
Δολοφονία δημάρχου στο Μεξικό: Κάρλος Μάνσο πέφτει θύμα συμμορίας
Με τη ζωή του «πλήρωσε» ο Κάρλος Μάνσο, δήμαρχος της Ουρουαπάν, μιας πόλης 350.000 κατοίκων στο Μεξικό, στη διάρκεια της μάχης του ενάντια στις αδίστακτες συμμορίες της περιοχής. Ο δήμαρχος έπεσε νεκρός από πυρά ενόπλων, ενώ συμμετείχε σε δημόσια εκδήλωση στην πολιτεία Μιτσοακάν, όπου οι συμμορίες δρουν ανενόχλητα.
Η επίθεση και οι συνέπειες
Η επίθεση σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, 1η Νοεμβρίου, στο κέντρο της Ουρουαπάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γραμματείας Ασφαλείας και Προστασίας των Πολιτών μέσω X (πρώην Twitter), δύο άτομα που εμπλέκονταν στο συμβάν συνελήφθησαν, ενώ ένας από τους δράστες έχασε τη ζωή του. Η είδηση προκάλεσε σοκ και οργή στους πολίτες της περιοχής, οι οποίοι ζητούν δικαιοσύνη.
Η κατάσταση στη Μιτσοακάν
Η πολιτεία Μιτσοακάν έχει πληγεί από τη βία των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος για δεκαετίες. Αυτές οι συμμορίες, κυρίως το καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο (ΚΝΓΧ) και το Νέα Οικογένεια της Μιτσοακάν (ΚΝΟΜ), είναι γνωστές για τις εκβιαστικές τους τακτικές, που στοχεύουν κυρίως αγρότες για την αποσπασή χρημάτων. Μάλιστα, νωρίτερα φέτος, αυτά τα καρτέλ καταγράφηκαν στη μαύρη λίστα των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η φωνή του δημάρχου
Ο Κάρλος Μάνσο ήταν γνωστός για την ανοιχτή του στάση κατά των καρτέλ και είχε επανειλημμένα ζητήσει βοήθεια από την κυβέρνηση του Μεξικού, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα. Η δολοφονία του έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά τη δολοφονία του Μπερνάρντο Μπράβο, ενός μεγάλου παραγωγού κίτρου στην περιοχή, ο οποίος είχε καταγγείλει επανειλημμένα απόπειρες εκβίασης κατά της επιχείρησής του. Η κατάσταση στη Μιτσοακάν συνεχίζει να είναι τεταμένη, με τους πολίτες να απαιτούν περισσότερη ασφάλεια και δικαιοσύνη.














