Διατροφή και κίνδυνος Πάρκινσον: Γλυκά και επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν την πιθανότητα, τα φρούτα την μειώνουν

Διατροφή και κίνδυνος Πάρκινσον

Μια πρόσφατη ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Parkinson’s Disease αναδεικνύει τη σημασία των καθημερινών διατροφικών συνηθειών στη διαμόρφωση του κινδύνου για τη νόσο του Πάρκινσον (ΠΔ). Οι ερευνητές εστίασαν στην επίδραση που μπορεί να έχει η διατροφή, πέρα από γενετικούς παράγοντες ή τοξίνες, υπογραμμίζοντας την προστατευτική δύναμη των φρούτων και την ενδεχόμενη βλαβερή επίδραση των γλυκών και των επεξεργασμένων κρεάτων.

Η μελέτη και τα ευρήματα

Η μελέτη αυτή, η οποία διεξήχθη σε έξι νευρολογικά κέντρα στην Ιταλία από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Σεπτέμβριο του 2019, περιλάμβανε 1,292 συμμετέχοντες, εκ των οποίων οι 680 είχαν διαγνωστεί με ΠΔ. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα έγκυρο ερωτηματολόγιο 77 στοιχείων για τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων, προσαρμοσμένο στις ιταλικές διατροφικές συνήθειες. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν την κατανάλωση τροφίμων για την περίοδο πριν από την εμφάνιση των κινητικών συμπτωμάτων, και οι υγιείς έλεγχοι ήταν συγγενείς ατόμων χωρίς ΠΔ.

Συσχέτιση διατροφής και Πάρκινσον

Από την ανάλυση των δεδομένων, προέκυψαν επτά διατροφικά πρότυπα: γλυκά, φρούτα, κόκκινο κρέας, σαλάτες, σταυρανθή λαχανικά με μπιζέλια και φασόλια, αλλαντικά και αλκοολούχα ποτά. Αυτά τα πρότυπα εξηγούσαν περίπου το 48% της συνολικής διατροφικής ποικιλίας. Σε μη προσαρμοσμένες συγκρίσεις, τα γλυκά, το κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά ήταν πιο συχνά σε άτομα με ΠΔ. Στη συνέχεια, μια πολυπαραγοντική ανάλυση έδειξε ότι τέσσερα από τα διατροφικά πρότυπα παρέμειναν ανεξάρτητα συνδεδεμένα με την ΠΔ.

Η μελέτη αυτή προσφέρει σημαντικά στοιχεία για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ διατροφής και κινδύνου Πάρκινσον, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση των ευρημάτων και την αναγνώριση συγκεκριμένων διατροφικών παραγόντων που μπορεί να λειτουργούν ως προστατευτικοί ή επιβαρυντικοί παράγοντες.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr