αυξάνοντας τον κίνδυνο μεταβολικών προβλημάτων και ελλείψεων θρεπτικών συστατικών.
Η έρευνα και η μεθοδολογία της
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή από το 2021 έως το 2023 σε δύο παιδιατρικές γαστρεντερολογικές κλινικές στον Καναδά. Σαράντα παιδιά ηλικίας 4-18 ετών και οι γονείς τους χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: την ομάδα ελέγχου που έλαβε τυπική διατροφική φροντίδα και την ομάδα παρέμβασης που έλαβε επιπλέον καθοδήγηση μέσω του GFFG.
Η τυπική φροντίδα περιλάμβανε διαδικτυακή εκπαίδευση από διαιτολόγο σχετικά με την αποφυγή γλουτένης, την πρόληψη διασταυρούμενης μόλυνσης και την ισορροπημένη διατροφή σύμφωνα με τον Οδηγό Διατροφής του Καναδά 2019. Η ομάδα παρέμβασης συμμετείχε σε μια επιπλέον διαδικτυακή συνεδρία 45-60 λεπτών με βάση τον GFFG, ο οποίος προτείνει ένα πιάτο με περισσότερα από 50% φρούτα και λαχανικά, 25% πρωτεΐνη και λιγότερο από 25% δημητριακά χωρίς γλουτένη.
Η ποιότητα της διατροφής αξιολογήθηκε με τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής–Καναδά (HEI-C), ενώ η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων μετρήθηκε μέσω του συστήματος ταξινόμησης NOVA. Άλλα αποτελέσματα περιλάμβαναν τη συμμόρφωση με τις συστάσεις του GFFG και τη διατροφική εκπαίδευση των γονέων.














