
Μικροβιακή μόλυνση σε βρεφικό γάλα: Νέα έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο
Μια πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτει ότι ακόμα και όταν οι γονείς ακολουθούν τις συνιστώμενες οδηγίες προετοιμασίας του βρεφικού γάλακτος σε σκόνη (PIF) στους 70°C, το γάλα μπορεί να περιέχει ανθεκτικά μικρόβια. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί από δημοφιλείς μηχανές προετοιμασίας στο σπίτι.
Επιπτώσεις στην υγεία των βρεφών
Η διατροφή των βρεφών επηρεάζει τη μικροχλωρίδα του εντέρου τους, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσορύθμιση και την ανάπτυξη ανοσολογικής ανοχής. Τα βρέφη που τρέφονται με PIF αναπτύσσουν μια διαφορετική μικροχλωρίδα σε σύγκριση με τα αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη. Η έκθεση σε παθογόνα όπως το Bacillus cereus, που είναι γνωστό ότι προκαλεί σοβαρές επιδημίες, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ανοσολογικές αντιδράσεις ή γαστρεντερική φλεγμονή, αν και αυτό παραμένει θεωρητικό.
Προβλήματα κατά την παραγωγή
Τα PIF παράγονται μέσω μιας εκτενούς διαδικασίας παραγωγής που επιτρέπει την πιθανή μικροβιακή μόλυνση σε διάφορα στάδια. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σπορογόνους βακτήρια, όπως τα Bacillus και Clostridium, ή μη σπορογόνους, όπως το Listeria monocytogenes, τα οποία μπορούν να επιβιώσουν από την παστερίωση. Πολλές παρτίδες PIF έχουν ανακληθεί λόγω μη συμμόρφωσης με τα υποχρεωτικά πρότυπα μικροβιολογικών ελέγχων. Παρά ταύτα, υπάρχει αρκετός χώρος για να περιέχουν PIF βακτήρια που ξεφεύγουν από αυτά τα όρια, βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες στα νεογνά.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Υγειονομική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) έχουν καθορίσει οδηγίες για την προετοιμασία του PIF προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος βακτηριακής μόλυνσης. Συνιστούν τη χρήση φρέσκου βρασμένου νερού σε θερμοκρασία περίπου 70°C, με το γάλα να κρυώνει στην κατάλληλη θερμοκρασία πριν από τη σίτιση του βρέφους.
Ωστόσο, μόνο το 44% των γονέων βράζει φρέσκο νερό της βρύσης για την προετοιμασία του γάλακτος. Πολλοί προτιμούν να χρησιμοποιούν προηγουμένως βρασμένο και κρυωμένο νερό. Επιπλέον, οι περισσότερες μηχανές προετοιμασίας στο σπίτι (85%) δεν φτάνουν την προτεινόμενη θερμοκρασία, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται από το 52% των γονέων.
Η ανάγκη κατανόησης του πώς οι αερόβιοι βακτήρια, είτε περιβαλλοντικοί είτε άλλοι, επηρεάζουν τη μικροβιολογική ποιότητα του παρασκευασμένου γάλακτος είναι επιτακτική. Οι ερευνητές αγόρασαν 21 μάρκες PIF από εμπορικά καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, που αντιπροσωπεύουν τα πιο διαθέσιμα προϊόντα για βρέφη από νεογέννητα έως έξι μηνών. Αυτά παρασκευάστηκαν με τρεις μεθόδους παράλληλα.
Οι παρασκευές καλλιεργήθηκαν για βακτηριακή ανάπτυξη χρησιμοποιώντας Tryptic soy agar (TSA) και Sabouraud dextrose agar (με προσθήκη χλωραμφενικόλης). Μόνο πέντε και τρία προϊόντα δεν παρουσίασαν μικροβιακή ανάπτυξη σε TSA και SAB αντίστοιχα. Στην πλειονότητα των παρασκευών από μηχανές προετοιμασίας στο σπίτι, παρατηρήθηκε μικροβιακή μόλυνση, με 16/21 και 18/21 σε TSA και SAB αντίστοιχα.
Αντίθετα, μόνο 5/21 και 4/21 προϊόντα είχαν ανακτήσιμα μικρόβια με άλλες μεθόδους προετοιμασίας. Σημαντικά, οι παρασκευές με νερό δωματίου και νερό στους 70°C δεν παρουσίασαν στατιστικά σημαντική διαφορά στο επίπεδο της μικροβιακής μόλυνσης. Οι μετρήσεις των μικροβίων ποίκιλλαν ανάλογα με τη μέθοδο προετοιμασίας και τη μάρκα PIF, με τους βακτηριακούς πληθυσμούς να είναι σταθερά υψηλότεροι από τους μύκητες.

 
                













 
															